Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7723927 www.bgdnes.bg

Капан за Бирмата и Универсалния

Двамата са свалени от сайта на Интерпол

Процедурата за връщането на бегълците у нас от Дубай пазена в тайна

Издирваният данъчен аферист Иван Танев-Универсалния вече прави компания на арестувания в Дубай преди месец Георги Станоев-Бирмата, научи "България Днес". Двамата българи са свалени от сайта на Интерпол, където снимките и данните им се подвизаваха сред дирените с червена бюлетина бандити. От спецпрокуратурата, където се водят разследванията срещу Бирмата и Универсалния, потвърдиха, че има раздвижване по случая, но отказаха всякаква информация с мотива, че е следствена тайна.

Още в средата на септември стана ясно, че Бирмата е заловен в емирството. Той е спипан на летището в опит да се измъкне, уточниха разследващите. Те загатнаха, че търсеният от година Станоев е бил приютен от Универсалния, но домакинът е успял да се спаси от белезниците. Успехът е бил краткотраен, тъй като и Танев попаднал в полицейския капан. Засега още не е известно при какви обстоятелства е станало това.

Реклама

Ченгетата скроиха капан на двамата бегълци, като пуснаха откъслечни информации, че са ги засекли в арабска страна. Според приближени това е активизирало Бирмата и Универсалния да сменят местонахождението си и да се раздвижат, благодарение на което са били заключени.

За да са свалени от международно издирване, значи са под контрола на полицията и са тикнати в килия, коментират юристи. Остава неясно какво се случва с процедурата по предаването. Българските власти седмици наред нямаха официална информация за задържането на Танев и Станоев, показа проверка на вестника. Дубайските власти са известни с тромавите си действия и понеже не са в Европейския съюз, общите спогодби там не важат. Преди години те забатачиха връщането на Таки и отказаха да го предадат. Покрай забавянето обвиненията отпаднаха и той излезе чист като сълза.

Не е изключено Бирмата и Универсалния също да се отърват от наказателно преследване, подобно на други крими герои. В емирството обичат богаташите и шумът на парите може да извади арестантите от килията, смятат запознати с местните нрави. Това, че спецпрокуратурата, известна със своята политика на откритост, отказва подробности, може да означава, че се очаква провал с екстрадирането на Танев и Станоев до родината.

Иван Танев е ветеран сред бегълците, тъй като се търси от 7 години чрез сайта на международната полицейска организация. Акцията по разбиването на престъпната схема беше през 2012 г., но тогава главният герой не беше намерен (виж в карето защо - б.а.). Според разследващите Танев е тартор на престъпна група за източване на ДДС. Той е подпукан покрай редица операции за данъчни шашми, останали известни като "Захарно петле". В кюпа според ченгетата са още синът на Миню Стайков - Стайко, дедесарката Мила Георгиева и приближени до Брендо. Те измислили картел в бизнеса със захар, захарни изделия, месо и мляко. Освен наложения монопол разчитали и на схемите за спестяване на милиони от ДДС.

Универсалния е син на бившия земеделски министър Георги Танев. Понеже не е открит при акцията, е обвинен задочно и пуснат за издирване. Покрай Иван Танев ченгетата проверявали и Георги Цанков, който се прочу с раздаването на развален боб на БЧК.

Сочената като част от схемата Мила Георгиева, която е доведена дъщеря на бившия шеф на митниците Христо Кулишев, също не бе открита първоначално. Тя бе спипана на летището в Белград на път за Дубай, от което отново лъсна предпочитанието на кримките към арабските страни.

Реклама

Повечето от разследванията на дедесарските афери стигнаха до задънена улица. Стайков-младши също бе обявен за издирване, но след няколко месеца се предаде сам и бе освободен срещу парична гаранция. Използваните СРС-та срещу него се оказаха незаконни, защото са издадени от некомпетентен съд и са за разследване на данъчни престъпления, а не на престъпна група. Няколко години по-късно обвиненията бяха свалени поради липса на престъпление.

Плейбоят Жоро Бирмата е търсен във връзка с разследването срещу по-голямата част от семейството му. Той е обвинен задочно като част от престъпна банда заедно с баща си Евлоги - Голямата Бирма и брат си Антон - Средната Бирма. Те са погнати с още шестима като престъпна банда за производство на цигари без бандерол. По случая през лятото на м.г. бяха разбити 4 фабрики за незаконни цигари в Тутракан, Дупница, Горна Оряховица и село Ясен. Тъй като не бе открит, Малката Бирма бе обявен за издирване. Изчезването му сложи край и на връзката му с фолкдивата Алисия. Преди това Жоро движеше с Преслава. Ятакът му Иван Универсалния също е почитател на женската красота. Жена му е манекенката Цвети Бранкова. Наскоро се разбра, че тя е била в борда на дружество, контролирано от мъжа й, което се разследва в Румъния заради договори за доставка на храни.

Обяд с магистрат

Висш магистрат е засечен да обядва с приближен до кръга "Универсалните" дни преди удара срещу тях. На странната близост между прокурор и кримиконтингент ченгета отдадоха духването на Иван Универсалния. Смята се, че магистратът е предупредил за подготвяната акция. Тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов поиска наказания, но такива не последваха.

Реклама
Реклама
Реклама