Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7732961 www.bgdnes.bg

Дузина източвачи на банкомати ни пращат от Азия

12 българи тарашат чужди сметки

Групата от аферисти се събира зад решетките у нас

Двама българи, замесени в афери с източване на банкомати, са пратени у нас от Индонезия, научи "България Днес". Преди да пристигнат, друг техен авер пък полежал 8 месеца и в пандиза в Хонконг за същото престъпление.

Двамата са Владимир Чолаков и Васил Николов. Те се прибрали преди дни в България, след като до август са изтърпявали наказание на остров Бали. Спецсъдът ще им заведе дело и у нас. Те са с повдигнати обвинения и бяха прибрани в ареста, тъй като според магистратите има съмнения, че могат да извършат нови престъпления. Двамата поискаха да бъдат пуснати на свобода, защото според мотивите на първоинстанционния съд те не са се явили на заседания по предходно дело. Причината според защитата им е била обективна - двамата са били зад решетките на индонезийския остров Бали. Въпреки това мъжете останаха зад решетките. Те са част от група от 12 човека. В нея член е и Пламен Ангелов, който лежа 8 месеца в Хонконг заради афера за 200 бона, отново със скиминги. Той също се озова в арест у нас. В групата освен тримата са и Ивайло Петков, Валентин Петков, Юрий Стойнов, Атанас Атанасов, Ангел Стефанов, Мартин Монов, Емил Иванов, Николай Бостанджиев и Петко Кръстев.

Реклама

Те се сдобиват с обвинения, че са действали като организирана престъпна група за източване на банкомати в периода декември 2013 - септември 2014 г. Това дело е внесено в спецсъда още през миналата година. На две заседания Ангелов също не се появява. Той е присъствал последно в храма на Темида на 15 март и тогава е научил кога са следващите определени дати. Тъй като не идва два пъти, без да сочи уважителни причини, в края на юни магистратите постановяват да бъде задържан под стража. До момента той е бил на свобода без мярка за неотклонение.

Неочаквано в съда пристига писмо от българското посолство в Пекин, което изяснява съдбата на изчезналия подсъдим. Дипломатите уведомяват международния отдел на Върховната касационна прокуратура, че Пламен Ангелов е задържан на 2 май в Хонконг заедно с другите за „държане на инструментариум за фалшифициране на банкови карти“. По случая са приложени и грами от посолството.

Предвид постъпилата информация магистратите изтъкват, че има опасност нашенецът да се укрие и да извърши престъпление. Затова се мотивират с факта, че Ангелов е пребивавал в мегаполиса по времето, което е трябвало да се яви на заседание в София.

"В тези материали се съдържат данни и за извършено престъпление на територията на Китайската народна република, за което Ангелов е задържан от съответните органи", посочват апелативните спецсъдии.

След като Пламен е върнат на родна земя, защитата му оспорва най-тежката мярка, като счита, че задържането в чужбина е достатъчно основателна причина, която да извини отсъствието му от процеса в София. Той е търпял мярка в друга държава, което е възпрепятствало правото му на свободно предвижване и което е било пречка за явяването му пред Специализирания наказателен съд, сочи адвокатът. Това не трогва апелативните спецсъдии, за да пуснат международния източвач на банкомати от килията.

Китайската скиминг афера се разплита от публикации в местни медии. От тях става ясно, че трима българи, влезли като туристи, са арестувани, като се подозира, че са сложили камера и четец на банкомат на жп гарата в мегаполиса. Те са разследвани като ключови участници в група, специализирана в точене на банкомати чрез скимиращи устройства.

Китайските служби се удивили от техниката на нашенците и досега не били виждали такива джаджи.

Директорът на Бюрото за борба с търговската престъпност Майкъл Лай Уай-чун съобщава, че става дума за престъпен синдикат, който източил доста карти. Според него само по предварителни разчети сумата възлиза на над 200 хиляди долара, взети от седем жертви.

Реклама
Реклама
Реклама