Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7702664 www.bgdnes.bg

Майката на закланата в сърцето Милена Динова: Трета година чакаме справедливост

Обвиненият за убийство в Куртово Конаре годеник не признава вината си за по-лека присъда

"Вече трета година ние се борим да осъдим убиеца на Милена. Убийците остават ненаказани. Искам доживотна присъда за убиеца на Милена". С тези думи почернената майка Ангелина Динова призовава хората да я подкрепят в борбата й за справедливост за погубената й дъщеря.

Реклама

Красавицата е ликвидирана с един удар с нож в сърцето по Коледа 2016 година в пловдивското село Куртово Конаре. Според прокуратурата мотивът за престъплението е дивата ревност, изпитвана от приятеля й Илиян Рангелов. Два дни преди убийството той й подарява годежен пръстен. Във фаталната вечер застига Милена на улицата в гръб. Ръга я в сърцето, след което се прибира у дома и инсценира заспиване, за да заблуди разследващите, твърдят от прокуратурата.

Близки и приятели на убитата Милена организираха протест минути преди старта на делото пред Окръжен съд – Пловдив, в четвъртък. Те носеха плакати в ръце с призив - "Доживотен затвор за убиеца на Милена", и снимки на закланата жена.

"Вместо убиеца на Милена да лежи в затвора до живот, той дори няма присъда", възмущават се организаторите на протеста.

"Обръщаме се към всички хора, които са съпричастни с нашата драма. Това се превърна в ежедневие и понеже нямаме закони, няма и страх, убийците стават все по-жестоки, защото знаят, че един човешки живот в България струва от 10 до 15 години затвор! Затова пак се обръщаме към вас и молим всеки, който има възможност, да бъде с нас! Защото Милена беше един уникален и добър човек и заслужава да не се отказваме!", призовават близките на семейството в социалните мрежи.

В началото на заседанието в четвъртък пред Окръжен съд – Пловдив, Илиян бе категоричен, че няма да признае вина за по-лека присъда, а настоява делото срещу него да се гледа по общия ред.

Реклама

В съдебната зала присъстваха бащата и братът на Милена, които бяха конституирани като частни обвинители, както и граждански ищци. Магистратите уважиха техния иск за причинени имуществени и неимуществени вреди в размер на 400 000 лева.

Делото срещу Илиян започва отначало, след като Върховният касационен съд го върна заради допуснати процесуални грешки. Рангелов бе наказан на първа инстанция на 14 г. затвор от Окръжен съд - Пловдив. Магистратите от Апелативния съд завишиха наказанието му с 2 г. и той получи 16 г. решетки за жестокото убийство. Щом делото стигна до ВКС, бе решено случаят да тръгне отначало, за да се изчистят допуснатите грешки. Така с казуса отново се зае Окръжен съд - Пловдив.

Жестокото престъпление се разигра на 28 декември 2016 г. в пловдивското село Куртово Конаре. Процесът стартира в средата на 2017 г. Делото многократно е отлагано, а подсъдимият сменя на няколко пъти защитната си версия, прави опит дори да прехвърли вината и върху психичноболен мъж.

"Делото започва от самото начало, всичко, което се е случило, каквото и да е говорено, не съществува. Илиян се чувства спокоен, в общия случай на думата. Стабилизиран. Чувства се добре, прилично за човек, обвинен в толкова тежко престъпление", разкри пред "България Днес" Розалина Апостолова, адвокат на Рангелов.

От прокуратурата са категорични, че вината на Илиян е доказана. Установено е, че младежът и годеницата му Милена Динова се скарват жестоко малко преди убийството. След празненство с приятели Илиян се прибрал у дома и легнал да спи. Тогава Милена, която се готвела да излезе за нощна смяна на работа, започнала да го обижда: "Боклук мръсен, к*рвар, ето пак се прибра и веднага в леглото". Тогава Илиян и отвърнал: "Мамицата ти... какво толкова съм направил". Тя му отвърнала: "Ще видиш ти, ще останеш сам един ден", и излязла за работа. Той взел нож от чекмеджето в кухнята и тръгнал след нея. "Кво искаш ти", креснал той, обърнал я и забил ножа под гърдите й. Острието потънало дълбоко и Милена се свлякла на земята. В този момент Илиян избягал, измил ножа и си легнал, твърдят от държавното обвинение.

Реже си вените със запалка

Опит за самоубийство е направил обвиненият в смъртта на Милена Илиян Рангелов, докато се намира в ареста.

"Махнах желязото на запалка и си прерязах вените", заяви сам Илиян Рангелов по време на делото срещу него. По думите му причината да си посегне е натиск на разследващите върху него да признае вина.

"Дадох фалшиви самопризнания под влиянието на полицията", заяви Илиян. Той е категоричен, че бил задържан след убийството в РУ Стамболийски. Там бил разпитван и подложен по-късно на детектор на лъжата. Полицаите се опитвали да му внушат, че е виновен и е убил Милена. Тогава се появил и бившият шеф на пловдивската полиция, който го удрял в бъбреците и го питал:

"Ще кажеш къде си скрил сгъваемия нож. Защо не си й смазал главата, ами си я дупнал с нож?".

След това влязла и следователка, която го прилъгала да напише самопризнания и да се подпише под тях. После бил откаран в ареста. Там опитал да се самоубие.

Реклама
Реклама
Реклама