Георги Стоев - Джеки: Имам циганска кръв!

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Георги Стоев - Джеки:
Имам циганска кръв!

Да хвалиш комунизма е все едно да величаеш сифилиса 

Кой е той

Георги Стоев - Джеки е сценарист и режисьор. Роден е в София на 22 март 1941 г. Приемат го биология в СУ, но се дипломира в Дрезден. Има много национални награди, сред които "Златен ритон" за най-добър късометражен филм, както и близо 10 международни филмови приза. Сред най-известните му филми е "Спас и Нели", получил отличието на журито и на публиката в Белград през 1989 г. Заедно с Христо Илиев и Джони Пенков прави култовите "Мозайки", показвани като кинопрегледи в кината в началото на 80-те години. Женен, с двама синове - Тони и Райнолд.

- Г-н Стоев, къде ви завари датата 10 ноември?

- Бях в Берлин, където имаше фестивал на смешните филми. Беше огромна дандания заради стената, която рухна. Но тогава нямаше как да разбера и че в България е паднал Живков, та чак като се прибрах на 12 ноември, разбрах това. Радостта беше много голяма и неочаквана. Такава дивотия и свинщина не можеше да трае вечно. Джони, моят прител казва: "Истината за една власт разбираш, чак когато тя падне, ама тогава и вони".

- Съдбата на семейството ви е любопитна - чичо интербригадист, майка, участничка в Септемврийското въстание, баща и дядо - лагеристи...

- Най-странното е, че аз, който се отвращавам от социализма, съм рожба на социалистическата идея. Чичо ми, на когото съм кръстен, бил зъболекар. В началото на 30-те години не е могъл да се оплаче от липса на пациенти. Но през 36-а внезапно решава да напусне страната и да замине за Испания. Баща ми дава апартамента под наем заедно с обзаведения кабинет. Наема го млада зъболекарка, около която той бързо се усуква и тя става негова жена. Дядо ми по майчина линия е бил първият социалист в Кутловица, както се казвала навремето Монтана, и сам е правил първомайска манифестация с фрак, цилиндър и червено цвете в бутониерата. Той и баща ми преди Девети са били изпратени във фашисткия лагер Еникьой в окупираната тогава Северна Гърция. В лагера нямало вода и всеки ден с каручка, теглена от магаре, няколко затворници и пазванти ходели до селото да налеят вода в бъчва. Но докато е още празна, те криели вътре салам, сирене, масло, хляб - хората там били бедни, децата гладни, и нашите ги хранели, и то с какво! Майка ми също е от Кутловица. Тя е стояла под балкона, на който Георги Димитров и Васил Коларов са държали възторжена реч в градчето. И още същата вечер избягали в тогавашна Югославия. На 23 септември тя е била клана на живо - имаше белези от ножове, макар само да е помагала в лечебницата. Всъщност тогава тя се разочарова от идеята, но продължи да работи като зъболекар, даже й предлагаха да стане директор на поликлиника. Усещаше се, че не това са идеите, за които се е борила, но имаше защитна реакция - вече бе с две деца и за тях трябваше да мисли. Как да признае, че животът й е минал за глупава и вредна идея. Макар че тя има много интересна история. При следването си в Германия се запознава с Айнщайн. Там била връзка на Георги Димитров, Танев и Благой Попов. В Германия я арестуват, водят я в Райхстага и накрая я изгонват - за щастие обаче си е взела последния изпит (смее се).

- Вие бяхте активист на синята идея.

- Какво да ви кажа, аз участвах в правенето на няколко предизборни клипа, режисирах и прословутия голям син митинг, мои са и ленти в помощ на съюза. Аз цял живот ще съм антикомунист. Да кажеш, че има нещо хубаво в социализма, е същото да твърдиш, че хубаво има и в сифилиса. Да се скандира БКП-КПСС бе унижение, нещо като да ти бъркат с пръст отзад. Но пък униженият човек е послушен. Наследството обаче продължава да е страховито.

- Имате едно ваше прозрение, че ако Червената армия беше освободила Гърция, а не България, то сега гърци щяха да ни берат доматите и щяхме да се радваме на гръцки проститутки.

- Преди 9 септември гърците идвали тук не само да пазаруват, а и да ходят на театър. Бедна и изостанала страна. Но като дойде Червената армия, видяхме какво стана. А сега те се оплескаха, защото го удариха на социализъм.

- Сексът и политиката до каква степен се свързват?

- Ха-ха-ха, питате ме сигурно за последната ми книга с Джони за историите със сексуален и политически характер! Ами между секса и политиката има много прилики. Разликата е, че извращенията и перверзиите при секса са по-малко. Общата ни тема е животът и дивотиите, които са ни са се случили.

- Имате особено отношение към циганите - казвате, че думата роми не ви допада и дори се опитвате да убеждавате, че сте от този етнос. Защо смятате, че трагедията на циганите е в това, че са български цигани?

- Това е мисъл на Джони. Защото френските цигани са интегрирани, а нашите ги използват само за предизборна платформа и грижите за тях са маргинални. И от държавата, и от църквата, с изключение на адвентистите. Всъщност църквата ни с нищо не се занимава. Правих филм за отец Иван и неговите питомци. Показах го в чужбина и там ахкат - няма католици, православни, мюсюлмани, които да не се грижат за бедните. Друг мой филм пък - "Хляб и зрелища", разказва за един кюстендилски циганин, направил за махалата телевизия - репортерства, снима сватби, а сутрин разнася хляба. Не съм чел Ян Флеминг, но хора са ми казвали, че всички престъпници, подлеци и лъжци в книгите му били българи. Та българите се отнасят към циганите по същия начин. Ето това искаме с Джони и Чарли да опровергаем. Ние не можем да ги направим истински българи, а и не трябва - защо да разваляме ората (смее се).

- Защо се заигравате с твърдението, че сте циганин?

- Прабаба ми Мария, майка на майка ми, била циганка. И тя, и дядо се изучили за учители. Леля ми, сестра на мама, е изявена наша танцьорка, правила хореографията на "Нестинарка" в операта заедно с Марин Големинов. В кръвта ми наистина тече циганска кръв.

- А вярно ли е, че за малко да ви вкарат в Белене заради валс в Созопол?

- Вярно е, да. И двамата имахме неудачи на любовния фронт по това време. Танцувахме си и той, и аз и се кефим. Изведнъж ни арестуваха. Много по-късно разбрахме защо са ни арестували, след като излязохме от килиите. Защото сме танцували на буржоазна музика.

- Снимахте сестрите Шехтови в "Летете с Росинант". И двете живеят с много богати мъже. Според вас затова ли момичетата искат да станат манекенки - да живеят охолно?

- Едва ли е само заради това, макар,че е хубаво да си на показ, да те познават. Двете момичета са много симпатични, сериозни и работливи - имаха фирма за преводи. Не е ненормално да искаш да живееш охолно. Парите на мъжа въздействат емоционално на жената по същия начин, по който на нас ни въздействат дупето или циците. Няма значение, че е гъска - влюбваш се в нея. Функцията на женското същество, както е и при животните, е да крепи семейството и затова е длъжно да намери най-силния и здравия. Мъжките се бият за територия и като я получат, женските отиват в най-голямата. За жената е по-важно мъжът да има характер. Това за нея е човек, който ще запази семейството, а не някой с полумека китка.

Рапърът Бобо се надува, бил известен

Рапърът Бобо се надува, бил известен

Високо самочувствие демонстрира рапърът Бобо. Хитовият изпълнител от малък знае, че ще бъде известен. Бобо освен на музикалната сцена се изявява и като актьор. Винаги съм знаел, че някога ще стана известен, въпреки че не ми е било мечта. Когато се изявяваш пред публика и вярваш в качествата си, то просто е неминуемо.

Килата свали брекетите

Килата свали брекетите

С усмивка за милиони и супер здрави зъби се сдоби Явор Янакиев, по-известен като 100 кила. Почти две години варненският рапър носи брекети, за да изправи кривите си зъби. Най-накрая дойде моментът да му свалят шините и той да може спокойно да се усмихва, без да се налага да прикрива железата в устата си.

Катето показа Ниагара на Сашко

Катето показа Ниагара на Сашко

Сбъдната мечта е турнето на Сашо Кадиев и Катерина Евро в Канада и САЩ. Ниагарският водопад е първото бленувано и емблематично място, от което двамата се щракват за спомен. Катето залага на модерни леопардови щампи за обиколката си из Северна Америка. Актьорите са там заедно с екипа на "Горката Франция" и в краткото време,

Деси Цонева иска сурово месо

Деси Цонева иска сурово месо

Младата майка Деси Цонева хвърли бомбата във фейсбук групата "Майките на София". Водещата се престраши да попита дали може да яде сурово месо, докато кърми. В резултат на този въпрос дискусията стана много разпалена, като голяма част от майките не разбират кой и защо предпочита да яде сурово месо пред добре сготвено такова.

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Виктор наистина стана Лили

Виктор наистина стана Лили

Кармата е кучка! В това се убедиха столичани, след като видяха на живо звездата от малкия екран Виктор Калев да обикаля улиците в София. След като дълги години пародираше примата на българската естрада Лили Иванова, Калев буквално прилича на нея, видяха и топпапараците на "България Днес". Въпреки че имат около 40 плюс години разлика,

Щерката на Галев управлява семейни богатства

Щерката на Галев управлява семейни богатства

Собствен бизнес, свързан с управление на сериозни суми пари, е започнала голямата дъщеря на Пламен Галев, показа проверка на "България Днес". Както подобава на наследничката на човек, за чието богатства се носят легенди, и Светослава Галева предпочита да работи за себе си, а на като наемен работник. За целта 26-годишната дама регистрира финансова

Майката на Деси Цонева бди над сина й

Майката на Деси Цонева бди над сина й

Като орлица бди над семейството си Мариана Цонева, майка на водещата Деси Цонева, видя "България Днес". Жената на Димитър Цонев е грижовна и винаги се отзовава в грижите на сина на дъщеря си - Янчо. Преди дни тя го заведе на детска градина, докато Цонева се грижи за появилото се преди по-малко от месец бебе.

Риби чудовища в "Лудогорец"

Риби чудовища в "Лудогорец"

Треньорът Станислав Генчев и нападателят Якуб Швиерчок си мерят рибите Страховити рекорди в риболова чупят в "Лудогорец". Треньор и футболист си мерят рибите. Най-големите шарани в държавата ловят наставникът на шампионите Станислав Генчев и голмайсторът Якуб Швиерчок. "България Днес" научи, че двамата са истински маниаци на тема риболов.

Тамплиер запаса пищак

Тамплиер запаса пищак

С няколко торби покупки напълни джипа си бизнесменът Георги самуилов, видя "България Днес". Мажоритарният собственик на футболния "Ботев" започна в добро настроение новата седмица, след като наред с пълните пликове неговият фаворит за кмет на Пловдив - Здравко Димитров - победи на балотажа. "В моите очи именно той е подходящият човек,

Григор Димитров остава без треньор (Снимки)

Григор Димитров остава без треньор (Снимки)

Елегантен както винаги се появи Григор Димитров на пресконференция в София, видяха папараците на "България Днес". На събитието тенисистът обяви, че остава без треньор за момента. С досегашния му ментор Радек Щепанек, с когото тренираше от лятото, когато Гришо се раздели с дългогодишния си треньор Даниел Валверду, не намират правилната формула.

Жени Джаферович на косъм от Хубавата Елена

Жени Джаферович на косъм от Хубавата Елена

Собствен светлоотразител за невнимателни шофьори си сложи съпругата на ексфутболиста Ваня Джаферович. Евгения фучи из столичните улици на тротинетка, а тъй като няма каска и жилетка, бе облякла крещящо златно яке, за да се забелязва отдалеч, видяха топпапараците на "България Днес". Красавицата така се бе отнесла в управлението на возилото,

Актьорът Антон Радичев:
Ламбо ме ожени!

Актьорът Антон Радичев: Ламбо ме ожени!

Открих голямата любов и вече 15 години сме заедно "Вълнувам се от състоянието на Стефан Данаилов. Винаги сме били приятели и винаги сме се разбирали." Това сподели актьорът Антон Радичев, който пожела на колегата си бързо оздравяване и вдигане на духа. "Ламбо беше в основата на втория ми брак, който просъществува само един месец.

Ятакът Бенчо застана пред Темида

Ятакът Бенчо застана пред Темида

"Не може цял живот да живееш почтено и накрая да те обвинят", обяви минути преди старта на делото си в Бургаския районен съд общинският съветник и бизнесмен Бенчо Бенчев, обвинен за укривателство на Димитър Желязков-Очите във времето, в което несебърският Ал Капоне бе обявен за издирване. Самия Бенчо от своя страна твърди, че в момента

Джоли след развода: Трябва да се съобразявам с Брад

Джоли след развода: Трябва да се съобразявам с Брад

Разбита мечта, но щастливи деца - ето това е животът на Анджелина Джоли. 44-годишната актриса призна в откровено интервю пред "Харпърс Базар", че мечтае да живее далеч от САЩ. Причината да не го прави е, че не иска да отдалечава децата от баща им Брад Пит. Макар разводът им да е изключително тежък и труден,

Най-коментирани

Щерката на Галев управлява семейни богатства

Щерката на Галев управлява семейни богатства

Собствен бизнес, свързан с управление на сериозни суми пари, е започнала голямата дъщеря на Пламен Галев, показа проверка на "България Днес". Както подобава на наследничката на човек, за чието богатства се носят легенди, и Светослава Галева предпочита да работи за себе си, а на като наемен работник. За целта 26-годишната дама регистрира финансова

Кичка пак продава къщата

Кичка пак продава къщата

Не знам дали ще намеря къде да поставя параклиса си, той ми е най-важен, казва певицата Голямата Кичка Бодурова отново е решила да сменя къщата си в Лас Вегас, научи "България Днес". Изпълнителката на "Откровение" смята, че е излишно да поддържа толкова голям имот, след като живее само с мъжа си, а дъщеря й Кристи Жаклин е в отделно жилище.

Тамплиер запаса пищак

Тамплиер запаса пищак

С няколко торби покупки напълни джипа си бизнесменът Георги самуилов, видя "България Днес". Мажоритарният собственик на футболния "Ботев" започна в добро настроение новата седмица, след като наред с пълните пликове неговият фаворит за кмет на Пловдив - Здравко Димитров - победи на балотажа. "В моите очи именно той е подходящият човек,

Виктор наистина стана Лили

Виктор наистина стана Лили

Кармата е кучка! В това се убедиха столичани, след като видяха на живо звездата от малкия екран Виктор Калев да обикаля улиците в София. След като дълги години пародираше примата на българската естрада Лили Иванова, Калев буквално прилича на нея, видяха и топпапараците на "България Днес". Въпреки че имат около 40 плюс години разлика,

Жени Джаферович на косъм от Хубавата Елена

Жени Джаферович на косъм от Хубавата Елена

Собствен светлоотразител за невнимателни шофьори си сложи съпругата на ексфутболиста Ваня Джаферович. Евгения фучи из столичните улици на тротинетка, а тъй като няма каска и жилетка, бе облякла крещящо златно яке, за да се забелязва отдалеч, видяха топпапараците на "България Днес". Красавицата така се бе отнесла в управлението на возилото,

Ятакът Бенчо застана пред Темида

Ятакът Бенчо застана пред Темида

"Не може цял живот да живееш почтено и накрая да те обвинят", обяви минути преди старта на делото си в Бургаския районен съд общинският съветник и бизнесмен Бенчо Бенчев, обвинен за укривателство на Димитър Желязков-Очите във времето, в което несебърският Ал Капоне бе обявен за издирване. Самия Бенчо от своя страна твърди, че в момента

АГЕНТ ТЕНЕВ ХВАНА ТРОЛЕЯ

АГЕНТ ТЕНЕВ ХВАНА ТРОЛЕЯ

Вместо да се разтъпче в хубавото ноемврийско време, агент Тенев хвана тролея за една спирка, видя "България Днес". Повече движение, особено в хубаво есенно време, препоръчват народните лечители. И, разбира се, без пушене и алкохол. Към това трябва да се стремят хората най-вече над средна възраст, категорични са специалистите.

С мухи и на тъмно стартира Слави

С мухи и на тъмно стартира Слави

Полюсни чувства за началото на телевизията му  Сценарист регистрира партията "Няма такава държава", Трифонов не дойде в съда  С две убити мухи и тъмни студия стартира телевизията на Слави Трифонов, отбелязаха пред "България Днес" наблюдателни зрители. Поредица от фалстартове беляза проектът „7/8 TV“ в понеделник вечерта, когато стартира програмата.

Момиче бродира без ръце

Момиче бродира без ръце

Мелиха среща любовта, чисти вкъщи  Връзва прибори с ластици, за да се храни Доли ТАЧЕВА Мел е слънчево момиче от Родопите. Но зад чаровната й усмивка се крие плетеница от тежка житейска съдба, много борбеност и силен характер. 36-годишната жена може да плете и бродира без ръце, но не по собствена воля, а защото съдбата така й го налага.

Галена готова за есента

Галена готова за есента

Фолкпевицата Галена е напълно готова за есента. С кожена пола и стилно вълнено сако тя събра погледите във френската столица Париж. Визията й е толкова впечатляваща, че чалгарката едва не предизвика катастрофа, докато пресичаше една от оживените улици в Града на

Гълъбинов не страда след раздялата

Гълъбинов не страда след раздялата

Българският футболист Андрей Гълъбинов се отдаде на пълен релакс в минерален басейн. Той посети термален извор в Алпите, а планинските върхове край него са силно заснежени. Нападателят наскоро се раздели с италианската си приятелка Наташа Чинели. Очевидно бившият национал не страда особено от този факт

Венгер по бански в Катар

Венгер по бански в Катар

Завидно тяло за своята 70-годишна възраст показа бившият мениджър на "Арсенал" Арсен Венгер. Той се появи по бански на плажа в катарския град Доха. Докато името му беше спрягано за треньорския пост в "Байерн" (Мюнхен), французинът се е отдал на живот в един от най-скъпите курорти в света. На плажа в Катар Венгер не остана незабелязан

Меси още 5 години в "Барса"

Меси още 5 години в "Барса"

Лео Меси ще остане още пет години в "Барселона". На това поне се надява президентът на каталунците Хосеп Мария Бартомеу. Засега 32-годишният Лео не бърза да подпише доживотен договор с "Барса", но няма нищо против да завърши кариерата си на "Камп Ноу". "Меси си е спечелил правото да реши кога ще спре с футбола - каза Бартомеу

Роналдо бесен от смяна

Роналдо бесен от смяна

Кристиано Роналдо побесня при смяната му в дербито на "Ювентус" - "Милан", завършило 1:0 за "старата госпожа". Португалецът бе изваден в началото на второто полувреме, а неговата резерва Пауло Дибала вкара победния гол. От своя страна Кристиано се прибра директно в съблекалнята и дори напусна стадиона, преди мачът да е свършил

Оле хвали "Юнайтед"

Оле хвали "Юнайтед"

Мениджърът на "Манчестър Юнайтед" Оле Гунар Солскяер похвали отбора си след победата с 3:1 над "Брайтън". Според норвежеца това е бил най-силният мач на "червените дяволи" от началото на сезона. "Това бе много вълнуващ и интересен двубой и момчетата се забавляваха на терена - каза Оле. - Смятам, че това бе най-доброто ни представяне от началото на

Моуриньо: Спорът за титлата приключи

Моуриньо: Спорът за титлата приключи

Жозе Моуриньо тотално отписа "Манчестър Сити" в битката с "Ливърпул" за титлата в Англия. В това мнение се обединиха повечето анализатори на Острова. "За мен лично спорът за трофея приключи, освен ако не се случат поредица от контузии - каза Жозе. - Само това може да пречупи "Ливърпул". Този отбор вече е напълно адаптиран към качествата на всяка

Леонардо ди Каприо на 45

Леонардо ди Каприо на 45

Любимецът на милиони  фенове по света Леонардо ди Каприо празнува 45-ия си рожден ден. Актьорът е една от най-ярките холивудски звезди. Става популярен с ролите си в касови филми като „Титаник“ (1997), „Плажът“ (2000), „Бандите на Ню Йорк“ (2002), „Авиаторът“ (2004) и „Кървав диамант“ (2006). Други хитови ленти с негово участие са „Животът на

Попето остава капитан

Попето остава капитан

Ивелин Попов ще продължи да бъде капитан на националния отбор. Това обяви новият селекционер Георги Дерменджиев. Той събра отбора за първи път на лагер преди мачовете с Парагвай и Чехия. "Ивелин Попов ще продължи да е капитан и при мен - сподели Дерменджиев. - Отборът ни има потенциал и мисля да оправдая доверието

Гришо: Сам съм!

Гришо: Сам съм!

Григор Димитров няма жена до себе си! Най-добрият ни тенисист е сам след раздялата с Никол Шерцингер в началото на годината. Това призна самият той при прибирането си в България. "Тази година не съм мислил за любов, имах много перипетии и фокусът ми беше другаде - сподели Гришо в предаването "Тази сутрин". - За момента нямам половинка

Принцовете Хари и Уилям се появиха за първи път заедно, откакто признаха, че следват различни пътища (Снимки)

Принцовете Хари и Уилям се появиха за първи път заедно, откакто признаха, че следват различни пътища (Снимки)

Цялото кралско семейство на Великобритания се събра за възпоменателно тържество за загиналите в двете световни войни и при други конфликти. В лондонската зала "Роял Албърт Хол" отидоха и младите принцове Уилям и Хари със съпругите им. Това беше първото събитие, на което се появяват заедно, откакто признаха, че невинаги са в добри отношения