Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7741232 www.bgdnes.bg

Ченалова уволнена законно

ВАС поряза мераците и за завръщане

Скандалната съдийка е подсъдима за фалшиви документи по гледано от нея дело

Скандалната съдийка Румяна Ченалова е уволнена абсолютно законно, реши Върховният административен съд. Наред с отхвърлянето на иска да бъде възстановена на работа магистратите правят и далеч по-смущаващо заключение. С действията или бездействията си по случаите, за които е наказана, Ченалова е увреждала интересите на фирми, и то не защото не познава закона. Подобно поведение според върховните съдии е напълно достатъчно основание за нейното изпъждане от съдебната система. Нещо повече, според магистрати Ченалова рискува и престой на топло по наказателното дело за едно от допуснатите от нея като съдия нарушения.

Румяна Ченалова бе уволнена в края на 2015 г. след единодушно решение на Висшия съдебен съвет. Повод стана дисциплинарно производство срещу нея за допуснати груби нарушения по три дела. Самата проверка започна след скандалния опит за придобиване на фирма "Белведере", който предизвика безпрецедентната намеса на френския посланик Ксавие дьо Кабан, наричайки съдийката "гнила ябълка".

Реклама

Заключенията от проверката, разпоредена от Висшия съдебен съвет, са, че Ченалова е допуснала четири групи нарушения - забавяне на дела, нарушение на Етичния кодекс, накърняване на престижа на съдебната власт и неизпълнение на други служебни задължения. Те са били открити в хода на проверката на дейността на синдика Панайот Велков. Той е бил назначен за временен синдик на няколко дружества, за които има заведени дела за несъстоятелност, а докладчик по тях е била Ченалова.

Скандалната съдийка обжалва уволнението си, но Върховният административен съд го потвърди. Впоследствие решението бе отменено заради липса на мотиви. За да се стигне до повторното разглеждане на делото от ВАС, който отново потвърди уволнението на Ченалова.

Дисциплинарните проверки и откритите нарушения доведоха и до повдигане на обвинение за длъжностно престъпление и документно престъпление срещу съдийката. Те са извършени при гледаното от Ченалова дело на дружеството "Обединени Енергийни търговци" собственост на бизнесмена Ангел Божилов, срещу НЕК. Първото е, че Ченалова е допуснала да стартира процеса, без да бъде събрана задължителната държавна такса в размер на над 430 хиляди лева, с което директно облагодетелства частната фирма. Второто обвинение е свързано със същото търговски дело. При разглеждането Ченалова поправяла протокол, вписвайки не случили се неща в съдебната зала. Отделно след края на заседанието е дописвала протокола, отбелязвайки идентичност на оригиналните документи с копията, приложени по делото. Тезата на прокуратурата е, че за тези си действия Ченалова е взела пари от частната фирма. Това бе потвърдено при разпит в съда на бизнесмена Димитър Попов, който е бивша дясна ръка на собственика на "Обединени Енергийни търговци" Ангел Божилов. Пред магистратите Попов разказа, че Божилов се срещнал със съдийката Румяна Ченалова в Солун, за да реши в негова полза дело, което водел с НЕК. Попов не присъствал на срещата. Той разбрал, че Божилов се видял с Ченалова, защото, след като се върнал от Гърция, шефът му бил много доволен и заминал на почивка.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама