Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7719886 www.bgdnes.bg

Обвинения за жрица ПРЕПЪНАХА процеса на Чолата

Делото пратено на прокуратурата за поправка

Магистратите не се произнесли за една от проститутките

За поправяне на грешки е върнато на прокуратурата делото срещу сочения за сводник Росен Чолов-Чолата, научи "България Днес"! Случаят с втория арест на бившия букер и ръгбист от края на 2014 г. бе внесен първи пред Темида, но обвинителният акт се оказа миниран с редица нарушения.

Чолата е погнат за престъпен сговор за сутеньорство със студентката Полина Иванова. Двамата получават по 3 г. условно от спецсъда и по 15 бона глоба, но втората инстанция открива грешки при присъдата и връща процеса отначало. Още при рестарта магистратите приемат, че в обвинението има брутални пропуски, които трябва да се отстранят, става ясно от определението на съдия Николай Димитров.

Реклама

Той засекретява първото заседание по искане на защитата с мотив, че ще се говорят интимни факти от личния живот на пострадалите. Въпреки закритите врата решението е качено на сайта с необходимите съкращения. Според запознати основният проблем е с обвиненията, повдигнати на Полина за една от жриците. Младата дама отговаря за склоняването на 9 момичета към проституция. Сред спряганите като жертви на трафика на хора е Боряна Лекова. Прокуратурата обвинява Полина, че на два пъти е престъпила закона, като през декември 2013 г. се е обадила по телефона на Боряна да я привлече към бизнеса със секс, но получила отказ, както и че няколко месеца по-късно двете се срещнали, за да обсъдят офертата, за която вече имало съгласие.

В присъдата и мотивите си съдия Андон Миталов се произнесъл само по едното деяние, откриват колегите му. По странно стечение на обстоятелствата именно от тази жрица няма ни вест, ни кост. Призовкари я търсят на адреса й в София, но съседите се кълнат, че не познават такава. Нищо чудно да е последвала примера на повечето от колежките си и да е заминала в чужбина, коментират запознати.

Жриците на Чолата отдавна отсвириха процеса и спряха да се появяват в съда. На разпоредителното заседание дойде единствено Кристин Попова. Тя се притесни от репортер на вестника в съдебната зала и поиска да говори без публика. При снемането на самоличността й младата дама уточни, че живее на семейни начала и разгласяването на детайли по делото би я опозорило. "Всички имаме семейства, това влияе на личния ни живот", ожали се Кристин.

Според прокуратурата тя е предлагала платени ласки в чужбина заедно с маманката си Полина. След сеансите Кристин се почувствала неудобно от работата си и се отказала. После обаче закъсала с парите и пак се навила, като й били уредени около 30 секссрещи. Именно думите на Кристин от досъдебното производство не са сравнени с показанията й пред съда.

Разследващите сочат, че загорелите клиенти плащали по 1000 лв., от които 600 отивали за момичето, а останалите си разпределяли Чолата и Полина. Обвиненията обаче все повече издишат, след като апелативните съдии счетоха за неизяснени основни въпроси по делото като това, извършвани ли са престъпления и двамата подсъдими ли са техни автори. Останало е под въпрос дали свидетелите са знаели за контактите на двамата подсъдими, тези контакти на базата на какво са основани, набирани ли са жени за сексуална експлоатация и осигурявали ли са клиенти за сексуслуги на проституиращите, осигурявали ли са помещения за разврат и по какъв начин са извършвани плащанията.

Реклама

По-голямата част от показанията на проститутките са пълни с противоречия, които също не са изяснени. Жриците проговарят пред ченгетата, а пред Темида се отричат от думите си. Съдът така и не е посочил на кои показания се осланя, за да осъди престъпната задруга. Липсва анализ на събраните доказателства, като са преписани пасажи от обвинителния акт, аргументират се от втората инстанция.

Спецпрокуратурата изтъква, че има достатъчно доказателства, като се позовава на събраните СРС от подслушани разговори, но по закон присъдата не може да се базира само на това. Очаква се преработеният обвинителен акт да бъде внесен в съда.

     Нищожно количество кока

За нищожно количество кокаин е подведена под отговорност аверката на Чолата. В протокола за оглед на жилището на Полина ченгетата записали, че са открили 0,07 грама кокаин, което е залегнало и в обвиненията към младата дама. С отменената присъда съдът е оправдал спряганата за маман за държането на дрогата. На заседанието в началото на месеца тя се е оплакала, че по време на претърсването адвокатът й е дописвал нещо в протокола заедно с разследващия полицай и това е станало в нейно отсъствие, при положение че всички действия трябва да се правят пред очите й.

Реклама
Реклама
Реклама