Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7712896 www.bgdnes.bg

Тайни ченгета се маскират сред расистите на мача

Внедрили се сред агитката и снимали зулумите

Стюарди разобличени от шпиони на УЕФА като хулиганите с нацистките поздрави

Полицаи под прикритие са внедрени сред феновете на мача България - Англия веднага след като са забелязани нацистките им поздрави и проявите на расизъм. Това разкриха пред "България Днес" ченгета от СДВР. След като служителите на реда виждат нередностите на трибуната на срещата в понеделник вечерта, те изпращат няколко тайни агенти сред хулиганите. Целта е да слухтят за скандиранията на подозрителните ултраси. Колеги на внедрените полицаи са извадили специални камери с висока резолюция и са започнали да снимат. Благодарение на записите по-късно МВР успя да издири и задържи няколко от привържениците, донесли печална слава на България заради расистки подмятания.

Реклама

Полицията отговори и на коментарите защо феновете не са заключени при напускането на стадиона. От Столичната полиция обясниха, че имат ангажимент за опазването на реда в града, както и че се грижат за сигурността на съдиите и гостуващата агитка. По техни думи МВР може да се намесва само при безредици, а за случващото се на националния стадион отговаря наетата частна охранителна фирма "ЛСФК". Обичайна практика било дружеството да наема подизпълнители за различни срещи. Името на фирмата е абревиатура на "Левски София", а според запознати за стюарди на мачовете са наемани представители на фракцията "София Запад", гравитираща около криминални босове.

Именно стюардите на частната фирма бяха разобличени от шпиони на УЕФА, които са изпратени на "Васил Левски", за да следят за прояви на расизъм. Според тях около 20 души са се появили на трибуните с потници на охранители, които след това са свалили и са се присъединили към феновете, които са обиждали на расова основа Рахим Стърлинг, Маркъс Рашфорд и Тайрън Мингс.

Запознати твърдят, че представителите на партньорската организация на УЕФА за мониторинг на дискриминацията FARE са станали свидетели на грозните расистки подмятания и имитацията на маймунски звуци, но не са ги заснели. Тук могат да помогнат записите на родните полицаи. Според доклада на организацията по нашите ширини е редовна практика клубните и националните отбори да наемат футболни хулигани в ролята на охрана на стадиона.

"Тези хора облякоха по един потник на длъжностни лица, за да се вмъкнат незабелязано покрай проверките. Това е изключителен пропуск и недоглеждане от страна на Българския футболен съюз", смята шефът на департамента на антидискриминационната организация за Източна Европа Павел Клименко. Той подозира, че безпрепятственото измъкване на групичката 20-30 хулигани от стадиона означава, че действията им са били планирани.

От СДВР са категорични, че не са пускали на стадиона хора със забрана да посещават спортни мероприятия. "Защо са влезли ли? Купили са си билет", коментират ченгетата. До късния следобед вчера те бяха окошарили шестима от бесните ултраси. Те бяха отведени в столичното Първо РПУ, където се изясняваше съпричастността им към скандалните обиди и непристойните жестове към цветнокожите футболисти на "Трите лъва". Сред задържаните има такива с предишни наказания заради изцепки на стадиона, признават от полицията.

В социалните мрежи вчера като един от ултрасите на снимките беше разкрит ММА боецът Георги Валентинов, който е бе годеник на Русата Златка. От полицията отрекоха той да е задържан. Друг разпознат на снимките е Тодор Грудов - Теди Хитлера, който е сред шефовете на "синята" агитка. Още трима от ултрасите, вилнели при позорната загуба с 0:6, се издирват от полицията.

Реклама

Стоичков плаче след резила

Расисткият скандал с епицентър България, който разтърси цяла Европа и други страни по света, трогна и героя от САЩ '94 Христо Стоичков. В интервю пред телевизия TUDN USA Камата не успя да сдържи сълзите си, запитан за мнението му за горещата тема в спортните среди. Той обяви, че случилото се го натъжава.

По думите му решението е да затворят стадиона или нещо по-тежко, като в Англия преди време - 5 г. без участие, "за да разберат веднъж завинаги, че това е недопустимо".

Обучават фенове с пари по проект

Солени пари по проекта LIAISE за подобряване на ангажираността на привържениците са изсипани за работна среща в София през лятото. Домакин на проявата е БФС, а сред участниците на семинара е и Мартин Шлосер, началник на Националния информационен център за борба с футболното хулиганство на Австрия. На събитието презентация за "Диалога с привържениците: 2020 и след това" изнася експертът по връзките с феновете във футболния съюз Димитър Христов. Въпреки мерките за диалог ето привържениците как се отплатиха, коментират иронично хора от футболните среди.

Реклама
Реклама
Реклама