Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7850156 www.bgdnes.bg

"Трабант" разбива Берлинската стена

Зрелище в Павел баня

Макетът на преградата ще бъде дълъг 5,40 м и висок 2,40 м 

"Трабант" тръгва, ускорява и се разбива с цялата си мощ в Берлинската стена...

Това не е сцена от исторически филм, а реалност, която ще се случи тази събота в Павел баня. Любители и собственици на трабанти се събират в китното градче, за да отбележат 30-ата годишнина от събарянето на преградата, която десетилетия през социализма разделяше западния и източния свят.

Ще бъде представена възстановка на събитието, като ще бъде изградена стена с размери 5,40 м дължина на 2,40 м височина, по подобие на реалния модел. Едната страна ще символизира източната част на Берлин, като ще бъде "охранявана" от два военни автомобила - трабант модел "Кюбел" и един полицейски автомобил. От другата страна, която ще представи Западен Берлин - ще бъде "пазена" от джип "Уилис", с американска маскировка. Там ще бъдат изложени и други автомобили - няколко от марката "Фолксваген", "Мерцедес", "Опел" и др.

Реклама

Събитието започва от 12 ч на 9 ноември, но кулминацията ще настъпи около 16:00 часа, когато се очаква да стане разбиването на Берлинската стена. Тогава трабантът ще навлезе в западната част, както е било преди 30 години на 09.11.1989 г. Преградата ще е от лесно чупливи материали като стиропор и подобни, така че няма опасност автомобилът, който ще се блъсне в нея, да пострада.

Очаква се да присъстват около 60 трабанта от различни краища на страната - София, Ботевград, Плевен, Трявна, Велико Търново, Разград, Исперих, Търговище, Русе, Добрич, Варна, Стара Загора, Пловдив, Благоевград и др. Финалът на празничната програма ще бъде около 17 ч., като за спомен ще бъдат раздадени награди, малки блокчета с лого, имитиращи част от стената.

"Очаква се на мероприятието да присъстват множество привърженици, любители, съмишленици и почитатели на немската марка "Трабант". Национален клуб "Трабант" е щастлив да бъде организатор на предстоящото мероприятие и ще посрещне с "добре дошли" всички фенове, почитатели, гости и приятели на марката, желаещи да се включат в мероприятието и ще им предложи множество положителни емоции и изненади", коментираха организаторите.

Стотици загиват в опит за бягство

Берлинската стена служи за граница между Германската демократична република и Западен Берлин от 13 август 1961 до 9 ноември 1989 г. Разделя западната част на град Берлин от цялата територия на ГДР и от източната част на града. Берлинската стена става един от най-известните символи на Студената война. При опит да преминат стената загиват между 136 и 245 граждани на ГДР, бягащи на Запад.

След разрушаването на стената фрагменти от нея бързо се превръщат в обект на търговия. Много от късовете от Берлинската стена са купени в САЩ, например от корпорацията "Майкрософт", щабквартирата на ЦРУ и други. На 16 май 2006 г. на София е дарен сегмент от Берлинската стена, изложен до Мемориала на жертвите на тоталитаризма.

Реклама
Реклама
Реклама