Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7702775 www.bgdnes.bg

Чехът Никола Молчан, обвинен за убийство: Не разкриха полицаите, които ме оставиха без бъбрек!

Пребили заподозрения в полицията, за да направи самопризнания

"Никога няма да бъдат разкрити полицаите, които ме пребиха, за да призная за убийство! След побоя в СДВР загубих единия си бъбрек!"

Това твърди пред "България Днес" чехът Никола Молчан, подсъдим за убийството на своя сънародник и съдружник Либор Мировски. Молчан за първи път седна вчера на подсъдимата скамейка, за да отговаря за престъплението, станало преди 11 години.

Реклама

Той твърди, че е невинен, и сам се чуди какво е станало със съдружника. Подозира, че зад убийството стои финансов мотив, тъй като преди да бъде ликвидиран, Мировски е разпродавал имуществото си в родината.

"Убийството му е поръчано от Чехия, но за наше нещастие стана в България", коментира Молчан. Той се определя като изкупителна жертва, защото като бизнес партньор е бил единственият познат на Мировски в България и е бил удобен за повдигане на обвинения. Освен това смята, че разследващите така и не са разследвали други версии.

Молчан е задържан повече от два месеца след убийството. Твърди, че маскирани ченгета са го заключили в дома му и са започнали да го млатят по пътя до СДВР. Там започнал същинският побой, като са го удряли и полицаи, които не са крили лицата си.

Чехът е конвоиран посинен до Съдебната палата, а магистратите викат лекар за освидетелстване в залата. Медици констатират множество травматични увреждания и хематоми. Десетина дни след ареста обвиняемият губи бъбрека си. Той чувства болки и лекарите установяват тежко увреждане.

"Ходих всеки ден да ми издърпват кръв от бъбрека, накрая видяха, че не могат да го спасят, и го извадиха", разказва Молчан. Той е освободен поради липса на доказателства и щом се озовава на свобода, пуска сигнал срещу биячите си. Такъв подава и шофьорът Боян Божинов, който по това време е спряган като помагач за убийството.

Първоначално разследването за побоя в столичната полиция се води от военната прокуратура, но заради законови промени е пратено на цивилната. Молчан заявява, че може да разпознае служителите, които са го удряли, но разпознаванията се отлагат и осуетяват по различни причини, твърди защитата. Случаят се нищи с години, докато накрая прокуратурата прекратява разследването, тъй като извършителите не могат да бъдат намерени. В постановлението се изтъква категорично, че има побой и той е нанесен от служители на СДВР, твърди адвокат Тервел Георгиев.

Реклама

Побоят бе споменат от защитника при обсъждането на допуснатите нарушения по време на досъдебното производство. Той обаче не е от тези пропуски, които могат да бъдат отстранени. Така магистратите дадоха ход на процеса за убийството, за което е обвинен чехът. Първите разпити ще са след месец. Очаква се в залата да се появи сестрата на жертвата - Петра, която проведе собствено разследване и се бори убийството на брат й да стигне до Темида. Петра и семейството на Либор ще са частни обвинители по делото.

Трупът на Либор е открит на 29 октомври 2008 г. между софийските села Бистрица и Железница. Съдебните медици определят, че смъртта е настъпила между 24 и 48 часа от намирането на тялото. За това време Молчан има алиби, защото е командировка в Китай. Според защитата сега в обвинителния акт датата на смъртта е издърпана напред със 7-10 дни, за да включи времето, през което подсъдимият е бил в България.

Реклама
Реклама
Реклама