Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7722370 www.bgdnes.bg

Болка, сълзи и завръщане

Анди Мъри отново вдигна титла

Сълзи, разочарование, болка. В това състояние започна годината за Анди Мъри. Бившият лидер в световната ранглиста загуби феноменална 5-сетова битка срещу Роберто Баутиста Агут в I кръг на Откритото първенство на Австралия през януари. Последвалата пресконференция се превърна в изповед.


"От доста време се мъча - сподели британската звезда. - Вече 20 месеца усещам болката. Направих всичко възможно, за да оправя моето бедро. Все още мога да играя. Но не на ниво, което ме направи щастлив. Говорих с моя екип. Казах им, че мога да изкарам до "Уимбълдън" и след това вероятно ще спра."
Девет месеца по-късно Мъри отново се разплака. Този път от щастие след победата над Стан Вавринка във финала на турнира в Антверп (Бел).

Реклама


Шотландецът направи типичния за него обрат, след като губеше в първия сет с 3:6, но триумфира след 6:4, 6:4 в следващите два.
"Последните няколко години бяха тежки за мен. Не очаквах показаното днес - добави Анди Мъри след първата титла за него от март 2017-а. - Исках да бъда конкурентен. Да знам, че няма да ме размажат на корта. Изобщо нямах представа, че ще спечеля турнир или ще надвия тенисисти като Стан и Беретини."
Анди Мъри претърпя две операции на бедрото. Неговата става беше сменена с изкуствена.
"Бедрото е добре. Вече няма болка, което е невероятно - добави Анди. - Вероятно е така, защото е метална. Просто няма нервни окончания, които да прихващат болката."


Чака трето дете

Анди Мъри можеше да пропусне титлата в Антверп заради раждането на третото си дете. Той очакваше хлапето да се появи на бял свят и беше предупредил организаторите, че ще напусне турнира, ако това се случи.


"Имам две малки дечица, а сега на път е трето. Всичките са под четири годинки - каза Мъри. - През последните няколко години семейството стана по-голямо, защото не бях много по кортовете. Затова имам нужда отново да поиграя малко. Иначе нещата ще излязат от контрол. Моята съпруга Ким оказа голяма подкрепа, за да се върна. Тя ме накара да се боря, за да продължа да играя."



 

Опря до психолог

В битката с болката Анди Мъри прибегна до услугите на психолог. Тенисистът усетил огромен натиск от ежедневните въпроси дори и от най-близките хора за състоянието на бедрената става.


"Прекалено много приказвах за това през последните 18 месеца - обясни Анди Мъри. - Беше ежедневие. И тук не става въпрос само за хората, с които пряко работя. Беше доста изстискващо. Трябваше да се видя на няколко пъти с психолог. Нищо не помагаше, защото болката беше огромна. Не можех да правя това, което обичам."




Специализира се при двойките

Анди Мъри се специализира в турнирите на двойки при своето завръщане след смяната на бедрената става. Той взе пример от легендарния американски шампион при тандемите Боб Брайън, който по-рано през годината премина през същото. Ветеранът влезе в историята като първия тенисист с изкуствена става, направил завръщане на корта.


Британецът шокира света през лятото, когато се пусна на турнира "Куинс". Той не участва в надпреварата на сингъл, а игра само на двойки с испанския ветеран Фелисиано Лопес. Двамата завоюваха трофея.
Мъри направи още четири турнира при двойките, преди да се пробва и на сингъл в Синсинати.

Реклама
Реклама
Реклама