Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7728750 www.bgdnes.bg

Кадри от ВИС спретват руски наркоканал

Трима осъдени за сделка с 40 кг кока

Босът им, забъркан в бандата на „Чуковете“, остава незаловен

Български канал за трафик и търговия с дрога разбиха властите в руския град Санкт Петербург. След брилянтна акция с помощта на внедрен агент месните полицаи залавят 40 кг кокаин малко преди да бъде пласиран на тамошни криминални авторитети. На място са арестувани и тримата пласьори Тодор Вълчанов, Георги Лазаров и Кръстьо Танков. След бърз процес първите двама получават по 10 години затвор, а Танков 12. И тримата ще излежават присъдите си в изправителен лагер в Сибир със строг режим.

Самите арести са извършени на 30 август 2018 г. след продължила няколко седмици секретна операция. При разработката на българите става ясно, че няколко седмици преди това те уговарят сделката с руските си "колеги" от София. След това пътуват до Германия, откъдето хващат самолет за Санкт Петербург. При пристигането си наемат квартира в Петроградския район в северната част на града. Междувременно пратката с дрога пристига на пристанището с товарен кораб. Нашенците успяват да освободят стоката, маскирана като товар с легални стоки от Западна Европа. Наркотикът във форма на пресовани калъпи е откаран в квартирата на Тодор Вълчанов, Георги Лазаров и Кръстьо Танков. Тримата веднага се свързват с купувачите и уговарят среща. Действията им са наблюдавани от цивилни ченгета. При техните разпити става ясно, че българите са изключително внимателни, защото подозират, че са следени.

Реклама

Предпазните мерки не дават резултат, защото човекът, с когото тримата преговарят, е агент на тайните служби. Така минути преди сделката нашенците са арестувани от руските правоохранителни органи, докато опитват да си хванат такси.

От информация в руски медии става ясно, че босът на бг бандата така и не е заловен. Месните разследващи подозират, че заловеният кокаин е само една пратка от действащ канал. Твърди се, че зад него стоят бивши кадри от някогашната групировка ВИС. През юни 2019 г. в пристанището на Санкт Петербург бе открит контейнер с 400 килограма еквадорска дрога, подобна на тази, която е намерена в българските туристи, дори опаковането и вида на калъпите е идентичен.

Източници от българския подземен свят сочат като бос на триото наркотърговци човек, близък до някогашната ВИС-2. След разпада на групировката той гравитира около бандата на „Чуковете“, която години наред контролира наркопазара в София и част от каналите за международен трафик.

Твърди се, че контактите с доставчиците на кокаина от Южна Америка на боса са направени тогава. След ареста и започналото дело срещу „Чуковете“ соченият за шеф на тримата осъдени в Русия многократно е засичан около разследвания за сделки с дрога в чужбина. Името му изскача и в разработка на наркоканал с крайна точка в Одеса. Преди няколко години там са заловени две пратки със стотици килограми кокаин, доставени с кораб. При разследването се изяснява, че дрогата е предназначена за Русия. В една от разработките, цитирана от украински медии, се появява и името на Брендо.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама