Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7852299 www.bgdnes.bg

Нейков подкрепи изложба срещу самоубийството

На всеки 40 секунди си посяга човек, с това се боря, казва авторът Васил Абаджиев

Любо Нейков и други известни лица от арт средите застанаха зад каузата на изложбата на сценографа Васил Абаджиев "Отделени", която бе открита вчера в СГХГ.

Реклама

"С този проект искам да разкажа за проблем, който съществува от години, но набира все по-голяма популярност. Наскоро прочетох, че СЗО има статистика само от тази година, в която на всеки 40 секунди се самоубива един човек. До голяма степен отдадеността води до това вътрешно състояние и е изключителен проблем. Това засягам с представянето си", сподели Васил Абаджиев. Със средствата на фотографията "Отделени" изследва проблемите на отчуждението, а композициите, в които персонажите са обгърнати от тъмнина и безпокойство, показват портрети, в които лицата се разслояват "на собствените си проекции", както уточни още Васил Абаджиев. Авторът използва драматизма на черно-бялото, за да внуши идеята за изолация, безпомощност и страх от бъдещето.

"Дойдох, за да подкрепя мъжа си, защото в днешно време всички имаме нужда от повече близост и съпричастност. Защото в постиндустриалното ни всекидневие социалните контакти стават все по-повърхностни, а технологиите заменят истинското общуване и човекът потъва във вакуума на своята отделеност", сподели режисьорката Лили Абаджиева, която напоследък работи повече в Москва, отколкото у нас.

Експозицията включва 30 широкоформатни монохромни фотографии и две видеоинсталации. Актьорите, които дойдоха да подкрепят проекта на Абаджиев, бяха Стоян Радев, Йордан Ръсин, Димитър Баненкин, Мариана Жикич, режисьорът Иван Добчев, Димитър Стоянович, бившият министър на културата Рашко Младенов със съпругата си, Любо Нейков и много други.

"Харесвам черно-белите портрети, които е направил Васко. От много време го познавам, той се занимава със сценография и костюмография в театъра и нямаше как да не дойда да го подкрепя", сподели Любо Нейков. В края на събитието актьорът се пошегува с брадата на колега, който попита как отглежда тази "буйна растителност".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама