Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7721872 www.bgdnes.bg

Тежка сватба в родата на Фатик

Хайлайфът у нас се събра

Братът на покойния бизнесмен бе кум на племенник

Левент - средният брат на убития през 2003 г. Фатик Тюркмен, вдигна тежка сватба за единия от племенниците си у нас, научи "България Днес".

Младоженците живеят извън страната, но на самото подписване са били в София. Само най-добри приятели присъствали на събитието, а самият Левент го коментира само с думите: "Бях щастлив кум". Заедно със съпругата си Мая Тюркмен той оженил Фатих, един от синовете на брат си Мурат, за красавица на име Айтен.

Реклама

На сватбата лични гости на Левент и роднините му бяха и художникът Сули Сеферов, както и известни политици и български лекари, с които Левент Тюркмен е учил у нас в Медицинска академия.

"Всички от семейството уважиха Тюркмен. Бройката на гостите, включително тези от чужбина, бяха повече от 200", обясниха от популярната фамилия.

Танци по масите, едни от най-известните танцьорки и певици, хвърляне на букети, любимият таскебап на булката и много прескъпи подаръци бяха изненадата за новото семейство. Пиршеството продължи със същата сила и в следващите дни.

Родоначалник на многобройната турско-сирийска фамилия е Исмет Тюркмен. Той има трима синове - Фатик (вече покойник), Левент, Мурат, и две дъщери - Марта, която всъщност се казва Мелтем, и Шери. Иначе Левент е интелектуалецът в семейството. Учил е като Фатик в колеж във Франция, а след това завършва медицина в България и специализира в неврохирургията. Заедно с група лекари от Медицинска академия в София започват да се занимават с изучаването на човешкия мозък. Това продължава повече от четири години. Левент се слави като ученолюбив и дори го приемат за член на Нюйоркската академия на науките. "Но в България трудно се преживява само като доктор. Иначе медицината е най на сърцето ми", споделя често Левент пред познатите си.

Освен със страстта си към медицината Левент е известен и със страстта си към художественото изкуство. Дори целият втори етаж от къщата му в Бояна е отрупан с картини от най-добрите стари майстори. Той е и един от създателите на частната галерия със Сули Сеферов - "Бонарт". След четири години обаче се налага да я продаде, за да изплаща част от кредита, взет от баща му. Днес Левент отново е стъпил на краката си и е един от най-богатите хора у нас. И до днес купува картини, но най-вече от търгове в чужбина. Той не се е прекръствал, но брат му Фатик, когато взима българско гражданство, се преименува на Филип Найденов. В основата на името му стои Илия Павлов, бивш шеф на "Мултигруп", с когото Фатик е близък приятел.

Реклама

Даренията на семейство Фатик са безбройни. Често и Левент купувал медицинска апаратура по примера на баща си и инструменти с благотворителна цел, без да иска за това да се шуми. През 1998 г. той предоставя безвъзмездно на Галерията за чуждестранни изкуства и уникална сбирка от азиатско изкуство на стойност 2 млн. лева.

Когато си спомня за покойния си брат Фатик, когото приживе наричали Бабата (от турски "баща"), Левент обича да цитира думите му: "Кой с бял чаршаф, кой с костюм - всички отиваме на едно и също място. Затова трябва да не зависим от парите".

     Отказа се от бизнеса с патици

Левент Тюркмен се отказа от бизнеса с патици, който наследи от баща си Исмет след смъртта му през 1998 г. Затворения цикъл за отглеждане на патици (от раждането до клането им) дълги години се опитва да поддържа Левент. Това обаче се оказва непосилно предвид световната икономическа криза. Именно поради това в началото на 2012 година, след като изплати всички кредити за построяването на кланицата, Левент Тюркмен реши да смени попрището на бизнеса си и в момента обмисля бъдещите си планове. Кредитите на няколко транша бе взел приживе баща му веднага след 90-те. Кланицата се намира около Бургас и в нея се въвеждат супермодерни немски и френски технологии, одобрени след конкурс. След като през 1998 г. баща му Исмет си отива от този свят от чернодробно заболяване, синът Левент наследява фермата за патици, защото брат му има друга бизнес дейност - строителство на сгради и търговия на луксозни коли, които купувал от чужбина. "Автомобил под 20 000 марки въобще не го интересуваше", спомня си с усмивка за брат си Левент в приятелски компании.

Реклама
Реклама
Реклама