Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7721611 www.bgdnes.bg

Разследват афганци за изнасилване на непълнолетна

Според извършителите сексът е бил доброволен

Настанената в дом за деца твърди, че е заплашена с нож

Непълнолетно момиче подаде сигнал срещу двама афганци, че са я изнасилили. Прокуратурата и полицията разследват случая, но съдът остави чужденците на свобода. Въпреки че инцидентът е точно отпреди седмица, официална информация до вчера нямаше.

Тийнейджърката, която е от столичен дом за временно настаняване на деца, съобщила в сряда за гаврата. По нейните думи предния ден бежанците я завлекли в изоставена сграда, намираща се близо до кръстовището между улиците "Първа Българска армия" и "Шлосер". Заплашили я с нож, след което я изнасилили един след друг. После избягали.

Реклама

Били издадени заповеди за задържане. Афганците били издирени в приемния център в квартал "Военна рампа", но в този момент те били на работа. След като от общежитието им се обадили, че ги търсят полицаи, се появили. Отначало са задържани трима, но единият е освободен, тъй като според показанията само гледал случващото се. Двамата арестувани са на 17 години, както и жертвата. Чужденците са Мустафа Хан и лахаб Юсуфзай. Късно в петък вечерта в следствения отдел на прокуратурата са им предявени обвинения. Мярката за неотклонение е разгледана в неделя, като заседанието продължило почти осем часа. То било закрито заради възрастта на замесените и заради интимните подробности. На него се стига до фрапантни обрати, включително до искане за отвод и отстраняване на преводача. Причината е, че той избухнал и казал, че не му е жал за Мустафа и Лахаб и че те трябва да бъдат наказани. Това е повод адвокат Милена Калчева-Кукушева, която защитава единия чужденец, да поиска отвод, който бил разпореден от съда. Заседанието продължило с друг преводач.

Според Калчева афганците са натопени и не е имало насилие при полов акт. Имигрантите не крият, че са правили секс с момичето, но твърдят, че всичко било доброволно. С единия дори това не било за първи път.

"Думата пострадала я поставям в кавички. Тя е познавала едното момче, а другото го посочва по име", обяснява тя. Мотивира се и с експертиза от съдебен лекар, според която по тялото на момичето няма травматични увреждания.

Калчева посочва, че след инкриминирания ден момичето си изпрало дрехите, но си легнало, без да се изкъпе.

"Ако е изнасилено, нещо не се връзва", казва тя.

Пряката възпитателка в дома за настаняване твърди, че досега тийнейджърката е сменяла различни домове. Преди това била тормозена в семейството, включително и сексуално.

Реклама

След дългото заседание съставът на Софийския районен съд постановява двамата чужденци да бъдат освободени срещу надзор от инспектори от Детска педагогическа стая. Според защитата това е доказателство, че и съдът е приел, че има сериозни съмнения дали тийнейджърката е била изнасилена. Това е най-тежката мярка за непълнолетни, но в закона има хипотеза те да останат зад решетките при особено тежко престъпление. Случаят е такъв, тъй като става въпрос за изнасилване на лице, ненавършило 18 години, под заплаха с оръжие. За подобна квалификация се предвиждат между 5 и 15 години. Ако чужденците бъдат признати за виновни, те ще лежат по-малко, тъй като са непълнолетни.

Адвокат Милена Калчева смята, че прокурорът е показал, че не е категоричен в обвинителната теза, тъй като предложил на съда на обвиняемите да бъде взета или постоянна мярка задържане под стража, или надзор от Детска педагогическа стая.

До сряда ще стане ясно дали прокуратурата ще протестира и ще поиска връщането на афганците зад решетките. В момента те са в процедура по кандидатстване за бежански статут и убежище.

Психолози работят с жертвата

Тийнейджърката, която твърди, че е изнасилена, е от столичен Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания. Директорът му Марин Зарков обясни пред "България Днес", че момичето е силно травмирано и с нея работят психолози. Според него със сигурност не става въпрос за доброволен сексуален акт, но това ще установи разследването. Директорът на SOS селището не знае дали момичето се е познавало с афганците.

Реклама
Реклама
Реклама