Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7716441 www.bgdnes.bg

Измамничката Радина е най-издирваната жена в Европа

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда. Това й поведение става причина Радина да бъде включена в кампанията на Европол "Престъпността няма пол". В нея участват 22 държави от Евросъюза, които подбират най-търсените престъпници от нежния пол. Бегълците от закона са представени на уебсайта "Най-издирваните в Европа".

"Колкото повече очи видят търсените, толкова по-голям е шансът някой да постави последното парче от пъзела, което ще доведе до намирането и арестуването на издирван човек", обявиха вчера от МВР, след като разпространиха снимката на Радина.

Реклама

Самата Жечева е в неизвестност от пет години. Успява да духне малко преди прокуратурата да издаде заповед за задържането й. Повод са десетки жалби на хора от Смолян, Пловдив и Чепеларе, че Радина ги е завлякла с различни суми пари.

Аферите си чаровната дама извършва в продължение на три години между 2010 и 2012 г. По това време срещу Радина, която има и предишни присъди, са подадени множество жалби. Реакция от властите има едва през 2017 г. Тогава прокуратурата в Смолян внася обвинителен акт срещу Радина за измами на стойност 25 хил. лв. Схемите си отраканата мадама въртяла от карловското село Баня. Щом ченгетата се появяват на адреса, на който се предполага, че живее, установяват само, че Радина вече си е плюла на петите.

Първоначално Жечева мамела жертвите си с обещания да съдейства при получаване на изгоден кредит. По този начин успява да прибере солидни комисиони от десетки мъже и жени от Смолян, Чепеларе и доспатското село Змеица.

Най-сериозно е ограбена дама от Чепеларе. В замяна на обещания заем от 20 бона тя предава на Радина 2130 лева в брой и фотоапарат "Никон" за 597 лева. Освен парите пострадалата била убедена да даде и кредитната си карта, от която са източени 1000 лева.

След като кандидатите намаляват, Жечева сменя схемата. Започва да предлага работа в чужбина с изключително висока заплата. По този начин аферистката успява да преметне с 3080 лв. смолянско семейство с обещанието да осигури работа и квартира в Шотландия за тях и сина им.

Друга мечтаеща да работи в чужбина жена е завлечена с 9359 лева в брой, златни накити 22,5 грама за 1125 лв. и четири лаптопа.

Реклама

Радина намирала жертви и с обещание да им продаде техника. Така жена от Чепеларе й дава 730 лева с надеждата да си купи на промоция два свръхскъпи лаптопа за едва 860 лева.

Сред потърпевшите е и жена от Пловдив, която дава 1400 лева на Радина, за да й погаси кредита, но впоследствие разбрала, че е без пари и със заем. Жертва станал и друг жител на областния град, който платил 200 лева също за уреждане на заем от банка.

След като полицията не реагира на подадените жалби, част от жертвите на Радина действат сами. Един от измамените залавя Жечева и я кара в полицията. Там тя обаче бързо е пусната на свобода.

Реклама
Реклама
Реклама