Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7704424 www.bgdnes.bg

С 3 куршума в главата е ликвидирана Станка

Телефонът на убитата се повредил от кръвта

Митьо Очите и куп гангстери спрягани за жертви на финансовата пирамида на Марангозова

С три куршума в главата е очистена сочената за фараонка Станка Марангозова, научи ексклузивно "България Днес". Тялото на 46-годишната жена бе открито в четвъртък вечерта в лек автомобил пежо на паркинга пред бл. 18 в столичния жк "Младост 1". Сигнал за зловещата находка подава приятелят на жертвата Динко Геров минути преди 21 часа.

Реклама

Криминалисти предполагат, че жената е паркирала колата си и е говорила по телефона. В този момент е изненадана от килър, който я пронизва с три куршума през отворения прозорец на автомобила. След като изпълнява задачата си, килърът подхвърля бяла роза под вратата на пежото, разкриха очевидци.

Събеседникът й е чул изстрелите, преди разговорът да прекъсне. Последният човек, който е говорил с Марангозова, е от голямо значение за разследването, защото може да е чул нещо, което да помогне за залавянето на убиеца. Оказва се обаче, че телефонът на Марангозова се е повредил при екзекуцията. Апаратът бил целият облян в кръвта на собственичката му и отказал да работи. Криминалистите залагат много на това - да установят комуникацията на убитата. Затова се заели да поправят джиесема с надеждата да извадят улика.

При огледа на местопрестъплението Станка е открита с глава, наклонена към седалката до шофьора. По лявото й слепоочие имало следи от кръв - един от изстрелите е попаднал там, а друг - зад ухото. На пръв поглед друга дупка от куршум не личала, но по всяка вероятност е попаднала в окосмената част на главата сред гъстата й черна коса. Край колата са открити гилзи от 9-милиметрово оръжие. Заради тъмнината на място е повикана пожарна, която да осветява местопрестъплението.

В колата са намерени пазарски чанти. Не е изключено жената да е била на шопинг в близкия мол и да е следена още от търговския център, предполагат ченгетата. Неизвестно защо в първите часове след покушението МВР не признава категорично за убийството, а уточнява, че се разследва и версия за самоубийство. Как ще се е самоубила с три куршума, чудят се съседите на жертвата. От седмици те треперят от посегателства в квартала след открития срещу входа на убитата център по наркомании. Заради опасенията, че наркозависимите безчинстват в квартала, здравният министър Кирил Ананиев обеща на мястото да има постоянно засилена охрана и видеонаблюдение. Ако това беше направено, можеше да не се стигне до тази трагедия, коментират живеещите.

Разследващите се залавят веднага да разпитват половинката на Марангозова - Динко. Първоначално стъписаният мъж изпада в шок и ридае край трупа на жена си. Налага му се да се окопити, защото полицаите го качват в апартамента му на 8-ия етаж в шести вход. Той трябва да присъства на огледа и да даде показания, които са изключително важни за разследващите в първите часове след престъплението. Динко е разпитван какви заплахи е получавала Станка и за подробности около работата й. От жилището ченгетата изземат десетки папки с документи.

Убитата е дъщеря на д-р Кънчо Марангозов, който бе депутат от БСП в 38-ото Народно събрание и дългогодишен началник на бургаската болница. Той почина през 2015 г. на 71-годишна възраст след продължително боледуване.

Реклама

Според ченгетата основната версия за убийството на Станка е свързана с посредническата дейност, която е развивала. Тя е била разследвана за финансови измами за над 60 млн. лв. и пране на пари. Представяла се е за инвестиционен посредник и така е завлякла десетки хора, бизнесмени и крими герои, сред които е несебърският бос Димитър Желязков - Митьо Очите, твърдят запознати.

Самата Станка е споделяла пред медиите, че се страхува за живота си. Тя разказа, че проблемите й започнали, когато през 2009 година сключила договор с Иво Масларов - доведен син на бившия министър Емилия Масларова. С договора той й предоставил 150 хил. евро, които да управлява, а тя трябвало да докара печалба от 15 до 30%, което по думите й било неизпълнимо. В декларация Масларов обявил парите като заем и започнал да търси суми от Марангозова. Зачислил й своя човек Радослав Иванов, който я следвал навсякъде като шофьор. Станка се принудила да му припише свой автомобил.

"Получавала съм изречение, че ако не изпълня това, което трябва да направя, идва в офиса, съблича ме гола и ме започва", казва през 2013 година Марангозова. Тогава тя влезе в новинарските емисии, след като се барикадира в мезонета си на столичната ул. "Ангел Каралийчев", за да не бъде изведена оттам със съдия-изпълнител. Тя споделя, че през 2011 г. ДАНС – Враца, й спасили живота. Агентите я заключили заради пране на пари, но неофициално й доверили, че по този начин я пазят от зложелатели.

В миналото Марангозова развивала бизнес с недвижими имоти и със строителство, но напоследък насочила усилията си в слънчевите панели и екоенергията. Фирмата й "Бг Ню Енерджи" предлага монтиране на локално отопление с различни енергоизточници - пелети, твърдо гориво, нафта и изграждане на ВиК инсталации. Справка в Търговския регистър показва, че от няколко години дружеството има запор за над 160 хил. лева.

Бялата роза и тайните общества

Оставената бяла роза до колата на убитата жена препраща към дневниците на Роджър Шалот, описани в произведението на Пол Дохърти "Убийствата на бялата роза". В него се разказва за кардиналски племенник и негов доверен човек, наети от крал Хенри VIII, за да разгадаят поредица странни убийства. До всеки труп има оставена бяла роза - символ на династията Йорк и на тайно общество, поставило си за цел да сложи край на владичеството на Тюдорите.

Реклама
Реклама
Реклама