Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7709316 www.bgdnes.bg

Несподелена любов зад петорния разстрел в Чикаго

67-годишният убиец изглеждал като призрак

Килърът превъртял след банкрут, затрива Ивайло и Цветанка, свекървата Искра и партньора й Дейвид, издъхва и фаталната Йоланда

Несподелена любов и банкрут провокират 67-годишният Кшищоф Марек да разстреля петима свои съседи в Чикаго, твърдят оцелелите в масовата вендета.

Реклама

Пенсионираният строителен работник влиза в дома на комшиите си в събота около 17,30 часа в кооперацията на улица "Уест Ървинг Парк" в Чикаго. Хладнокръвно прострелва седналите да вечерят съпрузи Ивайло Попов (40 г.) и Цветанка Костадинова (39 г.), свекървата Искра на 66 г. и партньора й, американеца Дейвид Ханик на 61 г.

Ликвидирайки четиримата, стрелецът се качва на горния 3 етаж в жилищната сграда. Там се прицелва в своята пета жертва, сънародничката си Йоланда Топоска. Съседи коментират, че килърът от години имал чувства към нея, но тя така и не откликнала. 53-годишната жена е тежко ранена, издъхва в неделя следобед в болница. Като по чудо нейният син, станал свидетел на вендетата, оцелява. Жив и здрав е и Данаил Младенов. Той е син на Цветанка от предишен брак. Спасява го това, че по време на масовото убийство пътува към дома си.

"Той е 21-годишен младеж. Напълно адекватно, много мъжки се държи момчето", разкри консулът ни в Чикаго Иван Анчев.

"Нищо неподозирaщите Цвети, Иво, Иcкрa и Дейвид cе бяхa cъбрaли нa cемейнaтa трaпезa, без дa знaят че товa ще им бъде поcледнaтa вечеря нa този cвят. Те бяхa убити зверcки, зacтреляни, без никaквa милоcт от един индивид c пcихични отклонения", споделят Искра и Дейвид, деца на загиналите българи в масовия разстрел.

"Дейвид и Искра се запознаха преди 10 години в бар. Там танцували и оттогава не спряха да танцуват. Тя го извади от черупката, в която се намираше след смъртта на първата си съпруга", разкриват с тъга и Рон и Рич, братя на разстреляния американец.

Обвиненият в убийството на петимата си съседи е описван от живеещите в кооперацията като изключително агресивен. Скандалите с него били ежедневие. А поводите за разправия варирали от "силна музика" до "лош поглед", разкриват комшиите пред полицията.

Реклама

"Повечето от обитателите вътре в сградата са имали проблеми с него в миналото, но нищо в такъв мащаб", казва и началникът на местната полиция Антъни Рико.

Бруталното масово убийство се разиграва два месеца след като полиция посещава същата кооперация заради агресивния съсед. На 3 август 67-годишният мъж се сбива със сина на убитата полякиня Йоланда. Ударя го с юмрук в лицето. Извикана е полиция, но възрастният мъж така и не е арестуван. Няма й обвинение, досието му е чисто, става ясно след масовия разстрел в събота.

Домоуправителят на фаталната сграда разкрива, че стрелецът е бил стресиран, имал е сериозни финансови проблеми и е бил застрашен да изгуби жилището си.

През септември 2017 г. нападателят подава молба да бъде обявен в несъстоятелност. Заявява, че дължи 24 000 долара на банка и повече от 60 000 долара на кредитори. Доходите на мъжа намаляват драстично през последните години, от около 49 000 долара през 2015 г. до малко под 12 500 долара през 2017 г., според документите.

Жена, която живее в съседна сграда на фаталната кооперация, заяви, че стрелецът "винаги е бил много приятелски настроен" допреди около шест месеца, когато поведението му се променя драстично.

"Той превъртя", каза жената, която настоява да остане анонимна.

"Не изглеждаше като нормален. Той просто изглеждаше наистина призрачен", добави тя.

Съсед, който пък живее на две врати от обвиняемия за петорното убийство - Алекс Плочиенник, има своя версия за случилото се.

Нападението вероятно е било насочен към Тополска, тъй като "той я харесвал", категоричен е Плочиенник, който определя съседа си като "нестабилен"

"Отидох да проверя какво се е случило, затова се опитвам да изляза от страничната врата на апартамента ни, а жена ми ме спря, но аз вече бях до вратата... Видях човека. Видях, че идва. Видях лицето му. Видях очите му. Той ме гледаше. Гледах го. И знам, че идва", казва и съсед, който застава очи в очи с петорния убиец във фаталната вечер.

"Разбрах, че не съм заключил вратата си. Грабнах жена ми и започваме да бягаме за друг изход", разкрива очевидецът пред ченгетата.

Събират средства за погребение

Децата на убитото семейство събират дарения, за да пренесат телата обратно в България, за да бъдат погребани на родна земя.

"Отпрaвяме зов зa пaричнa помощ, тъй кaто тaзи трaгедия е финaнcово непоcилнa зa нaшето cемейcтво. Помогнете ни дa ги изпрaтим от този cвят, кaкто подобaвa“, пишат децата им, подписали се като Дани и Иси. Нужни са $50 000, до момента събраните средства са над $20 000, вижда се от справка на сайта за дарения.

Реклама
Реклама
Реклама