Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7721913 www.bgdnes.bg

На всеки 15 часа загива човек на пътя

Все повече деца жертви на катастрофи

400 са смъртните случаи от началото на годината 

Доли ТАЧЕВА

В целия свят на всеки 22 секунди в катастрофа умира човек. В България броят на жертвите по пътищата отдавна надминава стандартното. Надминаваме и страните, в които има военни конфликти.

У нас средно на 15 часа в тежка катастрофа загива по един човек.

Над 400 загинали, стотици в болница и много потрошени ламарини от автомобили. Това е тъжната статистика за войната по пътищата от началото на годината до края на септември, показва проверка на "България Днес".

Реклама

За нещастие, за последните няколко дни към жертвите ще бъдат записани нови тринадесет човека, сред които и две деца. В неделя следобед семейство от Варна с 10-годишно момче и 3-годишно момиче пътуват към София. Изневиделица в насрещното се появява друга кола. 60-годишният софиянец удря челно семейството. Сблъсъкът е фатален. На място загиват всички пътници.

По същото време страховита катастрофа изправя косите и на жителите на Елин Пелин. Инцидентът става на бензиностанция до близкото село Белопопци. За щастие, починали няма, но шест човека са тежко ранени. Сред тях отново има дете. 5-годишното момиченце е с контузена ръка, а баща му с рани по главата и натъртвания по гръдния кош. Останалите четирима пострадали също са с тежки травми. Три линейки карат ранените в столични болници, където лекари следят състоянието им.

Ден след двата инцидента асфалтовият път отново взима жертва. Само на 50 км от злополучната бензиностанция става нов страшен сблъсък. 20-годишен младеж се врязва в друг автомобил и загива на място. В другата кола пътуват 40-годишна жена и три момчета на по 19 години. Те успяват да оцелеят, но травмите им не са малко.

Шест човека не извадиха същият късмет на пътя между Габрово и Казанлък. Само преди седмица, на 14 октомври близо до град Крън жесток сблъсък докара няколко семейства до траур. 18-годишен младеж си тръгва от рожден ден заедно с компания. Момчето, което има книжка едва от няколко месеца, си позволява да седне зад волана, след като е употребило алкохол, при това нощем. В един момент губи контрол над колата, навлиза в насрещното и се врязва челно в друг автомобил. Жестокият сблъсък, отнел шест човешки живота, става на прав участък, където ограничението на движението е 50 км/ч., но водачът не се е съобразил с него.

В края на септември жена намери смъртта си в катастрофа край Ботевград на 3 километра преди село Литаково. 40-годишната е стояла на най-опасното място в автомобила - това до шофьора. 57-годишният мъж кара спокойно, но в един момент губи управление над колата. Удря се в дърво. Спътничката му загива. В колата пътуват и четири деца. За щастие, те се отървават с леки травми, но шокът от преживяното ще ги държи цял живот.

Реклама

На 26 септември тежка катастрофа затвори пътя София-Ловеч. Отново челен сблъсък взима живота на двама души.

Черната статистика може да продължи до безкрай. Не е случаен фактът, че страната ни е втора по брой жертви в Европейският съюз. Пловдивчани все още се сещат с ужас и за инцидента през март, когато четирима души загубиха живота си край жп надлез. Всички жертви пътуват в една кола, когато изневиделица са ударени челно от друг автомобил.

Удар между автобус

и ТИР прати 8 в болница

Седмица преди да започне новата учебна година, автобус се вряза в ТИР, спрял в аварийната лента на магистрала "Хемус". След сблъсъка 8 човека са откарани спешно с линейки в столични болници.

Сред най-тежко пострадалите е шофьорът на автобуса. Дори се налага пожарникари да му окажат съдействие, за да може да излезе изпод огънатите ламарини. Инцидентът става на 20 км от София. Всички пострадали са с тежки травми, но за щастие, без опасност за живота.

Реклама
Реклама
Реклама