Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7706797 www.bgdnes.bg

Иво Танев спасява с кръвта си

Браво на телевизионния водещ! 

Тв водещият дарява 3-4 пъти в годината по 450 милилитра 

Човешки животи спасява Иво Танев.

Популярният телевизионен водещ често участва в кампании за кръводаряване, като прави благородното дело по няколко пъти в годината. Той позволява да му източат 450 мл от най-важната течност на света преди няколко дни. Танев се включва в инициативата "Бъди един от нас - дари кръв, спаси живот", като го прави във Военномедицинска академия в столицата.

"Трябва да го правим, когато имаме свободен един час! А не когато се налага, за да спасим близък човек. Ако всеки от нас, който е в състояние, го направи поне веднъж в годината, няма да има паническо търсене, когато се налага по спешност! Аз го правя 3-4 пъти в годината при прекрасния екип на Центъра по трансфузионна хематология на ВМА. Призовавам и вас да направите това добро", заяви емоционално актьорът, познат от малкия екран.

Реклама

"Иво Танев е наш приятел и редовен кръводарител. Заедно с лъчезарната му съпруга отново дариха кръв и подкрепиха инициатива", обявиха от столичното лечебно заведение.

"Ако не ме снимат, ми се сърдят. Така съм давал пример и подсещам хората. Затова се навивам за снимки", обясни активността си Танев, който предпочита да пази в тайна в доброто си дело, но чрез снимки разпространява каузите си.

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години може да дари кръв. Мъжете и жените могат да даряват 5 пъти в годината, като интервалът между две кръводарявания е не по-малък от два месеца. Не съществува никакъв риск за кръводарителите, категорични са от Българския червен кръст. Всички материали и консумативи, които се използват при кръводаряване в България, са стерилни и за еднократна употреба. Нито една болест не може да бъде предадена на човека, който дарява кръв. Цялата процедура продължава 30 минути.

Човешкият организъм разполага с естествени регулаторни механизми, които компенсират дареното количество от 450 мл кръв.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама