Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7699609 www.bgdnes.bg

Ген. Василев за британските опасения от расизъм: Англичаните да си гледат Брекзита

"Англичаните да си гледат Брекзита! Много бързо забравиха как техни запалянковци вилнееха из цяла Европа."

Това каза председателят на комисията по етика и феърплей в БФС ген. Васил Василев пред "България Днес", след като британците за пореден път обясниха колко са притеснени от евентуални прояви на расизъм.
Последната новина от лагера на "трите лъва" е, че играчите от английския национален отбор имат готовност колективно да напуснат терена и да прекратят някоя от предстоящите евроквалификации с Чехия и България. Това би се случило при прояви на расизъм срещу някой от играчите на Гарет Саутгейт.
Футболистите и селекционерът са обсъдили вариантите за действие в подобни ситуации. Саутгейт е разяснил, че УЕФА има протокол от три стъпки за действия при прояви на расизъм.
Англичаните са решили, че могат и сами да вземат колективно решение да прекратят мача. Това разкри младата звезда на "Челси" Тами Ейбрахам.
"Хари Кейн каза, че при проява на расизъм ще говорим със засегнатия играч и можем заедно да напуснем терена - казва Тами. - Това е отборно решение."
В петък Англия гостува на Чехия, а в понеделник идва в София за двубой срещу нашия национален отбор.
"Не разбирам защо трябва постоянно да се нагнетява такова напрежение преди мачовете на Англия. Те много бързо забравиха какви погроми правеха техните запалянковци из цяла Европа. Не бива да се допуска обидно отношение към нито един играч. Това е въпрос, на първо място, на футболна култура. За съжаление, няма точна рецепта за справяне с проблема. На "Уембли" имаше обидни скандирания спрямо българите, но това бе подминато, без да се обърне особено внимание. Винаги се чува гласът на по-силния, така стоят нещата в цял свят. Пожелавам си никой да не обижда англичаните в България и те да загубят мача."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама