Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7719449 www.bgdnes.bg

Нов протест в центъра на Барселона тази вечер

Хиляди граждани се събраха в центъра на Барселона за пореден протест, в рамките на вълната, която през последните дни обхвана Каталуня, предаде БНТ.

Между полицейския кордон и протестиращите е издигната метална ограда. Хората носят в ръцете си пластмасови торбички, пълни с боклук, които хвърлят над огражденията.

Реклама

Митингът се провежда в сравнително спокойна атмосфера, тълпата скандира призиви за освобождаването на политически затворници. Появата в небето на полицейски хеликоптер предизвиква прилив на обидни викове и нецензурни жестове от страна на демонстрантите.

Протестите, прераснали в безредици започнаха в Каталуня на 14 октомври, след като Върховният съд на Испания осъди 12 каталунски политици за участието им в незаконния референдум за независимост.

По време на сблъсъците в различни градове на автономната област около 800 души бяха ранени от началото на седмицата, включително над 300 представители на силите на реда. 18 души все още са в болници, един е в много тежко състояние. Състоянието на други 8 е сериозно. Около 200 души са задържани.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама