Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7717214 www.bgdnes.bg

Жената от двулевката живее с мизерна пенсия

Да сложат на българското евро роза, стига с тези царе и президенти, зове Кина Гърбова

"На българското евро трябва да има нещо изконно българско и родно. Стига с тия царе и президенти!"

Реклама

В това е убедена Кина Гърбова от Сухиндол, чийто лик над 30 години украсяваше банкнотите от 2 лева. Известната повече като Кина Двулевката сега е пенсионерка, само преди дни стана почетен гражданин на Сухиндол.

Не се оплаква от дереджето си, но признава, че само с пенсийка не се живее. "Не обвинявам правителството, но ни е много трудно на нас, възрастните хора. А сега съм болна и съм само по болници, а вече трудно ходя", изплака жената.

Въпросът какво да има на еврото, когато паричната единица влезе у нас, я изненадва.

"Не съм мислила! Уж следя новините, но този въпрос съм го пропуснала", смущава се най-известната гроздоберачка на цели три десетилетия. След кратък размисъл одобрява идеята на президента Георги Първанов на еврото да има роза.

"И паметник може - дали Мадарският коннник, или Царевец - имат избор", смята жената.

"Може пък сега на някоя друга хубава българка да й излезе късметът - и нея да нарисуват, нека и друга да изпита това удоволствие", майтапи се леля Кина. През смях разказва как съграждани продължават да я кодошат със случайността, направила я известна. Когато се обсъждали старите 200 лева пък, неин близък предложил пак да турят Кинчето, макар че вече била малко по-закръглена и щяла да излиза извън купюра. "Навремето случайността ме прати в джобовете на всички българи", спомня си леля Кина, която е родена на символичната дата 9 септември 1944 г. "През 1960 г. бях на 16 г., на ученическа бригада, когато дойде фотографът Любомир Чаръкчиев да снима гроздобера в Сухиндол. Нащрака ни с още няколко съученички и после ни изпрати фотосите. Каза, че са на изложба в Германия, а после разбрах, че моята снимка спечелила награда. Малко след това смениха парите, но нямам представа как точно са избрали фотографията. Свекърът ми Паню откри, че съм на двулевката. Като пазарувал, му върнали ресто 2 лв. и той се ококорил. Върна се вкъщи и пусна парите в кошчето на дъщеря ми Маринела с думите: "Ето, да имаш майка си за спомен".

Когато семейството се уверило, че тяхното Кинче е на банкнотата, решили да потърсят правото си на хонорар. Пратили писмо до БНБ, откъдето получили 200 лв., въпреки че вече били платили на фотографа. Най-учудени, че обикновена българка краси националната валута, били чужденците от разни делегации, които идвали във винзавода в Сухиндол, в който Кина работела. Иначе сега Двулевката няма и 2 лева от старите пари, на които да даде автограф.

Реклама

"Подписвала съм се на стотици банкноти. От банката в Плевен ми бяха пратили пачка, но сигурно внучетата са ги взели." С тиха гордост казва, че бабините момчета много обичали да се хвалят с нея. "Ако не са тримата внуци, не знам как ще живея. Добре, че са те да ми помагат. Бабини дечица", умилява се възрастната жена.

Нейната двулевка е най-дълго задържалата се в обращение банкнота. Освен известност обаче баба Кина не е получила никакво заплащане за 34-годишния си стаж върху валутата. "Фотографът сигурно е взел голям хонорар за снимката, но на мен нищо не ми даде. Не съм го и търсила за това", казва Кина.

Днес Кина, която вече е вдовица, тъй като мъжът й Иван се споминал, живее пенсионерски живот в Сухиндол. "Преди отглеждахме овце, кокошки и прасенце. От време на време ходех да помагам в стола където работех преди, но вече не мога да го правя", разказва възрастната жена. Внуците на Кина са трима, има вече и правнук. За него бабата е запазила няколко от старите двулевки, та да има и той с какво да се хвали.

Реклама
Реклама
Реклама