Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7741889 www.bgdnes.bg

Покри се Мустафа от аферата с 27 кила хероин

Няма да има ново дело за трафик на 27 кила хероин от Турция към България! Магистратите отрязаха мераците на един от участниците в наркоканала Мустафа Шакир за преразглеждане на 16-годишната му присъда, защото той отново се изпари, научи "България Днес". Трафикантът с прякор Саантима се търси 9 г. от Интерпол, за него е издадена и европейска заповед за арест. Въпреки че се дири от ченгетата по цял свят, Шакир пусна молба до Върховния касационен съд за възобновяване на процеса.

Оказва се, че шест заседания поред беглецът Мустафа така и не се появява пред висшите магистрати. След като им губи времето и ги праща за зелен хайвер, търпението на съдиите се изчерпва и те прекратяват разглеждането на искането му.

Реклама

За да бъде представляван пред съда, издирваният бандит наема едни от най-добрите адвокати у нас от кантората на баща и син Марковски. Шакир дори дава адреса на кантората, за да го призовават оттам. Викан е и от друг адрес извън България, но без успех. Остава неясно защо Мустафа отсвирва заседанията, понеже евентуалното възобновяване е в негов интерес. В искането си той обяснил, че е осъден задочно, не е присъствал на делото, с което са му нарушени правата.

Загадка е и как магистрати и юристи кореспондират с търсения наркотрафикант, а местонахождението му остава в тайна от издирвачите. "Не си спомням да е идвал в София, защото със сигурност е въведен в Шенгенската информационна система и щяха да го заключат на границата. Често провеждам срещи с клиенти и в чужбина, но не мога да ги издам заради адвокатската тайна", коментира пред вестника адвокат Димитър Марковски.

На последното заседание той също не се явява в съда, като посочва, че с клиента му имат съществени разминавания в защитата и освен това му е невъзможно да се свърже и комуникира с него. Съдът отчита, че е положил усилия да открие осъдения наркоиграч. Изискани са справки, които установяват, че Мустафа Шакир не се намира в арестите в страната, не е задържан и в чужбина. Той се е подписал лично на някои документи, което означава, че е знаел за производството.

Проверка на "България Днес" показа, че снимката на Шакир още е в страницата на Интерпол с издирваните с червена бюлетина. Той се търси като част от организирана престъпна група за нелегален трафик на дрога. Докато тече делото, в спецсъда се появява информация, че Саантима се подвизава из Германия, според слуховете бачкал по строежи в Берлин. В крайна сметка той остава неуловим за полицията.

По случая с хероина го отнасят аверите на Мустафа - Румен Йосифов, Юлкер Ибрям и Назиф Назифов. Босът Йосифов сключва сделка за 4 г., но след като прекарва известно време в затвора в Бобов дол, е пуснат на свобода. Споразумение с прокуратурата прави и Ибрям, който се договаря за 3 г. пандиз. Четвъртият от схемата Назифов е осъден на 6 г., но духва, преди да го тикнат в килията.

Бандата е разкрита в началото на октомври 2009 г., когато на ГКПП Малко Търново митничарите спират "Опел Вектра" с шуменска регистрация. В два куфара в колата са открити пакети с хероин, скатани между разхвърляни дрехи и обувки.

Реклама
Реклама
Реклама