Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7710988 www.bgdnes.bg

Петър Жеков. Пепе Жако и двата му любими гола

Кой е той

Петър Петров Жеков е роден на 10 октомври 1944 г. в с. Книжовник, Хасковско. Той държи рекорда за най-много вкарани голове в "А" група - 253, както и за най-много попадения за ЦСКА - 144. Жеков е първият от тримата българи, носител на "Златната обувка" - 1969 г. Играл е за "Химик" (Димитровград) (1962-1963), "Берое" (1963-1968) и ЦСКА (1968-1975).

С екипа на ЦСКА Жеков е 5-кратен шампион на България и 4-кратен носител на купата на страната. Участва на световните първенства в Англия през 1966 г. и в Мексико през 1970 г. Първият и единствен засега капитан на български отбор, играл на финал на голям турнир - олимпиадата в Мексико през 1968 г. За националния отбор записва общо 44 мача с 25 попадения.

Реклама

Цели 6 пъти Петър Жеков става голмайстор на българската "А" група. Прави го с екипите на "Берое" през 1967 г. (21 гола) и през 1968 г. (31) и ЦСКА - през 1969 г. (36), 1970 г. (31), 1972 г. (27) и 1973 г. (29). Единственият, който към момента може да застраши рекорда му, е Мартин Камбуров от "Локо" (Пд) с 5 голмайсторски приза. Жеков и до днес е най-добрият голмайстор в клубното първенство на България за всички времена.

"Естествено, че съм горд с постижението си да вкарам 36 гола за един сезон. В днешни времена това постижение е посилно само за играчи от ранга на Меси, Роналдо и Суарес. През единия сезон можех и да надмина головия си рекорд, но за съжаление се контузих", казва Жеков.

Великият голмайстор вкарва 4 на "Ботев"(Пд) за "Златната обувка"

Започваме с уточнението, че през средата на миналия век френската култура, обноски и манталитет силно влияят на българското общество. Та ето как се появява Пепе Жако. Любимец на футболните запалянковци, не само на тези на ЦСКА. Петър Жеков!

Незабравим голмайстор, Жеков е вкарал почти 300 гола в кариерата си, но два са му любими. Вкарвал е на "Аякс" с Йохан Кройф, срещал се е с Еузебио с "Бенфика", както и много други незабравими срещи. Но два гола са му свидни и до днес. И двата срещу "Левски".

Единият е на финала за Купата на съветската армия през 1969 г. До 86-а минута резултатът е 1:1, когато топката попада в краката му, той финтира и със страничен удар матира вратаря Каменски. Шах, мат и купа за "армейците".

Вториян се случва четири години по-късно. И пак резултатът е 1:1 минута преди края, но този за първенството. Коженото кълбо попада при Пепе Жако на около 30 метра от голлинията, но той не се колебае да нанесе мощен удар към вратата без никаква подготовка. Вратарят на "сините" Стефан Стайков е смаян и му остава единствено да проследи как топката влиза във вратата му. Пак победа за "армейците", пак донесена от Петър Жеков.

Реклама

1969 г. е безспорният триумф в кариерата на Жеков, когато печели приза за голмайстор на Европа с 36 гола. С 35 води Сидерис от "Олимпиакос", но гръцкото първенство свърша седмица преди българското. У нас "червените" трябва да играят последния си мач срещу "Ботев" (Пд). ЦСКА така или иначе е вече шампион, а целият отбор се съсредоточава да помага на Жеков да бележи. Е, той се отблагодарява на съотборниците си с цели четири попадения и става топреализаторът на Стария континент.

Легендата създава златния тризъбец на армията

Жеков е учителят на Ицо, Любо и Емо

Камата го признава за най-великия футболист

България можеше никога да не стигне до полуфинал на световно първенство без Петър Жеков. Христо Стоичков едва ли щеше някога да спечели "Златна топка" без напътствията на Бат' Петьо. Голмайстор №1 в историята има основна заслуга за развитието на златния тризъбец на ЦСКА - Ицо, Любо Пенев и Емо Костадинов. В края на 80-те години Жеков е помощник-треньор на "червените" в щаба на Димитър Пенев и отговаря за нападателите. Всеки ден след тренировките той остава заедно с трите бъдещи звезди и ги учи на тънкостите във футбола. Благодарение на него те усъвършенстват завършващия си удар, а Стоичков става майстор на фауловете.

"Ицо, Любо и Емо много обичаха да им показвам разни неща - разказва легендата. - Оставали сме до тъмно, палехме електричеството на "Армията". Та нямаше отърване от тях. Викам им: "Който уцели гредата от центъра, по въздух, си тръгва". Мина доста време, преди да почнат да я целят. И после Ицо ми вика: "Ей, Бат' Петьо, ако знаеш колко сме те псували. Обаче сега, като я ритна, и "Hoy Камп" изригне от кеф". Лятно време сме тренирали от 8,30 сутринта до 8 вечерта. Връщах се вкъщи без глас - по цял ден им виках. Любо Пенев го научих да рита с десния крак. Той много се дърпаш. Казваше: Срам ме е, Бат' Петьо, ще ми се смеят хората, ако ритам с десния крак."

Тримата и до днес са благодарни на Жеков. Стоичков винаги говори с огромно уважение за своя учител и не го забравя при завръщанията си у нас. "От Стара Загора е тръгнал Петър Жеков - най-големият футболист на България за всички времена, голям голмайстор", каза Ицо при посещение в града. "Благодаря ти, бате Жека - поздрави го Камата за 70-ия му рожден ден. - На теб дължа толкова много. Да си жив и здрав, прегръдка от твоя ученик".

Жеков помага за кариерата и на последната ни голяма футболна звезда - Димитър Бербатов. Той го забелязва още като тийнейджър в Благоевградско и е един от откривателите му. "Познавам много хора в Благоевград, защото жена ми е от този край - разказва Вълшебния стрелец в интервю за "Труд". - Заведоха ме да гледам Митко и ми хареса - подвижен, добре спира и гардира топката. Но не можеше да рита добре. Той не искаше да идва в ЦСКА, защото беше малък още, майка му също се дърпаше. Баща му натисна. И два месеца се занимавах индивидуално с него на стадиона на 4-ти километър. Учих го как да рита, натисках му крака с обувката как да намери топката, всички видове удари. Направих го бомба!"

Днес Жеков съжалява, че не е успял да помогне на Футболист №1 на България за 2018 г. Кирил Десподов. Легендата вижда в него много качества, които трябва да се усъвършенстват. "Само веднъж в хотела на ЦСКА му показах как да рита топката - разказва най-големият голмайстор. - Казах на Гриша Ганчев да не го продава толкова рано. Трябваше ми малко време с него, за да го направя голям футболист."

Легендата изживява тежко неприятните моменти на ЦСКА и националния отбор. В момента той не може да запомни имената на играчите на "червените", ядосва се на чужденците, които с нищо не доказват, че заслужават да играят на "Армията". А от националния отбор е тотално отчаян. "Не знам защо Балъков напусна "Етър" и дойде да се мъчи в националния отбор - коментира Петър Жеков пред "България Днес". - За повече пари ли, не знам. Аз и за един милион евро няма да се съглася да съм треньор на този отбор. Нямаме нито един футболист, само Попов горе-долу става. Ако ме пуснат при играчите, ще ги пребия като маче у дирек. Като взема една тояга, шутове в задника и айде марш оттука! Балъков казва, че били изморени. От какво, от челни стойки ли? Какво са правили, та са изморени? Другите как не бяха. Ние навремето как не се изморявахме. Сега е пълно с медикаменти, на нас ни даваха по един витамин C и едно кафе, а аз кафе даже не пия, че вдигам кръвно. Като си дошъл тука, казваш изморен съм и не играеш. Влиза друг. Аз ако го подбарам Балъков, ще го питам. Какво са се раздали? Напълниха си гъза с трева. Цяла България ги псува, Балъков ги защитава. Какви са тия Косово, ние ги учихме на футбол? В близките 10 години няма да имаме национален отбор. Нямаме хора."

Лафовете на Бат' Петьо

Освен с невероятните си голове Петър Жеков е известен и със страхотното си чувство за хумор. Легендата е цапнат в устата и не цепи басма никому. Не се съобразява със силните на деня и говори, каквото му идва от душата.

"Този на топката вика таралеж" - това е една от марковите фрази на Жеков. Използва я, когато се ядоса на любимия си ЦСКА или националния отбор и най-често е насочена към треньорите.

През годините има много закачки и с Димитър Пенев, с когото са съотборници в ЦСКА и националния отбор. После двамата работят заедно в треньорски щаб на "червените". Понякога се карат, но винаги са изпитвали уважение един към друг. "Пената не знае български, говори само шопски", каза веднъж Жеката за Стратега. "Пенев и Люпко Петрович треньори? Те двамата докато си кажат добър ден, и то ще стане вечер..."

Веднъж Бат' Петьо поядоса и феновете на ЦСКА. Тогава "червените" играеха във "В" група и срещаха "Берое" в полуфинал за Купата на България. "Ако ЦСКА в Стара Загора уцели два пъти вратата, съм готов да скоча надолу с главата от козирката на стадиона", каза легендата. Е, ЦСКА не само уцели вратата, но и победи с 2:0...

На война със Стойчо Младенов

Петър Жеков се изпокара жестоко с друга легенда на ЦСКА - Стойчо Младенов. Наскоро голмайстор №1 даде скандално интервю пред "България Днес", което разтърси футболния свят у нас. В него Жеката посочи Екзекутора на "Ливърпул" като един от основните виновници за фалита на ЦСКА.

"Стойчо се натискаше пак да стане треньор, но Гришата го е изхвърлил като мръсно коте - каза Жеков. - Стойчо като беше треньор, плащахме на жена му 25 000 лева заплата. А тя си живееше в Стара Загора. Синът му прибираше по 10 000 лева, за да реди шапките на тренировките..."

Стойчо Младенов побесня от думите на Жеков и написа декларация, в която отрича обвиненията. Но голмайстор №1 не се отрече от думите си и дори стигна по-далеч. "Това, че сега се е натискал отново за треньор на ЦСКА, го знам лично от Гриша Ганчев - каза Жеков. - И то го каза не само на мен, бяхме 10-12 човека. Питайте го него дали не е вярно. Питайте и Петър Манджуков дали лъжа за парите. Ако иска, Стойчо да ме съди, много ме е страх, няма да мога да спя. Само да не му хвръкне главичката, защото много хора му се канят. Защото той ако трябва да връща парите, които е откраднал, цял живот няма да му стигне. Стойчо е най-големият мошеник сред треньорите на ЦСКА в цялата история, никой не е взел толкова пари като него. Заради него и Александър Томов-Лупи клубът фалира."

ДС иска да го вземе в "Левски"

По времето на соца "Левски" е не по-малко облагодетелстваният отбор от ЦСКА. Зад "сините" стои мрачната Държавна сигурност, която на няколко пъти опитва да закара Жеков на "Герена".

"По онова време от ДС опитваха пет пъти да ме вземат в "Левски" - разказва голмайсторът преди години. - Причакваха ме на тайни места на околовръстния път за Минералните бани и там ме спираха, за да разговаряме. Аз обаче исках да играя в ЦСКА, от малък съм цесекар. Тогава не ставаше въпрос за по-добри финансови условия, както е сега. И двата клуба предлагаха едно и също. При това положение човек избира това, което му е на сърце."

"Левски" е любимата жертва на Жеков. Легендата дълго време бе рекордьор по голове срещу "сините" с 15 попадения. Той се разписва шест пъти срещу "сините" с екипа на "Берое" и още 9 пъти с този на ЦСКА. Все пак срещу отбора от „Подуяне“ има и лош спомен. Това е загубата на "червените" с 2:7 през 1968 г. Тогава Жеката открива резултата, но левскарите обръщат и стигат до легендарния разгром.

   Ето го първия му чепик

Първата обувка на легендарния футболист Петър Жеков, с която като младеж е ритал по прашните поляни, се съхранява в частен музей в хасковското село Бориславци, видя "България Днес".

Уникалният експонат е част от исторически музей "Христо Чолаков", в който има над 4000 уникални обекта и 50 000 музейни единици.

"Във витрината имаме копие на златната и сребърната обувка на Петър Жеков. Експозицията наистина се обогати, когато кметът на Книжовник (родното село на футболиста - бел. ред.) ни предостави едната му обувка. Хората с интерес я разглеждат, когато ни гостуват", разказа уредникът на музея Георги Чолаков.

На титулувания футболист на ЦСКА е отделено специално кътче, където освен ценните обувки са представени и успехите на Жеков. От музея признаха, че очакват някой ден във витрината да се появят и медалите на нападателя, за да може да бъдат видени от още повече хора.

Златна обувка в Книгата на Гинес

Само на 41 километра от Бориславци се намира и родното място на "червената" легенда - Книжовник. Стадионът в селото носи името на Петър Жеков. Книжовник влезе в Книгата на рекордите ДГинесУ с най-голямата златна обувка, направена в чест на гордостта на селото. Скулптурата е разположена точно до главния път, а до нея има и футболна топка с внушителни размери.

"Обувката в музея е от времето, когато играех в "Химик" (Димитровград). В родното ми село Книжовник, Хасковско, се намира другата обувка. Там също правят музейна сбирка с мои експонати и снимки", разкрива самият Петър Жеков пред "България Днес".

   Продава трофеите, за да плати парното

Петър Жеков e първият български футболист, спечелил "Златната обувка" - още при второто й издание през 1969 г. Година по-късно той получава сребърната версия на отличието, а през 1973 печели и бронзова обувка. И трите трофея впоследствие не остават негова собственост.

През 90-те години на миналия век кризата удря футболиста и той продава и трите си обувки на частно лице. Цената на наградите е 20 000 германски марки.

"И трите обувки ги продадох още навремето на Любо Стоичков. Бях принуден да го направя, за да си платя парното и да купувам детска храна на малката ми внучка", признава ветеранът пред "България Днес".

"Бяхме ги изложили за 1 седмица в музея на ЦСКА около моята 70-годишнина. Сега обаче те са си частна собственост. Няма начин да бъдат дадени за постоянна експозиция някъде".

Реклама
Реклама
Реклама