Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7700980 www.bgdnes.bg

Кралски мебели в дворци на измамници

Взеха детето на бос, набил жена си

300 бона за 9 месеца прибрали от наивници

С мебели, за които се предполага, че имат огромна антикварна стойност, обзавели дворците си ромски барони. В къщите им във Ветово нахлуха жандармерия, спецчасти, полиция и прокуратура при мащабна акция във връзка с разследване като ало измамници.

Част от мебелите, които са съчетани с модерни, се предполага, че са оригинали от Австро-Унгария и имперска Германия. Има кресла, маси, фотьойли. Вероятно са били купени от аукциони, а дали парите са били получени от ало измами, тепърва ще доказва прокуратурата.

Реклама

Ветово осъмна блокирано от полиция и през целия ден вчера в града се влизаше при специален пропускателен режим.

Подозира се, че групата е била ръководена от задържаните, които са членове на една ромска фамилия. В 5-хилядния град са познати с екзотичните си прякори Васьо Гръка, Пламен Роджъра, Иван Фашата, Христо Пожарникаря, Топчо. Десет човека бяха закопчани, като за осем от тях се подозира, че са на различни нива в йерархията в бандата за ало измами. Други двама са мулета, като белезниците щракнаха на ръцете им извън Ветово. При нахлуването на спецчастите Васьо Гръка пребил жена си. По първоначална информация той се вбесил, защото тя за малко да издаде част от аверите му. Битовото насилие стана причина социални работници да вземат детето на семейството. В дома на Иван Фашата пък бяха открити златни накити и пари, като според разследващи там е било депо за плячката, придобита от телефонни измами. В къщата на Христо Пожарникаря са намерени скъпи парфюми, прибрано е и лъскаво "Ауди". В нея обаче не са намерени пари и злато. Вероятно той е имал информация за удара срещу фамилията, защото вчера сутринта се опитал да премине през Дунав мост в Румъния, но там бил закопчан.

Зам. главният прокурор Иван Гешев, който пристигна във Ветово, обяви, че измамите, за които бандата е разследвана, са извършени в периода от декември 2018 година до този август. Те са били за над 300 хил. лв. Той съобщи, че в една от къщите са намерени около 400 грама тротил, количество, което по думите му може да срине 2-3 къщи. Иззети са оръжия, телефони, SIM карти. Досъдебното производство срещу групата започнало през февруари тази година.

Само при два от ударите на бандата тя е успяла да прибере близо 200 бона.

„Става въпрос за два емблематични случая на телефонни измами. Единият е за измама на възрастен мъж от София на стойност 130 000 лв. Вторият случай е от началото на годината, когато едно 11-годишно дете от Стара Загора предостави на муле на групата около 44 000 лв.“, каза зам. главният прокурор Иван Гешев.

„Амбицията ни на прокуратурата и МВР е към средата на 2020 г. намалението на ало измамите да е над 50% на годишна база спрямо миналата година“, допълни той. По думите му действията дават към момента добър резултат, като от началото на спецакциите този вид престъпления са намалели с 40 процента. Ако през миналия септември е имало 19-20 ало измами на ден, то сега са 19 на месец.

Гешев каза още, че българска телекомуникационна компания има софтуерен продукт, който анализира типа обаждания от чужди страни и ги прекратява, ако прецени, че се касае за измама. Според ченгета в последно време бандите за ало измами започнали да изнасят ноу-хау зад граница и са засечени да "работят" в Румъния и Гърция.

Реклама

Муле замесено с убийците в Негован

Един от задържаните при акцията, който играел роля на муле, преди време е пътувал до Румъния с арестуваните по-късно за двойното убийство от Негован.

Това разкри главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Престъплението бе извършено в средата на юли, а по-късно в ареста бяха тикнати Пламен Шляпашки и Георги Нанков.

Реклама
Реклама
Реклама