Александър Сотиров, преплувал емблематичното езеро: Май видях чудовището от Лох Нес

Приятел
Автор: Виктория Стоянова

Александър Сотиров, преплувал емблематичното езеро: Май видях чудовището от Лох Нес

Нашенецът е ентусиазиран за още благотворителни каузи

Сепнах се, когато усетих, че нещо се движи във водата 

КОЙ Е ТОЙ

Александър Сотиров е на 25 г., от София. От 8 г. живее в Англия, където заедно с брат си развиват бизнес за виртуална реалност. Преди година му идва идеята да преплува езерото Лох Нес. Прави го с цел подпомагане на световна организация, чистеща океаните. Чрез собствена кампания българинът успява да събере 816 паунда, които дарява безвъзмездно и с които иска да помогне за почистването на световните водни басейни. За идеята, изживяването и среща ли митичното чудовище Неси четете в следващите редове.

- Александър, в края на лятото преплувахте езерото Лох Нес, за да съберете пари за кампанията "Необходимо е днес", подкрепяща почистването на световните океани от пластмаса. Как се роди тази идея?

- Винаги съм се интересувал от опазването на околната среда, за почистване на боклуците. Реших да съчетая преплуването на Лох Нес с това да помогне с нещо и затова реших да е в полза на почистването на океаните. Най-добрата и ефективна организация, която прави това, е "Оушън Клийнъп".

- Какви средства събра кампанията и къде отидоха те?

- 816 паунда успях да събера, което е около 1830 лв. Кампанията беше през социалните мрежи в рамките на 90 дни. Направих го чрез фейсбук, защото така парите отиват директно при организацията. Следя какво прави тя. Наскоро оттам пуснаха последния си прототип, който успява още по-добре да улавя пластмаси във водата. Този уред, най-просто казано, е тръба, под която има 3-метров филтър с мрежа. Това нещо се носи по морските течения и загребва боклуци. Когато се съберат повече, се изкарва на брега и отпадъците се махат и рециклират. Има и друг вариант за хващане на боклуците, ако този уред влезе в течение. Чрез парашут се забавя или стопира мрежата, като по този начин отпадъците се набиват в нея. Има доста специфики.

- Даряват ли българите?

- Да. 80% от дарителите бяха българи. Кампанията ми не беше много масова, а основно сред приятели и техни познати. Българите се интересуват от екология. Има и други хора, които чрез каузи помагат. Имаше една двойка, която това лято прекоси Черноморието с уиндсърф с цел почистване на морето ни.

- Кое беше най-сложно в преплуването на езерото?

- В Лох Нес е по-студено, отколкото в Ламанша. В езерото е сладка водата, което значи, че по-бавно се плува. В Ламанша има повече течения и заради това не може да се плува в права линия, а на зиг-заг. Лох Нес е с 3 км по-дълъг, общо е 36 км. Бях късметлия, защото плувах в най-топлия ден на годината, въпреки че температурата на водата беше 16 градуса. Накрая беше най-мъчително, защото имаше течение срещу мен. През нощта гледах все един фар в далечината и сякаш не го достигах, което е обезкуражаващо. Плувах 17 ч., като единствените спирания бяха, за да се храня и пия във водата.

- Колко време се подготвяхте?

- Истинската ми подготовка беше около 2 месеца. От май месец започнах да плувам в открити водоеми, за да свикна с водата и теченията. Като малък плувах доста години, оттам имам подготовката. Наскоро реших да се върна в басейна, плувах за здраве, но взе да ми омръзва и за да се държа мотивиран реших да се подготвям за Ламанша, впоследствие за Лох Нес.

- Срещнахте ли митичното чудовище Неси?

- Май наистина го видях! Докато плувах, под мен започна да се движи нещо голямо, и то в обратната посока. Доста се стреснах в един момент. Не съм сигурен какво точно беше, може да е било и дъното. Но може да е било и Неси.

- Имал сте идея за преплуването на Ламанша.

- Исках лично за себе си да го направя, без цел, но когато започнах да разучавам как точно трябва да се случи, разбрах, че се изискват големи парични такси за лодка, екип. Казах си, че едва ли ще мога да бия времето на Петър Стойчев, няма и да съм първият, който ще преплува Ламанша, така че реших, че няма смисъл да давам тези пари, когато няма да има смисъл. Затова реших да направя нещо подобно, но и да събера пари за смислена кауза. На първо място в листата ми е да помогна на някоя организация, която почиства. Доста време бях следил организацията "Оушън Клийнъп", към която изпратих събраните средства, и мисля, че това е най-смисленото нещо, което мога да направя. Предпочитам да дам парите за кауза, а не да ги използвам за лично удовлетворение.

- В числа знаете ли колко са замърсени океаните?

- В числа не мога да кажа. Горе-долу във всеки един от петте океана има по едно огромно петно с въртоп боклуци. Там се завъртат големите течения и се събират на едно място. Според статистиката на тази организация, ако успеят да съберат главната част от тези въртопи, може до 2050 г. да се намали наполовина това, което има в момента в океаните. Другата статистика е, че ако човечеството не направи нищо по въпроса, пак до 2050 г. ще има повече тонове пластмаса, отколкото риби. Истинският проблем за пластмасата в океаните са риболовните компании, които не изваждат старите мрежи от водата. Големите корпорации и комбинати изхвърлят отпадъци в реките и морета и така се замърсява. Крайният потребител е виновен за малка част от това замърсяване. Ще е хубаво да се спре използването на сламки и пластмасови предмети за еднократна употреба. Трябва да има и санкции. Замърсяваме изключително много! Хвърлят се отпадъци покрай пътя, не само в България. В Англия са зле, хвърлят бутилки от колите си, покрай пътя е кочина. Лошото е, че не можем да разберем, че това се връща към нас като бумеранг. Пластмасите, които са в океана, се разграждат до микропластмаси, които се поглъщат от рибите и после кой яде рибите с пластмасата в тях? Ние.

- Има ли поставени мрежи в Черно море и колко е замърсено то?

- Не, няма поставени мрежи поне от тази организация "Оушън Клийнъп". Лошото е, че имаше данни, че Черно море заедно със Средиземно са едни от най-замърсените морета в света.

- Какво е приложението при Дунав?

- На реките не се поставят такива мрежи. В случая каквито отпадъци плават по реката, се вливат в морето. От река Дунав се изливат около 3 т боклук всеки ден в Черно море.

- Живеете в Англия. Защо решихте да напуснете България и с какво се занимавате там?

- От 2011 г. живея в Англия, в Бирмингам. Учих бизнес мениджмънт в университета в Глазгоу. Заедно с брат ми управляваме бизнес за виртуална реалност. Хората казваха, че докато съм преплувал Лох Нес, съм имал екип от хора, но беше само брат ми. Той беше в лодката. Въпреки че съм в Англия, искам и ще се върна в България, защото искам да имам принос за развитието на родината си.

Неси - реалност или измислица

Неси, известно и като чудовището от Лох Нес, е легендарно същество, което според преданието живее в голямото ледниково езеро Лох Нес в Шотландия.

Първото споменаване на Неси е през 565 г. от монах, който твърди, че е нападнат от него. Съвременният интерес към чудовището датира от 1933 г., когато няколко души уверяват, че са го виждали. Засега няма сигурни данни относно това съществува ли реално това животно или не и за неговите класификация и вид, ако има такова.

Официалната наука подхожда крайно скептично към идеята за огромно същество, обитаващо водите на езерото, независимо от внушителния брой хора, които твърдят, че са го виждали.

Според една от версиите Неси е воден динозавър, например плезиозавър. Други предположения са, че Неси е гигантска змиорка или есетра, както и че може да е примитивно китообразно с дълга шия или огромен тюлен.

Фолкпевци в класната стая

Фолкпевци в класната стая

Баровеца, Димана и Ашли пеят и преподават едновременно  Фолкпевицата Димана, която изгря на чалга сцената преди 15-ина години, е преподавател по музика в училище "Княз Александър I" в Пловдив. Тя преподава на деца, след като се дипломира в специалност "Музикална педагогика" в Пловдивския университет

Нашенка влезе в Енциклопедията по мода

Нашенка влезе в Енциклопедията по мода

Милена Атанасова твори рамо до рамо с Алекзандър Маккуин и Стела Маккартни, общува с Карл Лагерфелд Родният талант е безграничен! Това успява да докаже Милена Атанасова. Тя е единствената българка, имаща честта да фигурира в световната Енциклопедия по висша мода. Целта на енциклопедията е да събира знания и да ги разпространява по целия свят на

