Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7745880 www.bgdnes.bg

Егоизъм води Хамилтън

6-кратният шампион Люис не пропуска да обижда бившите си гаджета

Легендарният Хуан Мануел Фанджо вече е задминат, а сега целта е Михаел Шумахер. Такава е амбицията на новия стар световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън. Голямата звезда на "Мерцедес" спечели световната титла в неделя вечер в Гран При на САЩ. Той влезе в историята като шесткратен шампион на планетата в най-високотехнологичния спорт.

Аржентинецът Фанджо доминираше в най-бързия спорт през 50-те години на XX век и пет пъти триумфира с титлата. Германецът Шумахер, който е в кома от години след ски инцидент, засега е лидер със седем.

Реклама

Хамилтън вярва, че все още не е достигнал своя пик в представянето си и ще трябва да се потруди здраво. Англичанинът навършва 35-годишна възраст през януари, а на същата възраст Шуми спечели последната си титла.

"Не мисля, че съм достигнал своя пик в представянето си както през сезона, така и в кариерата. Това ме кара да се чувствам добре, тъй като планирам да ставам още по-силен. Никога не съм вярвал, че ще спечеля пет титли. Продължавам да мечтая и не мисля какво ще стане", отчете нахално Люис в деня за тренировките за ГП на САЩ.

"Хората в гаража са наясно колко трудно бе през тази година. Често забравяме колко много победи имаме, тъй като е много сложно, но когато видиш числата, разбираш, че работата си струва. Винаги съм искал да печеля по правилния начин. Това не означава, че съм перфектен, но знам, че съм горд от представянето си. Така ме е научил баща ми и няма да го променя. Не се съревновавам с никого.

Аз съм различен и уникален

и се опитвам да правя моя лична история", призна Люис.

Шефът на "Мерцедес" Тото Волф сподели, че вярва в това, че той може да разбие рекордите на легендата във Формула 1 Шумахер. Съвсем доскоро изглеждаше, че няма кой да го настигне, но Хамилтън няма намерение да се отказва в близко бъдеще, на теория може да атакува поне още една титла. Постижението на Шумахер от 91 победи изглежда дори по-лесно, тъй като Люис вече има 83, а предвид по-сгъстения календар в последните години възможностите му са доста реалистични.

"Смятам, че той ще се състезава, докато това му доставя удоволствие и е достатъчно конкурентоспособен", заяви Волф пред Ройтерс на въпроса дали Люис ще се състезава до 40 като Шуми.

"Възрастта е фактор, който още не е актуален за него. Кими наскоро празнува 40-ия си рожден ден, така че - защо не? Междувременно ние трябва да продължаваме да му осигуряваме силна кола. Ако успяваме да го правим - тогава да, той може да разбие рекордите", добави още шефът на "сребърните стрели".

Реклама

Амбицията, граничеща с наглост

си проличава у британеца още от детските години. По време на състезание по картинг, когато едва 10-годишен без притеснение отива при шефа на "Макларън Мерцедес" Рон Денис и му казва, че трябва да го вземат в отбора. Но е наясно, че трябва да се представя постоянно добре, за да задържи вниманието на "сребърните стрели". И го прави, което му носи договор с английско-немския отбор само три години по-късно, когато е включен в програмата за развитие.

Бащата на Люис го подкрепя с всички сили още от съвсем малък. Родителите се развеждат и хлапето първо живее с майка си, но скоро бащата започва да се грижи за него. Купува му радиоуправляема количка, с която малкият се явява на състезания и често печели. "Бях малък, но печелех срещу възрастни", не без гордост се връща в детството си Хамилтън. Таткото събира пари и му купува и първия картинг. В същото време много държи и на образованието. Когато Люис тръгва по състезания, баща му напуска работата си като IT специалист, за да може да ходи по стартовете на сина си. Вече при "Макларън" Хамилтън тръгва по задължителната стълба на различните формати състезания на писта. С победи във всеки един от тях той доказва, че има място във Ф1, където е взет през 2007 г., през която записва и първата си победа в Канада. И дори става втори в генералното класиране, само на точка от Кими Райконен, което е доста обещаващ резултат. Още на следващата година вече печели титлата. Т. нар. Турбо ера, започнала през сезона 2014 г., носи много успехи за британеца, но и жестоката конкуренция на Себастиян Фетел и "Ферари". До ден днешен, а изглежда и през следващите няколко години двамата "ще си мерят шапките", предвиждат специалисти.

Дотук с бляскавата кариера на Хамилтън. Защото в живота извън пистата, че и на нея, той е обвиняван в безмерен егоизъм. Затова, колкото и да търсите негов приятел, няма да намерите такъв, твърдят колегите му. В бокса държи той да е най-обгрижван и дори си позволява да обижда съотборници и екипа си. Единствено той е важен.

Заради това и

любовният му живот е противоречив

В последните години не остават в тайна забавленията на Люис с жени по нощните клубове, които се случват често когато има свободни дни.

Но това явно не му носи удовлетворение, а още по-малко любов. Уж голямата любов на пилота е певицата Никол Шерцингер, но дали е така. Двамата се събираха и разделяха седем пъти за седем години.

"Paздeлиxмe ce, a aз cтpaдax мнoгo и дългo вpeмe. Oбичax гo, нo тoй имaшe и cвoитe лoши чepти. Haй-гoлeмият мy нeдocтaтък e, чe e зaвъpшeн eгoиcт. Bcичкo пpeцeнява пpeз coбcтвeнaтa cи пpизмa, пъpвo ca нeгoвитe жeлaния, a пocлe чyждитe. Дoкaтo aз пocтoяннo глeдax дa пpaвя кoмпpoмиcи и дa ce cъoбpaзявaм c нeгo", пpизнa след окончателната раздяла Шepцингep. Знaeм, чe певицата дopи ce e пoдлaгaлa нa peдицa yнижeния и oбиди oт Xaмилтън - caмo и caмo дa e c нeгo.

След като Никол се хвана с родния тенисист Григор Димитров, Хамилтън направо побеснял. Веднага решил, че трябва да отмъсти, а какво по-хубаво от това да се намести между чаршафите с бившата на българина Мария Шарапова. При първия удобен случай, когато се видели на събитие, Люис пуснал чара си в действие и Маша не издържала. А може би и тя търсела отмъщение. Но всичко свърши отново скандално. Когато рускинята бе хваната с допинг, Хамилтън злорадства: "Maмeшe мeн и cвeтa дълги гoдини, нo вcичкo имa cвoя кpaй. Tи бeшe нeжнaтa дpoгa нa мнoгo мъжe, a ceгa вeчe cи никoя", припя пилотът от Ф1 по адрес на Шарапова.

Днес Hикoл Шepцингep щe ce пpъcнe oт яд зapaди вpъзкaтa нa бившия cи c нeycтoимaтa Джиджи Xaдид, смятана за една от петте най-красиви жени на света.

Някои смятат, че връзката между Люис и Джиджи пак е за отмъщение. "Джиджи e в пъти пo-кpacивa, a и пo-млaдa oт Hикoл. И мaкap вpъзкaтa й c Люиc Xaмилтън oтдaвнa дa e в минaлoтo, знaeм, чe cтpaшнo я бoли, кaтo знae, чe тoй ceгa e c Xaдид. Kaквoтo и дa гoвopи Hикoл, кaквoтo и дa пpaви, личи cи, чe oщe имa тpъпкa към Xaмилтън", кoмeнтиpaт изтoчницитe.

Реклама
Реклама
Реклама