Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7699124 www.bgdnes.bg

2 години пандиз за клюка, изпразнила училища

Полицията по петите на авторите на измамната мълва

Прокуратурата подхвана слуха, че социалните ще отнемат деца в сливенското гето

В затвора може да лежат авторите на масовия слух, че деца се прибират от социалните служби. В понеделник родители масово изпразниха училища в Сливен, Ямбол и Карнобат, след като тръгна мълвата, че хлапета се прибират направо от школата.

Реклама

Най-масово бе явлението в Сливен. Там полицията издирва авторите на клюката и е докладвала в Районната прокуратура за действията си.

"Колегите работят много интензивно, но все още няма нищо докладвано официално", обясни административният ръководител на Районната прокуратура. Насоките за проверката са по чл. 326 от Наказателния кодекс, който гласи, че който предаде по телефон или друг начин "неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога" може да лежи до 2 години в затвора. Ако от деянието са настъпили значителни последици, авторът на сигнала го грозят до 5 години пандиз и глоба от 500 до 2000 лв.

Според полицейски източници сигналът е бил целенасочен, за да всее смут, и е свързан с протестите срещу т.нар. Стратегия за детето, за която се твърди, че е инспирирана от законодателството в Норвегия.

В Ямбол все още не е ясно дали случаят е идентичен, като не се знае и дали авторите на слуха са същите като тези в Сливен. Районната прокуратура в Карнобат вчера получи материалите от полицейската проверка. Представителите на държавното обвинение тепърва ще се запознават със съдържанието и ще решат дали да повдигат обвинения. Там случаят е по-различен от този в Карнобат и по информация на "България Днес" става въпрос за недоразумение. Баба на ученик разбрала, че внучето й не е в училище, и с ужас подала сигнал, че е изчезнало и вероятно е отнето от социалните служби. Вероятно е коментирала притесненията си с приятелки и така е тръгнал слухът в града. В крайна сметка се оказало, че внучето просто избягало от час. Не е ясно дали става въпрос за чисто съвпадение със случилото се в другите градове или в Карнобат в същото време е имало и координирано пускане на слух за отнемане на деца.

Представители на различни институции в понеделник и вторник се надпреварваха да заявяват, че в тръгналата мълва няма абсолютно нищо вярно. Обратното пише журналистът Мартин Карбовски: "Заставам с името си и лицето си, за да кажа ясно - не е фалшива новина. Новината, че деца се взимат от училище без знанието на родителите, е вярна. Вече има няколко такива, засега единични случаи, в които децата наистина се извеждат от училище, без знанието на родител". Той разказа за пресен случай в софийското село Балша, където две деца са взети от дома им от ръцете на майката, а третото директно от училището, без да се уведомят родителите.

Несполучлив опит за всяване на паника със слухове за отнемане на деца е имало и в столичния ромски квартал "Факултета", съобщи просветният министър Красимир Вълчев.

"Създалата се паника, че ще бъдат отнемани ромски деца в Сливен, е груба манипулация, дезинформация и престъпна злоупотреба със страховете на родителите, което граничи с опит да се разруши образователната система", категоричен беше Вълчев.

Както вече съобщихме, в понеделник най-масова беше истерията в Сливен.

"Беше ужас, щяха да ни изпотъпчат. Деца ревяха отвътре, отвън родители реват", разказаха учители. Майки на деца казаха,че някой им се е обаждал по телефона, че "Закрила на детето" или някой друг ще им отнема синовете и дъщерите, слухът се разнесъл, паниката бързо обзела цялата махала и обитателите й се юрнали към класните стаи.

Реклама
Реклама
Реклама