Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7749120 www.bgdnes.bg

Лекарят, който гръмна рецидивиста Джевизов: Съжалявам, не исках да убия Жоро Плъха

Втора инстанция почти сигурно оправдава д-р Иван Димитров, роднините на жертвата искат рестарт на делото

Оправдателна присъда и на втора инстанция срещу д-р Иван Димитров, убил при самозащита рецидивиста Георги Джевизов - Жоро Плъха, прогнозираха пред "България Днес" юристи. Основания за това им дава определението на състав от Апелативен съд Пловдив. След кратко заседание и изслушване на двете страни магистратите обявиха, че ще произнесат решението си в 30-дневен срок. Това според адвокати е почти сигурно, че ще бъде потвърдена присъдата от първа инстанция. В противен случай съгласно утвърдената практика съдът щеше да обяви още вчера за виновен д-р Димитров, а в едномесечния срок да публикува мотивите си за наложеното му наказание.

Реклама

Малко преди това д-р Димитров за пореден път се разкая за постъпката си.

"Съжалявам още веднъж. Не съм искал да го убия. Искам справедливо наказание“, това бяха единствените думи на медика.

Преди три месеца медикът бе оневинен и от окръжния съд за случилото се в нощта на втори март 2018 г. Малко след полунощ Димитров забелязва от прозореца на жилището си в центъра на Пловдив, че лампата в гаража му свети, а вратата е открехната. Поучен от опита си от минали кражби, медикът решава да провери случая. Излизайки навън, той взема със себе си боен пистолет "Валтер", зо който няма разрешение. Влизайки в гаража, Димитров забелязва нахлулия вътре рецидивист Жоро Плъха, който бил приготвил различни предмети за изнасяне в найлонови торби. Изненадания Джевизов го напада. Първо хвърля нож и го ранява в крака, а след това го удря с метална табела по ръката. При последвалата борба Димитров стреля по крадеца. Думите на медика бяха потвърдени от назначените експертизи за това и той бе обвинен, че убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. В крайна сметка съдът го оправда за разстреля на Джевизов, и му наложи условна присъда за притежание на незаконен пистолет.

Освен оправдателна присъда е възможно магистратите да върнат делото за ново разглеждане на по-долната инстанция, както вчера настояха роднините на рецидивиста Жоро Плъха. Като аргумент за искането си техният адвокат посочи, че съдебният състав е бил предубеден. Той посочи част от мотивите на първоинстанционната присъда, като ги определи като недоказани и нелогични.

В случай че искът му не бъде уважен, адвокат Красимир Елдъров настоя съдът да признае за виновен доктора.

"Да излежи най-голямата присъда. Отне ми детето, три деца сираци остави. Затвор искам", каза пред магистратите Златка, майка на Плъха.

Защитниците на медика очаквано бяха на противоположното мнение и обявиха, че присъдата е напълно справедлива.

"Действал е в рамките на неизбежната отбрана. Има човек с нож на непосредствена близост до него. Какво да направи, да му благодари за посещението. В тъмните часове ножът е най-опасното оръжие. Димитров не е съзнавал, че може да убие нападателя си", обяви адвокат Георги Кутрянски.

Реклама
Реклама
Реклама