Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7734545 www.bgdnes.bg

Темида не плаши избирателите

Осъдени и разследвани влизат в местната власт

Кметове с кримибиография управляват отново

Проблемите с Темида на кандидатите за местната власт явно не гонят гласоподавателите. Те се доверяват на осъждани и разследвани, които ще ги управляват през следващите четири години, показа проверка на "България Днес" из изборните резултати.

Такъв е случаят с кмета на старозагорското село Тъжа Цвятко Балабуров. Той е обвиняван за сводничество и се призна за виновен като тартор на престъпна група за сутеньорство. Сключи сделка с държавното обвинение за условна присъда. Сега той отново се цани за кметското кресло, и то много успешно. Отнася двамата си противници още на първи тур. Печели и в двете секции на Тъжа.

Реклама

Окончателно осъден е и новият-стар кмет на сливенското село Ковачите Атанас Гурков. Той вече беше в затвора за тежка катастрофа с причинена смърт. При пътното произшествие през 2013 г. бе убит 53-годишен мъж. Кметът седнал зад волана с над 2 промила алкохол и карал с превишена скорост. Управникът си изтърпя присъдата в Бургаския затвор, а сега се връща на поста като кандидат от местна коалиция БАСТА. Прави го още на първи тур, макар и инфарктно - събра 9 гласа повече от двамата си опоненти.

Срещу други управници има висящи разследвания. Марин Рачев се пробва отново за кмет на Септември, издигнат от местна коалиция. И отвява опонентите с мнозинство, почти като при Тодор Живков. Получава подкрепата на над 70% и за него са гласували почти 9000 човека, а за останалите кандидати - 3800. През април Специализираната прокуратура повдигна обвинение на градоначалника за умишлена безстопанственост за седем престъпления, от които според обвинението е причинена вреда на общината в размер на 200 бона. После Пазарджишкият окръжен съд призна Рачев за виновен, че като едноличен търговец на горива е укривал данъци в размер на над 118 000 лева. Освен това подавал неверни декларации, подписани от съпругата му. Той получи две години и половина условно. Присъдата не е влязла в сила и се обжалва.

Екскметът на Созопол Панайот Рейзи се връща в общинския съвет, където едно време бе председател. Сега влиза като водач на листата на СДС. Партията стана втора политическа сила в местния парламент с 23,20%, като бе изпреварена от БСП. Самият Рейзи събира и много преференции и като нищо отново ще бъде шеф на местния парламент. Иначе през тази година прокуратурата започна разследване срещу Рейзи и счетоводителка на Община Созопол. Според обвинението двамата заподозрени са присвоили над 2 милиона в периода август 2014 - март 2017 г. Това не е първото разследване срещу Рейзи. През 2009 г. той бе заподозрян, че бракониерствал. Пред разследващите кметът обяви, че е бил в гората за гъби, а делото бе прекратено.

   Страсти около делото "Иванчева"

Десислава Иванчева и Биляна Петрова започнаха с фалстарт кампанията. Осъдените на първа инстанция за искане на подкуп, съответно на 20 и 15 години, получиха отказ за регистрация от Общинската избирателна комисия, но след това ЦИК ги допусна в изборната битка. Те се кандидатираха за кмет на София и на "Младост", а също и за общински съветници. Иванчева взима едва около 3000 гласа за столичен градоначалник. Резултатът на Биляна Петрова за "Младост" е доста по-сериозен и тя остава четвърта с около 8,5% от гласовете. и двете не успяват да влязат и в общинския съвет. Припомняме, че на 15 април Специализираният съд призна Иванчева за виновна за искан подкуп от Александър Ваклин в съучастие с Биляна Петрова и екскмета на "Младост" Петко Дюлгеров.

Самият Ваклин сега също се пробва за независим общински съветник, но получава към 600 гласа от близо половината обработени протоколи. Интересното е, че освен двете подсъдими в изборите се включиха още двама от екипа на Иванчева. Румен Русев остава назад, докато главният архитект на района Стефан Стефанов е на балотаж.

Реклама

   Участия за спорта

Венцислав Ангелов-Чикагото излезе от затвора само преди няколко месеца, след като излежа присъда за трафик на наркотици. Това не му попречи да се пробва отново за кмет на Русе. На предните местни избори се оказа, че Чикагото е регистриран като кандидат за вота, въпреки че присъдата му вече бе влязла в сила. Той я излежа и сега се пробва от името на "Българско национално обединение". При обработени 2/3 от протоколите той взима малко над 400 гласа.

Ивайло Дражев, ексшефът на „Черноморец“, който лежа в затвора заради причинена смърт при катастрофа, се състезаваше за кмет на Бургас от името на партия „Свобода“. Той взима под 200 гласа, но така или иначе там Димитър Николов остава на поста си с огромна подкрепа.

На изборите участва и Ахмед Башев, бивш кмет на Гърмен, който се прочу, след като беше задържан през 2009 г. по подозрения, че пропагандира радикален ислям. Башев се пробва през коалиция „Ние, гражданите“, но изпуска балотажа в Гърмен с около 300 гласа след втория.

Жени на босове мачкат

Жени на известни босове също се представят много добре на общинските избори. Приятелката на Йордан Тонов - Данчо Пръча Каролина Кьолер запазва мястото си в общинския съвет в Мездра. Майката на двете деца на осъдения за дрога и сводничество бе водач на листата на местна коалиция НДСВ (Земеделски съюз "Ал. Стамболийски", "Новото време", ДПС). Въпреки че коалицията остава четвърта, Кьолер запазва мястото си в местния парламент.

На втори тур ще се яви и жената до прочулия се като кмет на Галиче и преследван от правораздавателната система Ценко Чоков. Той беше осъден на 4 години и половина затвор за отвличане, побой и палеж. В момента обжалва и се намира под домашен арест. Чоков атакува кметското място в Бяла Слатина от местната коалиция „Новото време“. Той остава втори, но не успява да влезе в балотаж. Взима над 2500 гласа, като изпреварва кандидата на БСП. Този на ГЕРБ обаче печели директно с над 63% от гласовете. Чоков не се отказа и от кметското място в Галиче, където претендент е жена му. Там фамилията има шансове за успех. Цветелина Нелова влиза във втори тур, където ще се бори срещу кандидата на ГЕРБ. Трети в селските избори е Веселин Тушинов, който е в дългогодишна вражда с Чоков.

Реклама
Реклама
Реклама