Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7719195 www.bgdnes.bg

Изнасилването на наш студент - грешка в превода

Обрат с нападението над българина в Санкт Петербург

Младежът поиска проверката да бъде прекратена

Български студент не е бил изнасилван в метрото в Санкт Петербург въпреки съобщенията на редица руски медии. Всъщност нападение е имало, но без сексуално насилие.

Според първоначалните съобщения български студент бил нападнат от двама мъже в района на метростанция "Проспект Болшевиков". На 16 октомври около 16:00 часа го атакували на улицата, след което го завлекли в изоставена сграда, където го изнасилили. Това съобщил самият потърпевш.

Реклама

Обратът по случая, който доби гласност и у нас, се разкрива от изданието "Невские новости", което проследява цялата история.

Оказва се, че нападение над българин наистина е имало в Санкт Петербург. Жертвата е 21-годишен младеж от България, който учел медицина в града, известен, като северната руска столица. Следобедът на 16 октомври второкурсникът тръгнал от общежитието, в което е настанен, към близък магазин. По пътя двама мъже го нападнали край "Проспект Болшевиков". Пребили го жестоко, взели му парите и избягали. На младежа, който останал да лежи в несвяст на земята известно време, се наложило да отиде в болница, където да му бъде оказана медицинска помощ. От там се чул по телефона с приятелката си рускиня, която му била съквартирантка в общежитието. Тя била притеснена, че той не се е прибрал. Говорили съвсем набързо и младият мъж на няколко пъти употребил думата "насилие". Заради затруднения с българско-руската комуникация и заради недобрата връзка разтревожената жена чула "изнасилване". След края на разговора помежду им веднага подала сигнал в полицията, че приятелят й е изнасилен. Ченгетата го разпитали в болницата. Младежът отрекъл, че е станал жертва на сексуално насилие. Разследващите обаче заподозрели, че може той да не иска да признае заради срама от преживяното. Друга тяхна версия била, че е заплашван, ако разкрие извършителите. Затова те решили да изчакат резултатите от медицинските прегледи. Впоследствие и експертизата потвърдила, че българинът не е ставал жертва на сексуално насилие.

При последващите разпити за разплитането на фалшивия сигнал станала ясна грешката при превода. Вероятно приятелката на българина няма да бъде подвеждана под отговорност, тъй като грешното съобщение не е било подадено умишлено.

Нападателите, които българинът описва като такива със славянска външност, се издирват от местната полиция, която се е заела да разплете случая до край. В Министерството на вътрешните работи в област Невски са внесени всички материали и проверката тече. Обстоятелствата по инцидента продължават да се изясняват. Въз основа на резултатите ще бъде взето решение как да се процедира със случая.

Междувременно българинът отишъл в районното полицейско управление и поискал случаят да бъде прекратен. Той написал заявление, в което описва случая изцяло и потвърждава, че в нито един момент не е ставал жертва на сексуално насилие нито на 16 октомври, нито по друго време.

Реклама
Реклама
Реклама