Даниела Серданова в БНТ

Даниела Серданова в БНТ

Очарователната манекенка Даниела Серданова се връща в БНТ 2 с предаването си, запазена марка - "Смяна на местата". То е всяка сряда от 21,30 часа. В него водещата ще кани различни двойки гости, които се познават отдавна и имат история заедно - приятелство, общи работни проекти и т.н. Водещата ще поставя единия гост в ролята на другия и през

100 Кила взе диплома

100 Кила взе диплома

Рапърът 100 Кила взе диплома за средно образование. Изпълнителят сподели ключов кадър в своя профил в социалната мрежа, на който ясно се вижда ценният за него документ. "Много съм горд, че завърших. Призовавам всички, които са прекъснали училище по една или друга причина, да се върнат и да завършат", казва Явор Янакиев

Най-четени

Гонят дъновистите от Рилските езера

Гонят дъновистите от Рилските езера

Там сме от 1929 г., това е религиозна дискриминация, контрираха от Бялото братство Иво АНГЕЛОВ Ограничен да бъде достъпът на последователите на Петър Дънов до Седемте Рилски езера. Това настояха природозащитници по време на среща с екоминистерството, местната власт, ръководството на Национален парк "Рила" и неправителствени организации за

Баба Жени е бита

Баба Жени е бита

Спешно извеждат пенсионерката от апартамента Иво АНГЕЛОВ Физическо насилие е преживяла 86-годишната баба Жени от София. Преди дни "България Днес" ви разказа за изстрадалата възрастна жена, която обитава мизерен апартамент, претрупан с боклуци. Пенсионерката едва оцелява, а много често преживявала само с филия хляб на ден

Щерката на Ивайла Бакалова стана водещ

Щерката на Ивайла Бакалова стана водещ

17-годишната Рая води модно предаване заедно със своя приятелка Не зад чина, а пред микрофона започна новата учебна година за 17-годишната дъщеря на Ивайла Бакалова Рая Гайтанска! Тийнейджърката, която е пълно копие на звездната си майка, направи своя дебют като водеща на 15 септември в телевизия за мода

Преслава неразделна с бившата на мъжа си

Преслава неразделна с бившата на мъжа си

Емилия има син от бизнесмена, с фолкпевицата са приятелки Нетипична дружба завърза фолкпевицата Преслава. Фурията от Добрич е неразделна дружка с бившата жена на любимия й Павел - Емилия, научи "България Днес". Емилия е първата голяма изгора на бизнесмена и двамата дори минават под венчило. От връзката им се ражда син

Колийн отвръща на удара

Колийн отвръща на удара

Скандалът между футболните половинки Колийн Рууни и Ребека Варди няма край. След като жената на Джейми Варди заведе дело за 1 млн. паунда срещу бившата си дружка за уронване на престижа, последва ответен удар. Съпругата на Уейн Рууни е подала искане за криминалистичен анализ на мейлите, профилите в социалните мрежи и телефоните на Ребека

Клоп свали шапка на Лудия

Клоп свали шапка на Лудия

Смелите футболисти на "Лийдс" и техният мениджър Марсело Биелса, по прякор Лудия, са големите герои на Висшата лига. Въпреки че загубиха с 3:4 от шампиона "Ливърпул" на "Анфийлд", "белите" спечелиха сърцата на феновете. "Ние знаехме добре още преди мача, че ни очаква труден двубой - призна мениджърът на домакините Юрген Клоп

Ангел в небето

Ангел в небето

Божественият символ се появява над Кръстова гора преди Кръстовден Ангел небесен се появи в небето над Кръстовден. Чудото, което е запечатано на кадър, се случва часове преди настъпването на един от най-големите християнски празници - Кръстовден (14 септември). Първа мистичното изображение забелязва мирянката Жанета Павлова

Омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева: Абсурд е по-скъпо парно в санирани блокове

Омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева: Абсурд е по-скъпо парно в санирани блокове

Случаите изглеждат нелепо, потребителите недоумяват КОЯ Е ТЯ Омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева е родена на 16 юли 1975 г. в София. Завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет. Магистър е по право на Европейския съюз в СУ и по право на Европейския съюз и съдебна система, Университет Нанси II, Франция

Гери-Никол почти изми чиниите

Гери-Никол почти изми чиниите

Гери-Никол пред мивката с домакинска гъба в ръка. Сън ли е това или реалност?! Реалност е... но Яката дупара така и не изми чиниите. Тийнидолката, която си възпя задника, грабна гъбата и взе да търка кухненския плот, докато танцува. Чиниите в мивката обаче не

Яна и Петко при Бея на солта

Яна и Петко при Бея на солта

Най-модерното сред най-модерните похапвания организира Петко Димитров за жена си Яна. Двойката отскочи до Истанбул, където Бея на солта Нусрет лично им осоли ребърцата. "Единствените неща, които са чудесни и си заслужават, това е качественото месо и обслужването", пише Яна под снимка със световноизвестния готвач

Най-коментирани

Рисуват фараонката Ружа на "икони"

Рисуват фараонката Ружа на "икони"

Тайландски художник продава на търг картините с обожествената мошеничка Картини с лика на изчезналата криптофараонка Ружа Игнатова рисува тайландският художник Китинун Виджитпун, който е един от най-известните творци в родината си. Снимки с произведенията си той показва в социалната мрежа. На тях като кралица с корона е изобразена създателката на

Оправдаха митничарите от "Лесово 2"

Оправдаха митничарите от "Лесово 2"

След фалстарт и връщане на процеса за поправка Тираджия ги спасява, като разказва, че им давал по 1-2 евро и ги черпел с бисквити и шоколад Оправдани са погнатите за подкупи митничари при акция "Лесово 2"! Това става ясно от решение на Специализирания наказателен съд, научи "България Днес". Вместо разследващите да докажат корупционни практики

Мис България лети с мотор

Мис България лети с мотор

Преживява няколко катастрофи Вероника Стефанова е маниак на високите скорости Мис България хвърчи с мотор по улиците! Носителката на титлата от 2017 г. Вероника Стефанова отскоро шпори с машина на две колела. Чаровната миска стана майка преди около година и половина, но сега отново намира време за страстта си към високите скорости

Йосиф Сърчаджиев учтив на пътя, помага на жена си

Йосиф Сърчаджиев учтив на пътя, помага на жена си

Благ, усмихнат и отзивчив е артистът Йосиф Сърчаджиев на пътя, видя наблюдателното око на "България Днес". Актьорът е засечен на столичния булевард "Раковски" да пресича заедно със съпругата си Райна Томова. Двойката минава на пешеходна пътека, а Сърчаджиев отзивчиво маха на спрелите коли, докато жена му се е хванала за ръката му

Фолкпевци в класната стая

Фолкпевци в класната стая

Баровеца, Димана и Ашли пеят и преподават едновременно  Фолкпевицата Димана, която изгря на чалга сцената преди 15-ина години, е преподавател по музика в училище "Княз Александър I" в Пловдив. Тя преподава на деца, след като се дипломира в специалност "Музикална педагогика" в Пловдивския университет

Десният бек на "Левски" Ивайло Найденов: Голяма отговорност е да заместиш Миланов

Десният бек на "Левски" Ивайло Найденов: Голяма отговорност е да заместиш Миланов

Ивайло Найденов е от вълната талантливи юноши на "Левски", които получават шанс за изява в тежкия за клуба момент. 22-годишният играч е титуляр на десния фланг на "синята" защита този сезон. Той наследи на поста бившия капитан Живко Миланов. По време на кариерата си при юношите той се подвизаваше като халф и все още се напасва на новата си позиция

Водещият на времето по БНТ Владимир Ковачев: Попивам опит от красивите си колежки

Водещият на времето по БНТ Владимир Ковачев: Попивам опит от красивите си колежки

Унизителните заплати принуждават актьори да се кривят на екрана КОЙ Е ТОЙ Владимир Ковачев е на 27 г., от София. Завършва Академията за театрално и филмово изкуство със специалност "Актьорство за драматичен театър", но съдбата го отвежда в Българската национална телевизия, където започва като координатор в "По света и у нас"

Нашенка влезе в Енциклопедията по мода

Нашенка влезе в Енциклопедията по мода

Милена Атанасова твори рамо до рамо с Алекзандър Маккуин и Стела Маккартни, общува с Карл Лагерфелд Родният талант е безграничен! Това успява да докаже Милена Атанасова. Тя е единствената българка, имаща честта да фигурира в световната Енциклопедия по висша мода. Целта на енциклопедията е да събира знания и да ги разпространява по целия свят на

Носталгичен кримитрилър

Носталгичен кримитрилър

"Писък в Сохо" (изд. "Еднорог") е криминале с елементи на трилър, подбрано от Британската библиотека. Романът е писан в средата на миналия век и това определено си личи. Само че за добро. Историята си има всичко - ловък инспектор, зловещ предсмъртен писък, сковал в страх половин Лондон, локви кръв, шпиони и красива жени

