Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7716849 www.bgdnes.bg

Мима е най-запаленият търсач на трюфели

Една от най-търсените професии 

За ден намира до 11 кг от ценната гъба

Мечки стръвници вдигат на крак селяни, ядат животни и оставят кървави следи след себе си! Това не може да изплаши Мима Шопова, една от малкото жени, отдали се на професията търсач на трюфели.

Въпреки крехката си физика Мима без страх преследва ценната гъба из родните ширини.

"Страшно е в гората, признавам, но ми е интересно и го правя. Основно мъже търсят трюфелите. От няколко години се занимавам, съвсем случайно разбрах за трюфелите. Запалих се, започнах да чета много и в един момент реших да си изкарвам хляба с това", сподели Мима пред вестника.

Реклама

За да успее да намери "черното злато", както са познати трюфелите сред професионалистите, горнооряховката си купува обучено куче.

"Важно е да има куче, защото то всъщност намира трюфелите. Моето куче се казва Бойко и може да усети миризмата им в периметър до километър и половина. Взех го напълно обучено да намира гъбата! За да стане търсач, е захранено още от бебе с трюфелна паста", казва жената.

Пред нас разкрива, че Бойко й струвал 1500 лв., но отдавна вече си е изплатил парите с чудесната работа, която върши. "Поддава се лесно на команди и бързо намира трюфелите. Но има характер, ако не получи бисквитка, спира да търси", смее се Мима.

Споделя, че в най-добрите си дни успява да открие между 10-12 кг трюфели, което е около 3500 лв.

За да оцелее в гората, Мима винаги е снабдена с нож. Работата й като търсач й е напълно достатъчно, за да се препитава, но казва, че го прави в свободното си време. Освен търсенето на гъби Шопова има и друго хоби - риболова, който често практикува.

Гъбата е много разпространена из родните ширини, като през зимата достига колосални цени.

"Борбата за трюфелите е голяма. През лятото се намира най-много, затова цената пада до 100 лв./кг. Зимата се намират по-рядко, тогава цените достигат до 800 лв. за килограм. Белият трюфел пък достига цени до 12 600 лв./кг, но се намира на малко места у нас. Там е голямата война" - казва смелата търсачка.

Реклама
Реклама
Реклама