Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7697789 www.bgdnes.bg

Фасулено оръдие гърми в Родопите

На празника на боба в Смилян 

Чорба без пари за гостите на фестивала

Уникално фасулено оръдие гръмва в Родопите.

Топче, по подобие на черешовото от Априлското въстание, имат жителите на смолянското село Смилян.

И го използват не за да поведат битка срещу поробителя, а за да известят началото на традиционния си фестивал на смилянския боб, който тази година ще се проведе на 19 октомври за 17-а поредна година.

Реклама

Фасуленото топче е изработено от дърво, а вместо колелета има огромни бобени зърна. Може да бъде заредено и стреля като истинско оръдие. Залпът му е толкова силен, че оглася Родопите и в съседните села научават, че смилянчани празнуват.

След гръмването на фасуленото топче започват и оспорваните състезания и забавления. Ще се проведат конкурси за най-атрактивно аранжиран щанд на производител, пано и най-оригинално ястие от смилянски фасул. За най-малките ще има "Игри на фасула". Ще се проведе и състезание по планинско бягане.

На всички гости по традиция ще бъде раздадена безплатно бобена чорба. Ще бъдат приготвени няколко хиляди порции, за да могат всички гости на селото да опитат от вкусната и ароматна гозба.

Празникът е съпроводен с пъстра музикално-хумористична програма, посветена на качествата на фасула. Гостите ще бъдат забавлявани от танцов състав "Младост" при читалище "Отец Паисий 1927" към софийското градче Нови Искър, както и от женския хор към ансамбъл "Рюрлин". Кулминацията на веселбата ще настъпи с появата на Виевската фолкгрупа с ръководителя си Емил Узунски.

Организатори са кметство Смилян, читалище "Проф. д-р Ас. Златаров 1927" и община Смолян. Ако времето е дъждовно, част от мероприятият ще бъдат изместени в сградата на местното читалище.

Реклама
Реклама
Реклама