Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7739625 www.bgdnes.bg

Попчета превзеха Дунава

Рибите прииждат от Черно море, налитат като пирани на всичко по пътя им

Попчетата по река Дунав са в стихията си. Популацията им се е увеличила до рекордни стойности. Те са изключително много и изключително хищни. Налитат като пирани на всякаква примамка, която се постави на кукичката. В това се убеди "България Днес" по време на проверка на някои от най-дашните места по поречието на реката.

Тази есен риболовът на едри риби по Дунав не е особено успешен. В по-плитките участъци и след обилно захранване с царевица се хващаха шарани. На по-дълбоки места налитаха бели риби и сомове. Бялата мряна е доста пасивна. Щуката е само на определени участъци. Морунажът и скобарът са на големи пасажи и също се откриват трудно.

Реклама

Затова пък най-сигурният вариант са попчетата. Те са придошли от Черно море в последните години и са се настанили трайно в сладката вода на Дунав.

Вече се ловят повсеместно и независимо от атмосферните условия. Важно условие е да се замята в дълбоки участъци съвсем близо до брега или около камъни. Попчето е много лаком хищник и се храни с всичко - червеи, миди, скариди, дребни ракообразни и дори царевица.

Тези риби най-често са с дължина около десетина сантиметра, но понякога се закачат и по-едри. Имат голяма уста, затова се поставя кука поне щ10 или щ12. Може да се лови или на плувка, или само с оловна тежест. Кълванетата са много стръвни, така че засичането им не е проблем. Някои рибари дори не използват пръчка, а само влакно и индикират ударите с пръста си.

Само за няколко часа безпроблемно могат да се наловят над сто бройки. Изключително важно е стръвта да бъде максимално близо до дъното, защото попчетата рядко се изкачват в по-горните водни слоеве. Също така те кълват само в светлата част от денонощието. Понякога тези риби са толкова активни, че направо провалят риболова, когато търсим други видове по-едри риби. Буквално изяждат всичко, поставено на куката.

Попчето се явява и уникална примамка в търсене на хищни риби. То е любимата храна на бялата риба. В Плевенско сега ловят прекрасни екземпляри именно на такава жива стръв.

Пригответе си дунавска чорба

Чисто нова рецепта за дунавска чорба стана хит през тази есен. Изключително лесно може да си направите супа попчета. Когато няма по-едри и мазни риби, попчетата също вършат работа. В тенджерата се нарязва 2 глави лук, 1 голям картоф, 2 моркова, 1 глава целина, 1 тиквичка, 3 червени чушки, бурканче мариновани гъби. В марля се завиват изчистените попчета. Чорбата се подправя с девесил, сол, черен пипер и кубче сух бульон. Нарязва се магданоз на ситно. Слага се малко олио.

След половин час варене марлята се вади и попчетата се обезкостяват, като се маха само главата и средната кост. Изчистеното месо се връща да поври още около 5 минути и супата попчета е готова. Ако в нея се добави и по-мазна риба като толстолоб, шаран или сьомга, резултатите ще са още по-добри. Ако желаете пикантна чорба, варите с 1-2 броя суха люта чушка.

 

Реклама
Реклама
Реклама