Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7700949 www.bgdnes.bg

Жоро Шопа тежко болен, влезе в болница

Трети неуспешен опит за екстрадиция

Георги Семерджиев не може да бъде върнат у нас заради влошено здраве

Тежко болен в испанска клиника лежи Георги Семерджиев - Жоро Шопа. Заради влошеното здраве на бизнесмена испанските власти отказват да го качат на самолета и да го върнат у нас, разкриха от спецпрокуратурата пред "България Днес".

Срещу Семерджиев тече процедура за екстрадиция заради разследване, че е участвал в организираната престъпна група за данъчни престъпления и за пране на пари.

Реклама

Съпрузите Арабаджиеви бяха арестувани в тузарското имение на Шопа в курортното градче край Барселона Кабрера дел Мар на 7 март т.г. Върнати бяха поотделно у нас. Семерджиев вече седми месец се намира в Испания след три неуспешни опита за екстрадиция.

"Изготвена е експертиза, която е доказала, че Георги Семерджиев не може да пътува в момента. Намира се в болница в тежко здравословно състояние. Екстрадицията му ще бъде изпълнена, когато той е в състояние да пътува", става ясно от документ, изпратен от специализираната структура на ЕС за съдебно сътрудничество "Евроджъст" до нашата прокуратура.

Сагата с екстрадицията на Шопа започва в началото на март. Тогава той е арестуван заедно с Арабаджиеви. Срещу съпрузите започва незабавна процедура за връщането им у нас. За Шопа е съобщено, че е задържан по настояване на швейцарските власти заради разследване за пране на пари и трафик на кокаин. Няколко часа по-късно швейцарските власти се отказват от искането си и Семерджиев е пуснат от ареста.

След броени дни Шопа отново се озовава зад решетките. Този път е заключен заради издадена от България европейска заповед за арест. Причина за задържането му този път е разследване, започнало в столичната районна прокуратура. Оттам са категорични, че Шопа трябва да бъде наказан за това, че е укривал Арабаджиеви, въпреки че е знаел, че се издирват с червена бюлетина от Интерпол. От държавното обвинение са категорични, че Семерджиев е "спомогнал обвинените да избегнат наказателно преследване спрямо тях".

И този път престоят зад решетките е кратък за Шопа. Тихомълком испанският съд отхвърля искането на България за екстрадиция. Мотивът на магистратите е, че укриването на Арабаджиеви е станало на испанска територия и престъплението е подсъдно на местен съд. Решението влиза в сила и Семерджиев отново е освободен.

След като излиза от ареста, Шопа се прибира у дома. Но скоростно е направен трети опит той да бъде екстрадиран в България. Този път с неговото връщане се заема родната спецпрокуратура. Събрани са доказателства, че Семерджиев е участвал в бандата за данъчни престъпления и пране на пари на своите гости Ветко и Маринела Арабаджиеви. Заковават го разпити на свидетели и приложени специални разузнавателни средства. Шопа се сдобива със задочно обвинение и започва третият опит срещу него за екстрадиция.

Реклама

В началото на август прокурор Кирил Пейчинов разкри пред репортер на вестника, че е въпрос на дни Семерджиев да стъпи на родна земя, тъй като испанският съд е одобрил предаването на бизнесмена. Това така и не се случи. Този път пречка се оказва влошеното здраве на Шопа.

Куршум го пронизва до сърцето

Жоро Шопа оцелява като по чудо след атентат през 2014 г. в столичния кв. "Лозенец". Покушението срещу него се разиграва пред хотел "Хемус". Дъжд от куршуми се изсипва върху него, докато слиза от лъскавата си кола. Нападателят го атакува в гръб. Един от куршумите го улучва в плешката и излиза отпред през рамото. Оловото минава на сантиметър от сърцето. Откаран е в "Пирогов". След като раните му са обработени, той подписва документ и си тръгва от болницата на своя отговорност.

Георги Семерджиев е спряган за дясна ръка на безследно изчезналия кокаинов крал Евелин Банев-Брендо. Двамата са родом от Тополовград и са приятели от деца. Шопа пое бизнеса и грижата за семейството му, след като той влезе в затвора. Почти 2-метровият мъж управляваше хотелите на Брендо по морето, сред които баровският комплекс "Лозенец".

Реклама
Реклама
Реклама