Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7854022 www.bgdnes.bg

Георги Стоев - Джеки: Имам циганска кръв!

Да хвалиш комунизма е все едно да величаеш сифилиса 

Кой е той

Георги Стоев - Джеки е сценарист и режисьор. Роден е в София на 22 март 1941 г. Приемат го биология в СУ, но се дипломира в Дрезден. Има много национални награди, сред които "Златен ритон" за най-добър късометражен филм, както и близо 10 международни филмови приза. Сред най-известните му филми е "Спас и Нели", получил отличието на журито и на публиката в Белград през 1989 г. Заедно с Христо Илиев и Джони Пенков прави култовите "Мозайки", показвани като кинопрегледи в кината в началото на 80-те години. Женен, с двама синове - Тони и Райнолд.

- Г-н Стоев, къде ви завари датата 10 ноември?

- Бях в Берлин, където имаше фестивал на смешните филми. Беше огромна дандания заради стената, която рухна. Но тогава нямаше как да разбера и че в България е паднал Живков, та чак като се прибрах на 12 ноември, разбрах това. Радостта беше много голяма и неочаквана. Такава дивотия и свинщина не можеше да трае вечно. Джони, моят прител казва: "Истината за една власт разбираш, чак когато тя падне, ама тогава и вони".

Реклама

- Съдбата на семейството ви е любопитна - чичо интербригадист, майка, участничка в Септемврийското въстание, баща и дядо - лагеристи...

- Най-странното е, че аз, който се отвращавам от социализма, съм рожба на социалистическата идея. Чичо ми, на когото съм кръстен, бил зъболекар. В началото на 30-те години не е могъл да се оплаче от липса на пациенти. Но през 36-а внезапно решава да напусне страната и да замине за Испания. Баща ми дава апартамента под наем заедно с обзаведения кабинет. Наема го млада зъболекарка, около която той бързо се усуква и тя става негова жена. Дядо ми по майчина линия е бил първият социалист в Кутловица, както се казвала навремето Монтана, и сам е правил първомайска манифестация с фрак, цилиндър и червено цвете в бутониерата. Той и баща ми преди Девети са били изпратени във фашисткия лагер Еникьой в окупираната тогава Северна Гърция. В лагера нямало вода и всеки ден с каручка, теглена от магаре, няколко затворници и пазванти ходели до селото да налеят вода в бъчва. Но докато е още празна, те криели вътре салам, сирене, масло, хляб - хората там били бедни, децата гладни, и нашите ги хранели, и то с какво! Майка ми също е от Кутловица. Тя е стояла под балкона, на който Георги Димитров и Васил Коларов са държали възторжена реч в градчето. И още същата вечер избягали в тогавашна Югославия. На 23 септември тя е била клана на живо - имаше белези от ножове, макар само да е помагала в лечебницата. Всъщност тогава тя се разочарова от идеята, но продължи да работи като зъболекар, даже й предлагаха да стане директор на поликлиника. Усещаше се, че не това са идеите, за които се е борила, но имаше защитна реакция - вече бе с две деца и за тях трябваше да мисли. Как да признае, че животът й е минал за глупава и вредна идея. Макар че тя има много интересна история. При следването си в Германия се запознава с Айнщайн. Там била връзка на Георги Димитров, Танев и Благой Попов. В Германия я арестуват, водят я в Райхстага и накрая я изгонват - за щастие обаче си е взела последния изпит (смее се).

- Вие бяхте активист на синята идея.

- Какво да ви кажа, аз участвах в правенето на няколко предизборни клипа, режисирах и прословутия голям син митинг, мои са и ленти в помощ на съюза. Аз цял живот ще съм антикомунист. Да кажеш, че има нещо хубаво в социализма, е същото да твърдиш, че хубаво има и в сифилиса. Да се скандира БКП-КПСС бе унижение, нещо като да ти бъркат с пръст отзад. Но пък униженият човек е послушен. Наследството обаче продължава да е страховито.

- Имате едно ваше прозрение, че ако Червената армия беше освободила Гърция, а не България, то сега гърци щяха да ни берат доматите и щяхме да се радваме на гръцки проститутки.

- Преди 9 септември гърците идвали тук не само да пазаруват, а и да ходят на театър. Бедна и изостанала страна. Но като дойде Червената армия, видяхме какво стана. А сега те се оплескаха, защото го удариха на социализъм.

- Сексът и политиката до каква степен се свързват?

Реклама

- Ха-ха-ха, питате ме сигурно за последната ми книга с Джони за историите със сексуален и политически характер! Ами между секса и политиката има много прилики. Разликата е, че извращенията и перверзиите при секса са по-малко. Общата ни тема е животът и дивотиите, които са ни са се случили.

- Имате особено отношение към циганите - казвате, че думата роми не ви допада и дори се опитвате да убеждавате, че сте от този етнос. Защо смятате, че трагедията на циганите е в това, че са български цигани?

- Това е мисъл на Джони. Защото френските цигани са интегрирани, а нашите ги използват само за предизборна платформа и грижите за тях са маргинални. И от държавата, и от църквата, с изключение на адвентистите. Всъщност църквата ни с нищо не се занимава. Правих филм за отец Иван и неговите питомци. Показах го в чужбина и там ахкат - няма католици, православни, мюсюлмани, които да не се грижат за бедните. Друг мой филм пък - "Хляб и зрелища", разказва за един кюстендилски циганин, направил за махалата телевизия - репортерства, снима сватби, а сутрин разнася хляба. Не съм чел Ян Флеминг, но хора са ми казвали, че всички престъпници, подлеци и лъжци в книгите му били българи. Та българите се отнасят към циганите по същия начин. Ето това искаме с Джони и Чарли да опровергаем. Ние не можем да ги направим истински българи, а и не трябва - защо да разваляме ората (смее се).

- Защо се заигравате с твърдението, че сте циганин?

- Прабаба ми Мария, майка на майка ми, била циганка. И тя, и дядо се изучили за учители. Леля ми, сестра на мама, е изявена наша танцьорка, правила хореографията на "Нестинарка" в операта заедно с Марин Големинов. В кръвта ми наистина тече циганска кръв.

- А вярно ли е, че за малко да ви вкарат в Белене заради валс в Созопол?

- Вярно е, да. И двамата имахме неудачи на любовния фронт по това време. Танцувахме си и той, и аз и се кефим. Изведнъж ни арестуваха. Много по-късно разбрахме защо са ни арестували, след като излязохме от килиите. Защото сме танцували на буржоазна музика.

- Снимахте сестрите Шехтови в "Летете с Росинант". И двете живеят с много богати мъже. Според вас затова ли момичетата искат да станат манекенки - да живеят охолно?

- Едва ли е само заради това, макар,че е хубаво да си на показ, да те познават. Двете момичета са много симпатични, сериозни и работливи - имаха фирма за преводи. Не е ненормално да искаш да живееш охолно. Парите на мъжа въздействат емоционално на жената по същия начин, по който на нас ни въздействат дупето или циците. Няма значение, че е гъска - влюбваш се в нея. Функцията на женското същество, както е и при животните, е да крепи семейството и затова е длъжно да намери най-силния и здравия. Мъжките се бият за територия и като я получат, женските отиват в най-голямата. За жената е по-важно мъжът да има характер. Това за нея е човек, който ще запази семейството, а не някой с полумека китка.

Реклама
Реклама
Реклама