Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7716142 www.bgdnes.bg

Агресивна щука на Панчарево

Хищникът е изгладнял в последните дни, налита на всичко, що мърда

Щука ловят рибарите на Панчаревското езеро край София. Зъбатата хищна риба е изгладняла и освирепяла в последните дни. Тя атакува всевъзможни примамки, които се замятат във водата. Ударите са толкова мощни, че понякога могат да вкарат пръчката във водата.

"Внимавайте, щуките са агресивни!", предупреди риболовец пред "България Днес", докато вадеше поредния воден звяр. Най-често се хващат екземпляри с тегло до 3-4 кг. Има и много по-големи, но те са хитри и рядко налапват кукичката.

Реклама

В последните години популацията на щуката в езерото край Панчарево се увеличи неимоверно. Това се дължи на промяната на водната среда. От чистите някога брегове вече няма и помен, а множество водорасли са превзели водите.

Това са чудесни местообитания за хищника, който атакува плячката си от засада. Във водната растителност щуката намира укрития, от които лесно напада жертвата. В случая това са всякакви други по-дребни видове риба - каракуди, бабушки, уклеи, костури и дори себеподобни. Нерядко щуката разнообразява менюто си с жаби, плъхове и дори дребни птички.

Езерото почти ежедневно е окупирано от софийски рибари, които са заметнали тапи с жива рибка за стръв. Въдиците се хвърлят в близост до водорасли, където вероятността за атака е по-голяма. Едно от най-посещаваните места е в близост до преливника на бента. Подходящо също е под банята, както и в района от устието до ресторант "Лебед".

Чудесна алтернатива е наемането на водно колело или лодка, с които може да се потърсят перспективни и труднодостъпни от брега позиции. Спининговият риболов е успешен. Замята се с плиткогазещи воблери или блесни.

В Панчаревското езеро има и други хищни видове като бяла риба и костур. Някои казват, че по дъното плуват едри сомове, но те на практика са неуловими.

Реклама
Реклама
Реклама