Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7704055 www.bgdnes.bg

Циципас изхвърли Джокович

Стефанос Циципас сензационно изхвърли Новак Джокович от Мастърса в Шанхай! Гръкът записа една от най-значимите победи в цялата си кариера до момента. Той бе поставен под номер 6, но детронира защитаващия титлата си водач в световната ранглиста след 3:6, 7:5, 6:3 след малко повече от два часа игра.

Така Циципас се класира за първи път на полуфиналите на турнира с награден фонд 7,47 милиона долара. Четирикратният шампион Джокович реализира ранен пробив и запази предимството си до края на първия сет, но след 5:5 във втория гъркът взе шест от следващите седем гейма по пътя си към обрата.

Реклама

С победата Циципас стана шестият тенисист, който си гарантира участие във финалния турнир на АТП в Лондон от 10 до 17 ноември. Останалите са именно Новак Джокович (Сърбия), Рафаел Надал (Испания) Роджър Федерер (Швейцария), Даниил Медведев (Русия) и Доминик Тийм (Австрия).

Гъркът записа победи над всеки един от играчите от голямата тройка в рамките на един сезон, след като по-рано през годината елиминира Федерер на Откритото първенство на Австралия и Надал в Мадрид. За място на финала той ще се изправи срещу вицешампиона от Откритото първенство на САЩ Даниил Медведев. Руснакът отстрани Фабио Фонини (Италия) с 6:3, 7:6(4).

Въпреки поражението Джокович запазва първото си място в световната ранглиста, но авансът му пред Надал е вече само 320 точки. В ATP Race, където се отчитат само спечелените от началото на годината точки, Надал вече има преднина от 1280 точки пред Ноле.

Първата ракета на България Григор Димитров към днешна дата е 27-ми в ранглистата и №26 в ATP Race. Гришо се завръща на корта на турнира в Стокхолм идната седмица. Жребият за турнира е днес от 16 часа.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама