Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7712766 www.bgdnes.bg

Деца творят с боклуци

Тоалетни ролки стават салфетници, буркани се превръщат в снежни човеци 

Доли ТАЧЕВА

Ролките от тоалетна хартия се превръщат в красиви салфетници, а бурканите оживяват като снежни човеци. Не, не става дума за сюжет от филма "Красавицата и Звяра", където табуретка се превръща в лаещо куче, а за една много нетипична изложба. Във Варна представят уникални ръчно изработени сувенири от... боклуци.

От юни насам варненското младежко сдружение "Феникс" 2009  събира всички непотребни за хората отпадъци, за да им вдъхне нов живот. Картонени чаши от сутрешното кафе, пластмасови и стъклени бутилки, отскубналите се от дрехите копчета, ролките от привършилата тоалетна хартия и всякакви други отпадъци са грижовно прибрани от младежи.

Реклама

"Идеята ни беше да превърнем боклуците в нещо красиво. Искаме да покажем на хората, че вместо да изхвърлят пластмасата в природата, където ще се разгражда дълги години, могат да направят красиви неща за градината или за дома си. Освен това искахме да събудим въображението на младите хора в града и да ги поведем към изкуството", разказва пред "България Днес" председателя на сдружението - Иван Цветанов.

Така в морската столица отварят няколко работилници. Произведенията на изкуството са грижовно селектирани и работата започва да кипи. Над 100 човека се включват в екологичната инициатива. Сред тях повечето са деца. именно най-малките са запленени от идеята хем да опазят Земята по-чиста, хем да сътворят нещо оригинално с двете си ръце.

"Пластмасовите чаши използвахме за направата на органайзери, като добавихме и картон. Плетохме и кошници от хартия. Времето зависи от големината. По-малките кошници отнемат не повече от един-два часа", допълва Цветанов.

Интересен е фактът, че всички участници са самоуки. Те учат в движение и с много въображение как да сглобяват непотребните боклуци, така че да ги превърнат в красива декорация.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама