Георги Стоев - Джеки: Имам циганска кръв!

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Георги Стоев - Джеки:
Имам циганска кръв!

Да хвалиш комунизма е все едно да величаеш сифилиса 

Кой е той

Георги Стоев - Джеки е сценарист и режисьор. Роден е в София на 22 март 1941 г. Приемат го биология в СУ, но се дипломира в Дрезден. Има много национални награди, сред които "Златен ритон" за най-добър късометражен филм, както и близо 10 международни филмови приза. Сред най-известните му филми е "Спас и Нели", получил отличието на журито и на публиката в Белград през 1989 г. Заедно с Христо Илиев и Джони Пенков прави култовите "Мозайки", показвани като кинопрегледи в кината в началото на 80-те години. Женен, с двама синове - Тони и Райнолд.

- Г-н Стоев, къде ви завари датата 10 ноември?

- Бях в Берлин, където имаше фестивал на смешните филми. Беше огромна дандания заради стената, която рухна. Но тогава нямаше как да разбера и че в България е паднал Живков, та чак като се прибрах на 12 ноември, разбрах това. Радостта беше много голяма и неочаквана. Такава дивотия и свинщина не можеше да трае вечно. Джони, моят прител казва: "Истината за една власт разбираш, чак когато тя падне, ама тогава и вони".

- Съдбата на семейството ви е любопитна - чичо интербригадист, майка, участничка в Септемврийското въстание, баща и дядо - лагеристи...

- Най-странното е, че аз, който се отвращавам от социализма, съм рожба на социалистическата идея. Чичо ми, на когото съм кръстен, бил зъболекар. В началото на 30-те години не е могъл да се оплаче от липса на пациенти. Но през 36-а внезапно решава да напусне страната и да замине за Испания. Баща ми дава апартамента под наем заедно с обзаведения кабинет. Наема го млада зъболекарка, около която той бързо се усуква и тя става негова жена. Дядо ми по майчина линия е бил първият социалист в Кутловица, както се казвала навремето Монтана, и сам е правил първомайска манифестация с фрак, цилиндър и червено цвете в бутониерата. Той и баща ми преди Девети са били изпратени във фашисткия лагер Еникьой в окупираната тогава Северна Гърция. В лагера нямало вода и всеки ден с каручка, теглена от магаре, няколко затворници и пазванти ходели до селото да налеят вода в бъчва. Но докато е още празна, те криели вътре салам, сирене, масло, хляб - хората там били бедни, децата гладни, и нашите ги хранели, и то с какво! Майка ми също е от Кутловица. Тя е стояла под балкона, на който Георги Димитров и Васил Коларов са държали възторжена реч в градчето. И още същата вечер избягали в тогавашна Югославия. На 23 септември тя е била клана на живо - имаше белези от ножове, макар само да е помагала в лечебницата. Всъщност тогава тя се разочарова от идеята, но продължи да работи като зъболекар, даже й предлагаха да стане директор на поликлиника. Усещаше се, че не това са идеите, за които се е борила, но имаше защитна реакция - вече бе с две деца и за тях трябваше да мисли. Как да признае, че животът й е минал за глупава и вредна идея. Макар че тя има много интересна история. При следването си в Германия се запознава с Айнщайн. Там била връзка на Георги Димитров, Танев и Благой Попов. В Германия я арестуват, водят я в Райхстага и накрая я изгонват - за щастие обаче си е взела последния изпит (смее се).

- Вие бяхте активист на синята идея.

- Какво да ви кажа, аз участвах в правенето на няколко предизборни клипа, режисирах и прословутия голям син митинг, мои са и ленти в помощ на съюза. Аз цял живот ще съм антикомунист. Да кажеш, че има нещо хубаво в социализма, е същото да твърдиш, че хубаво има и в сифилиса. Да се скандира БКП-КПСС бе унижение, нещо като да ти бъркат с пръст отзад. Но пък униженият човек е послушен. Наследството обаче продължава да е страховито.

- Имате едно ваше прозрение, че ако Червената армия беше освободила Гърция, а не България, то сега гърци щяха да ни берат доматите и щяхме да се радваме на гръцки проститутки.

