Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7717903 www.bgdnes.bg

Най-малко 15 са загиналите след скъсване на дига в Красноярския край на Русия

Най-малко 15 души са загинали след скъсването на дига и наводняването на селище за ръчен добив на злато в Красноярския край на Русия, съобщи Ройтерс, цитиранат от БТА.

Обилните валежи са отслабили дигата и водата я е пробила, помитайки няколко постройки на миньори в селище на около 160 км южно от Красноярск.

Реклама

По думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков руският президент Владимир Путин е разпоредил да бъдат взети всички необходими мерки в помощ на засегнатите, да се установят причините за нещастието и да се предотвратят последици за околните населени райони, информира Интерфакс.

Русия е един от най-големите производители на злато, като почти целият й добив е промишлен. Съвсем малки количества се добиват ръчно, като дейността е организирана от малки фирми, които са официално регистрирани и се предполага, че се съобразяват с разпоредбите за безопасност и здраве.

Представители на Красноярския край посочиха в съобщение, че водата частично е наводнила две общежития в селището, където живеят 74 души, като 13 от тях все още са в неизвестност.

Агенция Интерфакс уточни, че миньорите са от частната сибирска компания Сибзолото, която обединява няколко миньорски екипа.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама