Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7748435 www.bgdnes.bg

Джок стана проповедник

Молитвата "Отче наш" крепяла Полфрийман

Осъденият за убийство на депутатски син е възхитен от Васил Левски

Джок Полфрийман се превърна в пастор. Той е изнесъл дълга лекция в църква "Мисията". Близо едночасовата беседа е водена от австралиеца на фона на приглушена музика и светлина. В нея той споделя преживявания от годините зад решетките, както и за отношението си към Бог. За провеждането на беседата става ясно от почти едночасово клипче, качено от църквата в канала за видеосподеляне Ютуб. От клипа не става ясно къде е проведена проповедта, но вероятно това е в столичния квартал "Младост 1", където е офисът на църквата.

Към "Мисията" проповядва Исидор Ковачев, пасторът на софийския затвор, който свидетелства, че зад решетките лежалият за убийство се е поправил.

Реклама

Джок, който вече владее добре български, разказва, че в началото му е било много трудно зад решетките, защото другите не знаели английски, а той нямал и понятие от нашия език. Там няма училище, няма фитнес, "няма нищо". По думите му, на затворническата управа и на социалните работници не им пукало за задържаните и "не гледаха на нас като на хора".

"Това е като да си в Космоса. Да викаш, Земя, имам нужда от помощ, но от Земята да ти затварят телефона", казва Джок. Единственият, който го подкрепил, бил пастор Исидор.

От гласове от публиката става ясно, че пасторът е изживял много тежко последните дни с драмата с Полфрийман и дори имал сърдечни проблеми. В края на видеото до австралиеца застава и самият пастор Исидор Ковачев. Той обяснява, че случаят с Полфрийман не е само в негова лична полза, но и в обществена и в подкрепа на правото.

Самият Полфрийман споделя различни любопитни истории, случили се зад решетките. Например, че често говорел през нощта по телефона с Али, пандизчия от друг затвор, който имал много безплатни минути.

"Тогава хората имаха телефони", казва Джок, на което мъж от публиката го репликира, че "това е тайна". Австралиецът обаче му обяснява, че надзирателите го хванали с два телефона и той бил официално санкциониран.

В друг случай бившият затворнически шеф Милети Орешарски го попитал дали иска да се поправи. Глас от публиката го прекъсва, че Орешарски бе един от добрите началници, на което Полфрийман, който е известен с левите си убеждения, показва с жестове, че това е така само донякъде. Обяснява, че имал проблеми с БСП (баща на убития Андрей Монов е бившият червен депутат Христо Монов, който бе и кандидат за общински съветник, а брат на Милети е бившият премиер Пламен Орешарски). Полфрийман продължава с историята с Милети Орешарски, като признава, че се зачудил дали да му отговори дипломатично или искрено. Избрал втория вариант и казал, че не иска да се поправи, защото трябва да слезе на нивото на началника.

Реклама

Полфрийман разказва, че през годините често се молел с "Отче наш". Шепнел я на английски, на български още не я бил научил. Това била неговата котва към света.

Самият Джок казва по време на беседата, че не е проповедник, на което женски глас от публиката го контрира, че може да бъде. Лекцията му неколкократно е прекъсвана от одобрителни възгласи от публиката, предимно от жени.

Междувременно Полфрийман пусна в страницата си във Фейсбук снимка на изрезка от пандизчийския вестник "Брод". Тя е от далечната 2009 година и в материала се разказва за завършването на курса по начална грамотност в Софийския затвор. Освен на граматика и четене в него пандизчиите са се учили и на история и култура. От дописката става ясно, че Джок е силно впечатлен от личността на Апостола Васил Левски и говори за него с ентусиазъм.

Австралиецът броди без документи

През тази седмица Върховният касационен съд трябва да произнесе решението си за съдбата на Джок Полфрийман. На 8 октомври започна да тече едномесечен законов срок, в който магистратите трябва да решат дали да възобновят делото на предсрочно освободения австралиец. Решенията, които се очакват, са две – дали искането на главния прокурор е допустимо, и ако то е такова – дали делото да бъде възобновено. Все пак законът дава възможност, ако случаят е особено труден, решението да бъде постановено и до 60 дни, тоест до първата седмица на декември.

Самият Джок очаква съдбата си в София. Той е свободен, но полулегален гражданин, тъй като му бяха отнети личните документи. Единственият му е бележка от затворническата управа, че е излежал наказанието си.

Реклама
Реклама
Реклама