Спорт тото, винаги даваме повече

Спорт тото, винаги даваме повече

Най-активните почитатели на тотото вече имат възможност да направят своите залози за 76-тия тираж, който ще бъде проведен тази неделя. Три колосални джакпота са готови да бъдат спечелени от най-големите късметлии. В играта „6 от 49“ прогнозният джакпот „закова“ сумата от 3 000 000 лева, а до 3 000 000 лева ще бъдат и печалбите в „Тото 2 – Зодиак“

Фолкпевци в класната стая

Фолкпевци в класната стая

Баровеца, Димана и Ашли пеят и преподават едновременно  Фолкпевицата Димана, която изгря на чалга сцената преди 15-ина години, е преподавател по музика в училище "Княз Александър I" в Пловдив. Тя преподава на деца, след като се дипломира в специалност "Музикална педагогика" в Пловдивския университет

Десният бек на "Левски" Ивайло Найденов: Голяма отговорност е да заместиш Миланов

Десният бек на "Левски" Ивайло Найденов: Голяма отговорност е да заместиш Миланов

Ивайло Найденов е от вълната талантливи юноши на "Левски", които получават шанс за изява в тежкия за клуба момент. 22-годишният играч е титуляр на десния фланг на "синята" защита този сезон. Той наследи на поста бившия капитан Живко Миланов. По време на кариерата си при юношите той се подвизаваше като халф и все още се напасва на новата си позиция

Водещият на времето по БНТ Владимир Ковачев: Попивам опит от красивите си колежки

Водещият на времето по БНТ Владимир Ковачев: Попивам опит от красивите си колежки

Унизителните заплати принуждават актьори да се кривят на екрана КОЙ Е ТОЙ Владимир Ковачев е на 27 г., от София. Завършва Академията за театрално и филмово изкуство със специалност "Актьорство за драматичен театър", но съдбата го отвежда в Българската национална телевизия, където започва като координатор в "По света и у нас"

Нашенка влезе в Енциклопедията по мода

Нашенка влезе в Енциклопедията по мода

Милена Атанасова твори рамо до рамо с Алекзандър Маккуин и Стела Маккартни, общува с Карл Лагерфелд Родният талант е безграничен! Това успява да докаже Милена Атанасова. Тя е единствената българка, имаща честта да фигурира в световната Енциклопедия по висша мода. Целта на енциклопедията е да събира знания и да ги разпространява по целия свят на

1,2 м е най-дългият пържен картоф

1,2 м е най-дългият пържен картоф

Майстор гони "Гинес" с 500 порции паея наведнъж Надя Панкова Най-дългият пържен картоф се намира в България! И по-точно на Фестивала на рибата и виното в Бургас. Рекордът за най-дълго хрупкаво изкушение от цели 1,2 метра е на топготвача Васил Якимов. Майсторът показа техника и събра очите на стотиците гости на феста

Ивана бута фен, не спазвал дистанция

Ивана бута фен, не спазвал дистанция

Купонджия налита да прегръща певицата на участие Симона Борисова Остра реакция и избутване настрана на свой поклонник направи фолкзвездата Ивана по време на участие, видя "България Днес". Хитовата изпълнителка изблъска от сцената свой почитател, който налетя да я прегръща с невръстното си дете по време на участие

189 нови случая на коронавирус в България, 4-ма са починали

189 нови случая на коронавирус в България, 4-ма са починали

189, с 35 повече от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 6042 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 18 733, от които 4470 активни

154 нови случая на коронавирус в страната, 10-ма са починали

154 нови случая на коронавирус в страната, 10-ма са починали

154 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 5 856 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 18 544, от които 4 404 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

174 са новите случаи на COVID-19 у нас, трима са починали

174 са новите случаи на COVID-19 у нас, трима са починали

174 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 4835 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 18 390, от които 4 410 активни. 184 са излекуваните през последното денонощие

Омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева: Абсурд е по-скъпо парно в санирани блокове

Омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева: Абсурд е по-скъпо парно в санирани блокове

Случаите изглеждат нелепо, потребителите недоумяват КОЯ Е ТЯ Омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева е родена на 16 юли 1975 г. в София. Завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет. Магистър е по право на Европейския съюз в СУ и по право на Европейския съюз и съдебна система, Университет Нанси II, Франция