Александър Сотиров, преплувал емблематичното езеро: Май видях чудовището от Лох Нес

Приятел
Автор: Виктория Стоянова

Александър Сотиров, преплувал емблематичното езеро: Май видях чудовището от Лох Нес

Нашенецът е ентусиазиран за още благотворителни каузи

Сепнах се, когато усетих, че нещо се движи във водата 

КОЙ Е ТОЙ

Александър Сотиров е на 25 г., от София. От 8 г. живее в Англия, където заедно с брат си развиват бизнес за виртуална реалност. Преди година му идва идеята да преплува езерото Лох Нес. Прави го с цел подпомагане на световна организация, чистеща океаните. Чрез собствена кампания българинът успява да събере 816 паунда, които дарява безвъзмездно и с които иска да помогне за почистването на световните водни басейни. За идеята, изживяването и среща ли митичното чудовище Неси четете в следващите редове.

- Александър, в края на лятото преплувахте езерото Лох Нес, за да съберете пари за кампанията "Необходимо е днес", подкрепяща почистването на световните океани от пластмаса. Как се роди тази идея?

- Винаги съм се интересувал от опазването на околната среда, за почистване на боклуците. Реших да съчетая преплуването на Лох Нес с това да помогне с нещо и затова реших да е в полза на почистването на океаните. Най-добрата и ефективна организация, която прави това, е "Оушън Клийнъп".

- Какви средства събра кампанията и къде отидоха те?

- 816 паунда успях да събера, което е около 1830 лв. Кампанията беше през социалните мрежи в рамките на 90 дни. Направих го чрез фейсбук, защото така парите отиват директно при организацията. Следя какво прави тя. Наскоро оттам пуснаха последния си прототип, който успява още по-добре да улавя пластмаси във водата. Този уред, най-просто казано, е тръба, под която има 3-метров филтър с мрежа. Това нещо се носи по морските течения и загребва боклуци. Когато се съберат повече, се изкарва на брега и отпадъците се махат и рециклират. Има и друг вариант за хващане на боклуците, ако този уред влезе в течение. Чрез парашут се забавя или стопира мрежата, като по този начин отпадъците се набиват в нея. Има доста специфики.

- Даряват ли българите?

- Да. 80% от дарителите бяха българи. Кампанията ми не беше много масова, а основно сред приятели и техни познати. Българите се интересуват от екология. Има и други хора, които чрез каузи помагат. Имаше една двойка, която това лято прекоси Черноморието с уиндсърф с цел почистване на морето ни.

- Кое беше най-сложно в преплуването на езерото?

- В Лох Нес е по-студено, отколкото в Ламанша. В езерото е сладка водата, което значи, че по-бавно се плува. В Ламанша има повече течения и заради това не може да се плува в права линия, а на зиг-заг. Лох Нес е с 3 км по-дълъг, общо е 36 км. Бях късметлия, защото плувах в най-топлия ден на годината, въпреки че температурата на водата беше 16 градуса. Накрая беше най-мъчително, защото имаше течение срещу мен. През нощта гледах все един фар в далечината и сякаш не го достигах, което е обезкуражаващо. Плувах 17 ч., като единствените спирания бяха, за да се храня и пия във водата.

- Колко време се подготвяхте?

- Истинската ми подготовка беше около 2 месеца. От май месец започнах да плувам в открити водоеми, за да свикна с водата и теченията. Като малък плувах доста години, оттам имам подготовката. Наскоро реших да се върна в басейна, плувах за здраве, но взе да ми омръзва и за да се държа мотивиран реших да се подготвям за Ламанша, впоследствие за Лох Нес.

- Срещнахте ли митичното чудовище Неси?

- Май наистина го видях! Докато плувах, под мен започна да се движи нещо голямо, и то в обратната посока. Доста се стреснах в един момент. Не съм сигурен какво точно беше, може да е било и дъното. Но може да е било и Неси.

- Имал сте идея за преплуването на Ламанша.

- Исках лично за себе си да го направя, без цел, но когато започнах да разучавам как точно трябва да се случи, разбрах, че се изискват големи парични такси за лодка, екип. Казах си, че едва ли ще мога да бия времето на Петър Стойчев, няма и да съм първият, който ще преплува Ламанша, така че реших, че няма смисъл да давам тези пари, когато няма да има смисъл. Затова реших да направя нещо подобно, но и да събера пари за смислена кауза. На първо място в листата ми е да помогна на някоя организация, която почиства. Доста време бях следил организацията "Оушън Клийнъп", към която изпратих събраните средства, и мисля, че това е най-смисленото нещо, което мога да направя. Предпочитам да дам парите за кауза, а не да ги използвам за лично удовлетворение.

- В числа знаете ли колко са замърсени океаните?

- В числа не мога да кажа. Горе-долу във всеки един от петте океана има по едно огромно петно с въртоп боклуци. Там се завъртат големите течения и се събират на едно място. Според статистиката на тази организация, ако успеят да съберат главната част от тези въртопи, може до 2050 г. да се намали наполовина това, което има в момента в океаните. Другата статистика е, че ако човечеството не направи нищо по въпроса, пак до 2050 г. ще има повече тонове пластмаса, отколкото риби. Истинският проблем за пластмасата в океаните са риболовните компании, които не изваждат старите мрежи от водата. Големите корпорации и комбинати изхвърлят отпадъци в реките и морета и така се замърсява. Крайният потребител е виновен за малка част от това замърсяване. Ще е хубаво да се спре използването на сламки и пластмасови предмети за еднократна употреба. Трябва да има и санкции. Замърсяваме изключително много! Хвърлят се отпадъци покрай пътя, не само в България. В Англия са зле, хвърлят бутилки от колите си, покрай пътя е кочина. Лошото е, че не можем да разберем, че това се връща към нас като бумеранг. Пластмасите, които са в океана, се разграждат до микропластмаси, които се поглъщат от рибите и после кой яде рибите с пластмасата в тях? Ние.

- Има ли поставени мрежи в Черно море и колко е замърсено то?

- Не, няма поставени мрежи поне от тази организация "Оушън Клийнъп". Лошото е, че имаше данни, че Черно море заедно със Средиземно са едни от най-замърсените морета в света.

- Какво е приложението при Дунав?

- На реките не се поставят такива мрежи. В случая каквито отпадъци плават по реката, се вливат в морето. От река Дунав се изливат около 3 т боклук всеки ден в Черно море.

- Живеете в Англия. Защо решихте да напуснете България и с какво се занимавате там?

- От 2011 г. живея в Англия, в Бирмингам. Учих бизнес мениджмънт в университета в Глазгоу. Заедно с брат ми управляваме бизнес за виртуална реалност. Хората казваха, че докато съм преплувал Лох Нес, съм имал екип от хора, но беше само брат ми. Той беше в лодката. Въпреки че съм в Англия, искам и ще се върна в България, защото искам да имам принос за развитието на родината си.

Неси - реалност или измислица

Неси, известно и като чудовището от Лох Нес, е легендарно същество, което според преданието живее в голямото ледниково езеро Лох Нес в Шотландия.

Първото споменаване на Неси е през 565 г. от монах, който твърди, че е нападнат от него. Съвременният интерес към чудовището датира от 1933 г., когато няколко души уверяват, че са го виждали. Засега няма сигурни данни относно това съществува ли реално това животно или не и за неговите класификация и вид, ако има такова.

Официалната наука подхожда крайно скептично към идеята за огромно същество, обитаващо водите на езерото, независимо от внушителния брой хора, които твърдят, че са го виждали.

Според една от версиите Неси е воден динозавър, например плезиозавър. Други предположения са, че Неси е гигантска змиорка или есетра, както и че може да е примитивно китообразно с дълга шия или огромен тюлен.

Ася Капчикова е бременна с близнаци

Ася Капчикова е бременна с близнаци

"Днес е 1 юни - Денят на детето, един много специален ден и много емоционален за мен момент! Момент на откровение, на изключително вълнение, в който разкривам пред Вас творението на моето най-силно вдъхновение - любовта! Да, правилно виждате, имам предвид точно тези две сърчица, които от няколко месеца насам туптят под моето

Плеймейтката Нора Недкова: Имам гадже

Плеймейтката Нора Недкова: Имам гадже

Готова съм за семейство и деца, казва изкусителката Сериозно гадже си има Нора Недкова. Плеймейтката върти любов с тайнствен мъж от няколко месеца. Новината потвърди самата силиконка пред "България Днес". "Вярно е, че имам мъж. Не желая да афиширам кой е. Мога да кажа само, че не е от светските среди", повдигна леко завесата бившата брадърка

Анелия: Щерка ми винаги ме слуша

Анелия: Щерка ми винаги ме слуша

Каквото каже Анелия, е закон за дъщеря й Ивон. Певицата се похвали, че наследничката й я слуша винаги. "Много е мъдра за възрастта си и разсъждава като голям човек. Може би защото в живота й са се случвали много неща и може би защото аз много общувам от малка с нея. Времето, което съм прекарвала с Ивон

Вижте отговорите на матурата по БЕЛ

Вижте отговорите на матурата по БЕЛ

От Министерство на образованието и науката публикуваха отговорите на въпросите от държавния зрелостен изпит по български език и литература, който се проведе днес. 45 616 зрелостници са се явили на днешния държавен зрелостен изпит по БЕЛ, съобщиха по-рано от министерството. Вижте отговорите на матурата по български език и литература тук

Най-четени

Ирина носи прозрачно бельо

Ирина носи прозрачно бельо

Топ моделът Ирина Шейк не страда особено след раздялата с актьора и продуцент Брадли Купър. Рускинята, която навремето топлеше леглото и на футболната суперзвезда Кристиано Роналдо, участва в нова рекламна кампания на бельо. Тя сложи прозрачен сутиен за кеф на милионите си фенове по света. Кадрите бяха част от фотосесията за италианската марка

Бивш брадър на косъм от смъртта

Бивш брадър на косъм от смъртта

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

Актриса вади стотачка

Актриса вади стотачка

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа

Вижте зловещият бой между агитките на... (видео)

Вижте зловещият бой между агитките на... (видео)

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Ривалдо го прави в басейн

Ривалдо го прави в басейн

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него

Мария прецака Алисия

Мария прецака Алисия

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Най-секси полицайката се дипломира

Най-секси полицайката се дипломира

Йоана Петрова успя да завърши втора магистратура и да роди по време на пандемията Най-красивата родна полицайка успя да се дипломира, научи „България днес“. Йоана Петрова, която през април прегърна първородната си дъщеричка Алена, e взела и дипломата си за втора магистратура от Софийския университет преди дни

Райна по сутиен до кръст

Райна по сутиен до кръст

Певицата Райна ядоса немалка част от почитателите си, снимйки се до кръста на "Темошница" по спортен сутиен. Талантливата певица обикаля из България и радва феновете с фотоси от местата, които посещава. Този път хубавицата си навлече гнева на мнозина, тъй като е доста разголена и отнесе хейт, че не е подбрала подобаващи дрехи за мястото

Синът на Софи Маринова - Лоренцо: Ох, дано да нямам любовния живот на мама

Синът на Софи Маринова - Лоренцо: Ох, дано да нямам любовния живот на мама

Певецът харчи парите си за кола, мечтае да не го свързват само с майка му "Не съм готов за сериозни връзки!" С това признание Лоренцо разкрива пред "България Днес", че отново е ерген и е готов за нови, но не сериозни връзки. Синът на най-известната българска чалга изпълнителка Софи Маринова споделя, че се чувства малък и не толкова узрял

Плеймейтка налази чалгар

Плеймейтка налази чалгар

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Най-коментирани

Половинката на Тери показа тяло

Половинката на Тери показа тяло

Съпругата на легендарния английски бранител Джон Тери - Тони, показа секси тяло. Мадамата се наслаждава на времето прекарано с мъжа си и децата им в дома си в последните три месеца. Футболната половинка изглежда невероятно, докато се пляцика в басейна в двора. Тони показа страхотна форма на 38, позирайки в черен бански костюм от две части

Тоца се връща на работа

Тоца се връща на работа

Мис България 2009 Антония Петрова се връща на работа, научи "България Днес". 36-годишната красавица изготви новото си портфолио, в което отбеляза, че вече могат да се свързват с нея и отново започва да практикува професията си на юрист, която бе загърбила с раждането на първото си дете Благовест. Преди години миската завърши право в УНСС и дори бе

Жената на Алвеш гола

Жената на Алвеш гола

Преоблича се без притеснение пред екипа Съпругата на Дани Алвеш - Йоана Санц, позира чисто гола. Тя публикува в инстаграм снимка направена по време на последната й фотосесия на Канарите. "Чувствам моята земя. Направихме тази снимка един ден на снимане в дюните на Маспаломас, Гран Канария. Нямах съблекалня

Ася Капчикова е бременна с близнаци

Ася Капчикова е бременна с близнаци

"Днес е 1 юни - Денят на детето, един много специален ден и много емоционален за мен момент! Момент на откровение, на изключително вълнение, в който разкривам пред Вас творението на моето най-силно вдъхновение - любовта! Да, правилно виждате, имам предвид точно тези две сърчица, които от няколко месеца насам туптят под моето

Драконовски мерки на US Open

Драконовски мерки на US Open

"О, Боже! Връщам се на турнир", щастлив е Гришо Изключителни мерки за успешното провеждане на US Open тази година въпреки пандемията Covid-19 предвиждат организаторите. Все още надпреварата е планирана от 24 август до 13 септември. Една от мерките, които могат да се вземат, е чартърни полети да превозват тенисистите до Ню Йорк

Мис Плеймейт 2019 с бляскаво парти за ЧРД

Мис Плеймейт 2019 с бляскаво парти за ЧРД

В отбран, но изключително бляскав и пъстър кръг, най-дългокраката и амбициозна Мис Плеймейт 2019 Михаела Тодорова посрещна своя 22-ри рожден ден. Гостите бяха посрещнати в изисканата обстановка на популярен столичен ресторант. Любен Дилов-син, плеймейтката Анна Мария и Мартин Карбовски бяха сред първите, които уважиха събитието

Коста и Феликс лудо влюбени

Коста и Феликс лудо влюбени

Нападателят на "Ювентус" Дъглас Коста и половинката му Наталия Феликс да лудо влюбени и не го крият. Нещо повече, те не спират да демонстрират чувствата си пред всички в социалните мрежи. Този път се показаха щастливо гушнати, докато се пекат. "Нашите сутрини на слънце", похвали се Коста на последователите си в инстаграм

Плеймейтката Нора Недкова: Имам гадже

Плеймейтката Нора Недкова: Имам гадже

Готова съм за семейство и деца, казва изкусителката Сериозно гадже си има Нора Недкова. Плеймейтката върти любов с тайнствен мъж от няколко месеца. Новината потвърди самата силиконка пред "България Днес". "Вярно е, че имам мъж. Не желая да афиширам кой е. Мога да кажа само, че не е от светските среди", повдигна леко завесата бившата брадърка

Деян Донков: Радина не е бременна

Деян Донков: Радина не е бременна

Радина не е бременна. Това призна половинката на актрисата Деян Донков. От известно време се върти слухът, че Кърджилова ще става майка за втори път. Донков категорично опроверга мълвата. Под снимка на Радина по бански той отговори, че с половинката му не чакат дете. Думите му бяха провокирани и от последователка на актрисата

Формула 1 с публика

Формула 1 с публика

Състезанието за Гран при на Бразилия във Формула 1 ще се проведе със зрители на трибуните въпреки пандемията от коронавирус. Това съобщи промоутърът Тамас Рохони. Състезанието е насрочено за 13-15 ноември. "Подготовката за Гран при на Бразилия върви по график и сме уверени, че на тази писта ще се проведе едно вълнуващо състезание

Ася Капчикова е бременна с близнаци

Ася Капчикова е бременна с близнаци

"Днес е 1 юни - Денят на детето, един много специален ден и много емоционален за мен момент! Момент на откровение, на изключително вълнение, в който разкривам пред Вас творението на моето най-силно вдъхновение - любовта! Да, правилно виждате, имам предвид точно тези две сърчица, които от няколко месеца насам туптят под моето

Вижте отговорите на матурата по БЕЛ

Вижте отговорите на матурата по БЕЛ

От Министерство на образованието и науката публикуваха отговорите на въпросите от държавния зрелостен изпит по български език и литература, който се проведе днес. 45 616 зрелостници са се явили на днешния държавен зрелостен изпит по БЕЛ, съобщиха по-рано от министерството. Вижте отговорите на матурата по български език и литература тук

Елин Пелин се падна на матурите

Елин Пелин се падна на матурите

Елин Пелин е авторът, който се падна на тазгодишния държавен зрелостен изпит. Вероятно това е било разочарование за много от зрелостниците, защото той се бе паднал и миналата година и много от тях не го учиха, предполагайки, че няма как две години подред да има едно и също. Зрелостниците пишат есе или интерпретативно съчинение върху разказа "Чорба

Би Би Си: Кристо ни показа, че светът е галерия на изкуството

Би Би Си: Кристо ни показа, че светът е галерия на изкуството

Сред водещите теми за редица западни медии е кончината на твореца Кристо. Новината намира широк отзвук в италианските медии, тъй като преди четири години Кристо реализира именно в Италия проекта си "Плаващите кейове". За италианците Кристо ще си остане завинаги творецът, който направи възможно за хората да вървят по вода, пише в

Кунчев: 6 нови случая на COVID-19 у нас. Ситуацията е оптимистична.

Кунчев: 6 нови случая на COVID-19 у нас. Ситуацията е оптимистична.

6 са новите случая на COVID-19 за 24 часа у нас, като 3 от тях бяха приети в болница. Това съобщи доц д-р Ангел Кунчев на редовния брифинг на националния оперативен щаб. Той посочи, че изявлението му ще бъде кратко, защото ситуацията става все по-оптимистична. Няма новозаразени деца до 18 години през последното денонощие

Капсулата на SpaceX успешно се скачи с Международната космическа станция

Капсулата на SpaceX успешно се скачи с Международната космическа станция

Капсулата с американските астронавти Боб Бенкен и Дъг Хърли успешно се скачи с Международната космическа станция, съобщи НАСА. Това стана минути преди очаквания момент - 17:30 ч. българско време. В капсулата Crew Dragon на "Спейс Екс" те излетяха снощи в 22:22 ч. българско време - исторически първи частен пилотиран космически полет

Плеймейтка налази чалгар

Плеймейтка налази чалгар

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Отидете на фризьор и ставайте по-рано, за да си спестите стреса от падането на извънредното положение

Отидете на фризьор и ставайте по-рано, за да си спестите стреса от падането на извънредното положение

Водете си списък със задачи и планирайте кратко пътуване Два месеца в почти непрекъснато стоене вкъщи със сигурност се е отразило на кондицията ви и е променило някои от навиците ви. Сега обаче детските градини отварят, заведенията - също, вероятно голяма част отново тръгват на работа след доста време в “домашния” офис и онлайн срещи

Мария прецака Алисия

Мария прецака Алисия

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Двама българи в екипа на историческия полет на SpaceX, извел двама US астронавти в космоса

Двама българи в екипа на историческия полет на SpaceX, извел двама US астронавти в космоса

В екипа, работил за историческия полет на частната ракета на SpaceX, извела астронавти в космоса, има "българска следа" - Кико Дончев и Орлин Велев. Кико Дончев е директор по наземните операции при подготовката за изстрелване на капсулата Crew Dragon, която в момента лети с двама астронавти, за да се скачи с Международната космическа станция