Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7699285 www.bgdnes.bg

Паника заради свински трупове

Мистерия с 15 мъртви глигана 

Никой не ни казва какво се случва, вайкат се в село Менгишево

15 трупа на диви свине предизвикаха паника в Шуменско.

Безжизнените тела бяха открити от ловци преди няколко дни между Върбица и Менгишево, но до редакционното приключване на броя нямаше официално информация каква е причината за гибелта им. "България Днес" потърси за коментар директора на Североизточно държавно предприятие – Шумен, Веселин Хинов, но той обясни, че е в чужбина и не може да говори по темата.

В Менгишево хората се вайкат какво се случва и ако африканската чума ги е достигнала, институциите да го обявят публично.

Реклама

"Не мога да ви кажа дали е чума или нещо друго. Нормално е да има тревога сред хората, тъй като досега нямаме регистрирани случаи на заразата. Преди време имаше умряло прасе, но то беше далеч, докато сега труповете са открити на по-малко от километър от селото", разказа пред "България Днес" досегашният кмет на Менгишево Реджеб Реджебов. Той призна, че също е в неведение от ситуацията, като няма обяснение за себе си.

След като ловците откриват труповете, служители на ловното стопанство започват оглед на по-голяма площ в търсене на още мъртви животни. Така че техният брой може да нарасне през следващите дни.

"От всички трупове ще бъдат взети проби, които ще бъдат предадени за изследване. Телата ще бъдат загробени, като мястото ще бъде обработено съгласно правилата за дезинфекция", заявиха от предприятието.

В Менгишево са готови да бранят домашните си прасета и са категорични, че ако се стигне до разпространяването на заразата, за това е виновна държавата с бавната си реакция. Но все пак се надяват глиганите да не са жертва на африканската чума. Ловците от местната дружинка също внимателно следят ситуацията около 15-те трупа.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама