Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7852275 www.bgdnes.bg

10 обвинени за перачницата на Брендо

Нови доказателства срущу "кокаиновия крал"

Швейцарска банка проверявана за съдействие при нелегалната схема на Евелин Банев

Обвинения на 10 човека, прали пари на Евелин Банев-Брендо, са повдигнали властите в Швейцария. Това става ясно от публикация на месния сайт EU-OCS. Интернет порталът е специален проект на консорциум от разследващи журналисти от цяла Европа, поставали си за задача да документират всевъзможни големи транснационални криминални афери. От контрабанда и трафик на наркотици до киберпрестъпления и политическа корупция. В материала освен "кокаиновият крал" Брендо имена на другите обвиняеми не се споменават. За сметка на това става ясно, че в схемата участва и една от най-големите местни банки. От цитирана информация на швейцарската федерална прокуратура става ясно, че срещу трезорът върви проверка за пропуски в процедурите им позволили осъществяването на мащабната афера. Подозренията са, че банкови служители умишлено са подпомагали препирането на пари със знанието на своите шефове, които са си затваряли очите в името на солидните печалби.

Реклама

В материал на журналиста Федерико Франчини, публикуван в обществената информационна агенция на Конфедерация Швейцария, се цитират и конкретни документи по случая. От тях става ясно, че разширяването на разследването към известната швейцарска банка става едва наскоро след открити нови доказателства. В статията това е потвърдено и от местните прокурори след нарочно запитване.

В разследването си швейцарската информационна агенция, чиято задача е да популяризира пред света случващото се в страната, се появяват имената на други ключови участници в перачницата, ръководена от Брендо. Включително и соченият за дясна ръка на Банев Матей Боев и известната в близкото минало наша тенисистка Елена Пампулова-Бергоми. Дали те са сред десетимата обвиняеми не е посочено.

От материала става ясно, че разплитането на ръководената от Брено перачница започва през 2008 г. Повод е молба от прокуратурата в България за съдействие във връзка с тукашно разследване по същата тема. По българския случай Банев едва миналата година най-после бе осъден на шест години затвор за пране на милиони левове, но успя да избяга.

Следва обиск в дома на бившата ни тенисистка Елена Пампулова-Бергоми. Там са намерени документи, свързани с регистрираната в Панама офшорка Gill Holding, чиито собственици според швейцарските власти са Матей Боев и съпругата му. Дружеството е използвано за пощенска кутия. По неговите сметки години наред са получавани огромни суми, който впоследствие се прехвърлят към фирми, свързани с Брендо и хора от обкръжението му. За самите преводи се грижи Елена Бергоми. По това време тя е банкер в банка "Креди Суис" и признава пред разследващите, че Банев и Боеви са от една група и тя е обслужвала сметките им.

Събраните улики са изпратени в Италия, където по това време върви разследване срещу групата на Брендо за трафик на тонове кокаин. След осъдителните присъди срещу Банев и аверите му схемата с Gill Holding е посочена подробно в мотивите на съда. От тях става ясно, че пари от офшорката са ползвали адвокат на Брендо и съпругата му Моника Добринова.

Реклама

Афера с имоти в Монтрьо

Междувременно през 2013 г. властите в Швейцария продължават с разкритията. Открити нови документи показват, че милиони евро печалби от групата на Банев са влагани в покупка на сгради в Испания и швейцарските градове Монтрьо и Женева. Направените разкрития са описани в швейцарския вестник "Курие". Според материала властите са конфискували 15 млн. швейцарски франка, вложени от фирми на Банев в местни банки.

Разплитането на схемата започва напълно невинно на 23 май 2013 г. Тогава два кокетни апартамента в центъра на Монтрьо са обявени за продан чрез търг от съдебните власти. От няколко години техните собственички - две българки - сестри, с адресна регистрация в София, не са плащали различни данъци и такси за жилищата. Изданието уточнява, че едната е бившата съпруга на Брендо - Моника. Нейната сестра, както е известно, е Десислава Дишлиева, съпруга на разстреляния аферист Константин Дишлиев.

При започналото проследяване на парите за покупка са разкрити още десетки банкови сметки, свързани с Брендо и негов доверен човек в алпийската държава. На негово име са рагистрирани няколко фирми с огромни банкови сметки и десетки сделки за покупка на имоти.

Реклама
Реклама
Реклама