Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7749995 www.bgdnes.bg

10 самбисти атакуват световното

10 топ самбисти ще атакуват медалите на световното първенство в Южна Корея. Тимът замина във вторник, а битките започват в петък.

"Хубаво сме подготвени - обяви треньорът на националния отбор Васил Соколов. - Почти всички в тима са медалисти от световни и европейски първенства. Готвехме се от началото на септември."
С най-големи шансове за титла е 9-кратната европейска шампионка Мария Оряшкова. Тя направи много силен сезон. През лятото ветеранката спечели европейските олимпийски игри. Успоредно с това се бореше и за олимпийска квота в борбата.
"Дълго време Мария се подготвяше с националния отбор по борба. Беше позагубила играта с дрехата, но сега всичко е наред - обясни Васил Соколов. - Нашият спорт има много общи неща с борбата. Не е чак толкова изморена от състезания, защото ние сме свикнали с пътувания."
В женския отбор по спортно самбо има няколко млади момичета, които ще се опитат да пробият в елита.
"За Анна-Мария това е първо състезание при жените. Има още много да се работи с нея. От догодина ще гоним и медалите - добави Васил Соколов. - Цветелина остана трета на европейските олимпийски игри. При нея проблемът е, че е малко по-лека от категорията. Ваня Иванова е много добре подготвена. Надявам се да се промъкне в медалите."
Целта пред отбора е спечелване на 2-3 медала. Традиционно силните състезатели в бойното самбо също са много надъхани.
"Валентин Бенишев лекуваше дълго време тежка контузия на рамото, но вече е възстановен - допълни Васил Соколов. - Михаил Николов беше със счупен нос от европейското първенство. Не можеше да тренира допреди месец. При тежката категория на Денислав Златев няма чак толкова голяма конкуренция. Ако има късмет с жребия, може да направи нещо. Мариян Димитров участваше в изборите за общински съветник. Съчетаваше двете неща. Той е много трудолюбив. Влага се на 100%."

Реклама

Съставът
Спортно самбо

48 кг: Цветелина Цветанова
60 кг: Анна-Мария Манушева
64 кг: Ваня Иванова
80 кг: Мария Оряшкова
+80 кг: Илина Стефанова
68 кг: Ангел Ангелов

Бойно самбо
68 кг: Валентин Бенишев
74 кг: Михаил Николов
90 кг: Мариян Димитров
100 кг: Денислав Златев

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама