Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7720806 www.bgdnes.bg

Випове кремират кучета и зайци

Нова мода

Пазят в урна домашните си любимци 

Около 400 лева броят ВИП персони, за да кремират и запазят в урна домашните си любимци. Това модерно занимание предизвика все по-голям интерес у заможните българи през последните години.

Все повече траурни агенции в страната извършват кремация на кучета, котки и зайци. Най-евтино излиза изгарянето на писаните и братовчедите на Бъгс Бъни - между 150 и 200 лева, като цената се формира не само според вида, но значение има и теглото на животното.

Реклама

При кучетата оскъпяването е по-осезаемо - кремацията на 10-килограмово животно започва от 200 лева, а при тегло над 50 кг цената надминава 400 лева. В сумата влиза транспортирането на животно, а като бонус собствениците напълно безплатно могат да присъстват на изгарянето на починалия си любимец. След кремацията прахта се поставя в урна.

Един от сериозните проблеми на София е, че няма гробище за домашни любимци. Или поне не официално, защото от години стопани са си направили импровизирано такова в Ловния парк. Но то не отговаря на законовите изисквания и затова можете да бъдете глобени, ако на своя глава заровите животински труп там.

Траурните агенции са намерили вариант и за тази ситуация. Те предлагат изкопаване и зариване на гроб на куче, котка или заек в двора на стопанина. Паметникът се избира от каталог и цената му може да стигне до няколко хиляди лева. Подобна е процедурата и с ковчега за животинчето. Ако искате рисуван портрет на домашния си любимец, трябва да се бръкнете допълнително. Ако имате съмнения за смъртта на любимото си куче или коте, може да изискате аутопсия.

"Заможни българи все повече се възползват от услугите, тъй като обичат животните си и не ги притеснява да заделят средства", коментираха хора от бранша.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама