Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7853971 www.bgdnes.bg

БГ книга полита в космоса

Изстрелват я с ракета в Нова Зеландия в края на месеца 

Пореден повод за гордост!

Българска книга полита в космоса в края на месеца. Произведението "Аз, виртуалният астронавт" на Светослав Александров ще бъде изстреляно с американската ракета "Електрон" на 25 ноември от космодрума на полуостров Махия в Нова Зеландия.

Книгата съдържа факти, свързани с астронавтиката, и как всеки може да се превърне във "виртуален астронавт" дори вкъщи, използвайки постоянно развиващите се технологии.

Реклама

"Когато "Електрон" се отправи в космоса, на борда на ракетата ще има шест спътника за различни частни фирми. Първоначално се планираше спътниците да са седем. За голямо съжаление един от тях - "Дискавъри", не успя да бъде качен на борда поради проблеми с документацията. Стартът му е пренасрочен за април 2020 г. Книгата ми трябваше да полети точно с "Дискавъри". За да няма забавяния, микрочипът, на който "Аз, виртуалният астронавт" е записана, ще бъде прикачен не на спътник, а на разпределителя, който ще освободи останалите шест спътника в Космоса", обясни Александров.

В началото на тази седмица творбата му е отпътувала за Нова Зеландия, така че в момента остава само изстрелването на ракетата. Това ще е първата българска книга, която ще полети в открития космос.

"Искам да видя повече хора да се занимават с научна дейност. Не се отнасяме към науката с такова голямо уважение, каквото тя заслужава. В тази насока трябва да се работи, за да става все по-атрактивна, като едно хубаво поле на изява на хора, които сега завършват училище и университет. Сега имаме миниатюризация на технологиите и малки носители, които помагат да се събере много информация на малко място. Щом аз участвам, значи всеки човек може да участва в космическото развитие на човечеството", коментира младият учен и доктор в областта на биологичните дисциплини. Браво!

Дельо хайдутин е горе 42 г.

Вече 42 години лети в космоса родопската народна песен "Излел е Дельо хайдутин" в изпълнение на Валя Балканска. През 1977 г. творбата е включена в Златната плоча на американските космически апарати "Вояджър" като музикално послание от Земята към далечния космос.

Плочата съдържа записи на звуци и снимки, изобразяващи разнообразието на живота и културите на Земята. Плочата е предназначена за всякаква форма на извънземен живот или за хора от бъдещето, които биха я открили.

Реклама
Реклама
Реклама