Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7706629 www.bgdnes.bg

Олимпийският шампион Андон Николов: Абаджиев се обръща в гроба

Иван виждаше накъде отиват нещата в щангите, но никой не го слушаше


"Иван Абаджиев се обръща в гроба", отсече олимпийският шампион по вдигане на тежести Андон Николов. Легендата е разочарован от поредната война в щангите. Бившият президент на федерацията Антон Коджабашев и треньорът Пламен Аспарухов скочиха на сегашното ръководство, водено от Неделчо Колев. Според тях клубове фантоми поддържат президента на федерацията по вдигане на тежести, който реално е несменяем. Всички враждуващи тежкоатлети са възпитаници на Иван Абаджиев.


"Още приживе той виждаше как вървят нещата - коментира Андон Николов, който също е бивш президент на федерацията по вдигане на тежести. - Никой не го слушаше. Мислеха го за изкуфял старец, а той до последно беше последователен. Сега всеки се мисли за най-велик. Следващото дъно, което ни очаква, е да нямаме участник на световно първенство."
Според Андон Николов схемата с клубовете фантоми е измислена от човека, който сега сочи с пръст към нея - Антон Коджабашев.
"Той ги правеше тези неща - обясни олимпийският шампион от Мюнхен. - Не може клубове без състезатели да гласуват на общите събрания и да избират ръководство. Това не е само в щангите. Има го и в другите спортове. По този начин някои хора остават начело 20-30 години. Министерството на спорта трябва да упражнява контрол. По мое време имахме ограничения за подобни клубове. Вече не останаха щангисти. На състезанията има по 200-300 човека и те са деца и юноши. Когато завършат училище, всичко свършва. Клубовете нямат възможност да ги издържат. Учениците започват работа и приключват със спорта."
Според Андон Николов медал от олимпиадата в Токио от щангите е почти невъзможен.
"Много харесвам Божидар Андреев. Вероятно ще класираме него и най-много още един щангист", смята Андон Николов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама