Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7695937 www.bgdnes.bg

Климатологът Петър Янков: Чака ни суха и студена зима

Ноември започва с лято 

КОЙ Е ТОЙ

Петър Янков е управител на метеорологичния офис на ТВ-МЕТ. Роден е на 7 юли 1961 г. в Пловдив. Завършва Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност "Метеорология". Има 13-годишен опит като синоптик във Военновъздушните сили.

Доли ТАЧЕВА

- Свидетели сме ту на топли, ту на студени дни. С какво ще ни изненада времето тази седмица?

Реклама

- Ще бъде много динамично. Още днес следобед облаците ще се увеличават. В източните райони и в цяла Южна България следобед и през нощта ще превалява дъжд. По планините естествено дъждът ще премине в сняг. Тази снежна покривка в рамките на 2-3 см бързо ще се стопи през следващите дни. Валежите ще продължат във вторник до обяд в цялата страна. Следобед облачността ще се разкъса. В началото на седмицата температурите ще варират между 15-20 градуса. От сряда започва и един по-дълъг процес на затопляне с повече слънце. Сутринта ще има намалена видимост, но температурите ще се движат между 19 и 24 градуса.

- Кога се очакват следващите валежи?

- Средиземеноморски циклон, който в момента преминава през Гърция, ще ни удари в неделя. Тогава се очаква отново да вали, но няма да има сериозно застудяване. Температурите ще са в рамките на 16-21 градуса. Традиционно най-топли са югозападните райони, въпреки че и там ще вали. Ще има дни с бързо повишаване на температурите в Кърджали и Хасково. Това са градовете, в който ще има по-високи температури и слънцето бързо ще повишава скалата на термометрите над 20 градуса.

- Преди няколко месеца отново станахме свидетели на опустошителни наводнения и пожари от циклони в съседна Гърция. Има ли опасност от подобни природни стихии и сега?

- През последните 3-4 години се наблюдава увеличение на циклоните, преминаващи точно през Гърция. Това е вследствие на глобалното затопляне, което учените вече наричат климатична криза. Наблюдава се едно такова зачестяване на тези циклони, които са опасни както за нашата южна съседка, така и за нашата държава и обществен живот. В зависимост от силата им е възможно да се очакват наводнения, но това може да се каже едва няколко дни по-рано.

- Дойде ли октомври, хората искрено се вълнуват от това дали ще има циганско лято. Ще ги зарадвате или по-скоро ще ги разочаровате?

Реклама

- В дългосрочен план след тези валежи, които се очакват в края на седмицата, идва един по-дълъг сух и топъл период. Ще вали отново между 18 и 21 октомври. На Димитровден 26 октомври ще е дъждовно. След което до края на месеца се очаква предимно слънчево и топло време. Това ще е част от сиромашкото лято. То започва от Димитровден и ще продължи до 3-4 ноември, когато се очакват отново валежи. По съществени ще са в Западна и Южна България. Тогава и по планините отново ще вали сняг.

- Сняг вече заваля в планините. Кога да го очакваме по по-ниските места в страната?

- Валежите така продължават, че по високите населени места, дори високите полета в Западна България може и в края на месеца да превали сняг. Той няма да е нещо трайно. Бързо ще се стопи. По-сериозни валежи от сняг може да се очакват през втората половина на ноември. Снегът, който падна в планините, е нещо съвсем обичайно. Обикновено при температури около 5 градуса на височина от над 1500 м вече валежите са не от дъжд, а от сняг. Времето няма да бъде подходящо за високопланински туризъм, тъй като тези снеговалежи по високите части създават риск от подхлъзвания. От сряда до събота може да се използва по-стабилното време със слаби ветрове и повече слънце за разходка в планината, но все пак трябва да се внимава.

- Все още е много рано, но имате ли прогноза за зимата, която ни очаква?

- Чака ни по-суха зима. Първата половина – декември, ще бъде сравнително топло и сухо, но втората половина - януари и февруари, очакваме да е по-сухо и по-студено тази година. Това е много неблагоприятно съчетание на метеорологичните елементи, тъй като не се очаква сериозна снежна покривка и студът ще създава проблеми, възможно е измръзване на посевите.

- През последните месеци има големи протести, свързани с климатичните промени в света. Какво казва науката, наистина ли е толкова сериозно положението и какво е мнението ви за шведската тийнейджърка Грета Тунберг?

- Впечатлява ме нейната смелост. Това е типично качество за младите. Малко преиграва в това отношение, но в края на краищата има ефект на стряскане на сериозните политици, ръководителите на силните държави, които трябва да вземат спешно мерки. Това е един сигнал и той е добре дошъл за всички учени, който се занимават с тези промени. Макар и малко пресилено, се постига ефектът на привличане на вниманието. Защото нещата наистина са сериозни и мерки трябва да бъдат предприети.

Реклама
Реклама
Реклама