Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7853898 www.bgdnes.bg

6 г. мъж живее без ток

Няма телефон и домакински уреди 

Панчо е на тъмно с 86-годишната си майка 

Шест години без ток живее Панчо Панайотов от хасковското село Димитровче.

64-годишният мъж и стои на тъмно заедно с възрастната си майка, защото отказва да плати такса за прикачване към електроразпределителната мрежа. По негови думи няма причина да му бъдат искани пари и токът му е спрян неправомерно.

Драмата започва през 2013 г. Тогава през август Панчо пропуска да си плати една сметка, като обяснението му е, че по това време има много работа като животновъд и покрай прибирането на балите със слама не му остава време. Но си обещава, че следващият месец ще плати двете сметки накуп.

Реклама

"Тока го плащаме на касиерката от пощата, която идва в село да раздава пенсиите. Но тя ми отказа да вземе пари за старата сметка, защото не била подготвена с документ. И така задължението от 23,99 лева си остана неплатено", разказва неволите си Панайотов.

Няколко дни по-късно му спират електричеството. Панчо пътува до Свиленград, за да си покрие задължението, но в тамошната поща го изненадват неприятно, че трябва да си плати и такса за прикачване. Панчо отказва.

Следва обикаляне по институциите, за да може Панчо да върне светлината в дома си. Навсякъде обяснява, че е готов да си плати веднага сметката, но токът му може да бъде върнат единственото след заплащане на допълнителната такса.

"Няма да дам 20 лева за прикачване. Защо трябва да поемам чужда вина? Аз не съм виновен. Може да страдам, но няма да се примиря с тази нередност", разказва неволите си пред "Старият мост" Панайотов, който в миналото е бил кмет на Димитровче.

И така шест години Панчо и 86-годишната му майка живеят в тъмнина, като вечерите разчитат на свещи, за да има поне малко светлина в дома им. Възрастната жена споделя, че й е много трудно в такива условия, но е солидарна с позицията на сина си. Двамата нямат домакински уреди, не използват дори и мобилни телефони, тъй като няма къде да ги зареждат. Откъснати са буквално от удобствата на цивилизацията, но са категорични, че ще продължат така да живеят. Техни съселяни им помагат с каквото могат, за да облекчат положението им.

Реклама
Реклама
Реклама