- Преди 9 септември гърците идвали тук не само да пазаруват, а и да ходят на театър. Бедна и изостанала страна. Но като дойде Червената армия, видяхме какво стана. А сега те се оплескаха, защото го удариха на социализъм.

- Сексът и политиката до каква степен се свързват?

- Ха-ха-ха, питате ме сигурно за последната ми книга с Джони за историите със сексуален и политически характер! Ами между секса и политиката има много прилики. Разликата е, че извращенията и перверзиите при секса са по-малко. Общата ни тема е животът и дивотиите, които са ни са се случили.

- Имате особено отношение към циганите - казвате, че думата роми не ви допада и дори се опитвате да убеждавате, че сте от този етнос. Защо смятате, че трагедията на циганите е в това, че са български цигани?

- Това е мисъл на Джони. Защото френските цигани са интегрирани, а нашите ги използват само за предизборна платформа и грижите за тях са маргинални. И от държавата, и от църквата, с изключение на адвентистите. Всъщност църквата ни с нищо не се занимава. Правих филм за отец Иван и неговите питомци. Показах го в чужбина и там ахкат - няма католици, православни, мюсюлмани, които да не се грижат за бедните. Друг мой филм пък - "Хляб и зрелища", разказва за един кюстендилски циганин, направил за махалата телевизия - репортерства, снима сватби, а сутрин разнася хляба. Не съм чел Ян Флеминг, но хора са ми казвали, че всички престъпници, подлеци и лъжци в книгите му били българи. Та българите се отнасят към циганите по същия начин. Ето това искаме с Джони и Чарли да опровергаем. Ние не можем да ги направим истински българи, а и не трябва - защо да разваляме ората (смее се).

- Защо се заигравате с твърдението, че сте циганин?

- Прабаба ми Мария, майка на майка ми, била циганка. И тя, и дядо се изучили за учители. Леля ми, сестра на мама, е изявена наша танцьорка, правила хореографията на "Нестинарка" в операта заедно с Марин Големинов. В кръвта ми наистина тече циганска кръв.

- А вярно ли е, че за малко да ви вкарат в Белене заради валс в Созопол?

- Вярно е, да. И двамата имахме неудачи на любовния фронт по това време. Танцувахме си и той, и аз и се кефим. Изведнъж ни арестуваха. Много по-късно разбрахме защо са ни арестували, след като излязохме от килиите. Защото сме танцували на буржоазна музика.

- Снимахте сестрите Шехтови в "Летете с Росинант". И двете живеят с много богати мъже. Според вас затова ли момичетата искат да станат манекенки - да живеят охолно?

- Едва ли е само заради това, макар,че е хубаво да си на показ, да те познават. Двете момичета са много симпатични, сериозни и работливи - имаха фирма за преводи. Не е ненормално да искаш да живееш охолно. Парите на мъжа въздействат емоционално на жената по същия начин, по който на нас ни въздействат дупето или циците. Няма значение, че е гъска - влюбваш се в нея. Функцията на женското същество, както е и при животните, е да крепи семейството и затова е длъжно да намери най-силния и здравия. Мъжките се бият за територия и като я получат, женските отиват в най-голямата. За жената е по-важно мъжът да има характер. Това за нея е човек, който ще запази семейството, а не някой с полумека китка.

Вижте карнавалните паради на школите по самба в Рио де Жанейро (Снимки)

Вижте карнавалните паради на школите по самба в Рио де Жанейро (Снимки)

В Рио де Жанейро в петък вечерта започнаха традиционните карнавални паради на 14-те школи по самба, предаде ТАСС. Правото да открие първата карнавална нощ се падна на школата "Академикус ди Виариу-Жерал", чиито възпитаници гастролираха за последно през 1999 година. В неделя вечерта в шествията ще се включат грандовете от висшата лига по самба

Диляна Попова чисто гола!

Диляна Попова чисто гола!

Романтика по време на война  Красавицата показва прелести във филма за Буров  Диляна Попова ще си покаже всичко без свян в новия филм за Буров! Лентата, която тръгва по кината след две седмици, се казва "Останалото е пепел". И преди да продължим напред, както казва Кобрата, нека си припомним едни думи на същата Диляна отпреди няколко години:

Моделки на различни полюси

Моделки на различни полюси

Български красоти се разхождат из голямата Европа. Докато моделката Катрин Вачева пече дългите си крака в топла Испания, то плеймейтката Нора Недкова се любува на зимни пейзажи на Италианските Алпи в ски градчето Ливиньо. СНИМКИ:

Иран затваря всички учебни заведения в два града заради коронавируса

Иран затваря всички учебни заведения в два града заради коронавируса

Иран ще затвори временно учебните заведения на територията на два града заради опасност от разпространение на коронавируса, предаде ТАСС, цитирана от БНТ.  Затварянето на учебните заведения започва в неделя и ще бъде в разстояние на два дни в град Кум, където вече двама души починаха от заразата. За цяла седмица пък ще бъдат затворени училищата

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Измъчват с клещи,резачки, отвертки

Измъчват с клещи,резачки, отвертки

Касапин кастрира приятел под упойка за свине Кастрирани и транжирани са жертвите на изверги Двама българи измъчват с отвертки проститутки в Гърция. Една от тях е пребита с чук. Братя, които дори са непълнолетни, пък тероризирали младеж в Испания. Те ползвали клещи. Разследващите в двете държави издирват още жертви на извергите

Братя и синове - ЧЕРНИТЕ овце на звездите (ВИДЕО)

Братя и синове - ЧЕРНИТЕ овце на звездите (ВИДЕО)

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца

Божо Кравата безстрашен броди без охрана

Божо Кравата безстрашен броди без охрана

Кримигероят Божидар Кузманов, познат като Божо Кравата, явно не се страхува от отмъщение от Митьо Очите и броди безстрашно из столичните булеварди. Припомняме, че Кравата е подсъдим за стрелбата в ресторант в Слънчев бряг преди 2 години, където по същото време се е намирал и Очите. Двамата са смъртни врагове

МОРЕ ОТ НАРУШЕНИЯ ЗА НАТАЛИЯ

МОРЕ ОТ НАРУШЕНИЯ ЗА НАТАЛИЯ

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

НИКИ ИЛИЕВ ПОД ПРИКРИТИЕ

НИКИ ИЛИЕВ ПОД ПРИКРИТИЕ

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко

ЦСКА-Р ГО РАЗДАВА ТУЗАР

ЦСКА-Р ГО РАЗДАВА ТУЗАР

Тузар с лъскава лимузина го раздава футболистът на ЦСКА Кристиян Малинов, видя "България Днес". Странно защо играчът шофираше своя баварец с ушанка на главата. Дали се крие от някой, студено ли му е или е някаква своего рода мода - само той си знае. След дербито с "Левски" играчът на сините Симеон Cлaвчeв пуcнa cнимкa от мача

Сръбската попфолк звезда Теа Таирович: Още съм в шок от смъртта на Шабан!

Сръбската попфолк звезда Теа Таирович: Още съм в шок от смъртта на Шабан!

Забравен куфар спасява живота на дуетната половинка на Шаулич Още съм в шок от нелепата смърт на Шабан Шаулич! Това разкри пред "България Днес" нашумялата сръбска попфолк певица Теа Таирович. Тя е последната, която пее заедно с него на сцената, минути преди нелепия инцидент. Кралят на сръбската музика загина точно преди 1 година в автомобилна

И СЕРДАНОВА НАПОМПА УСТНИТЕ

И СЕРДАНОВА НАПОМПА УСТНИТЕ

Даниела Серданова също се включи в отбора на моделките с напомпани устни, видя "България Днес". Бившата изгора на Любослав Пенев, която през годините се изявяваше като тв водеща и консултант на няколко български сериала, опитва да поддържа стегната форма и да не изостава от по-младите бръмчалки. Вероятно заради това Серданова се развозва из

Нова мацка за Ернандес

Нова мацка за Ернандес

Футболистът на "Милан" Тео Ернандес няма спиране в последно време. Той сменя жените една след друга. Наскоро испанецът имаше кратък флирт с участничката в италианския "Биг брадър" Елиза де Паничис. Моделката сама потвърди за отношенията им в ефир. Това вбеси Ернандес. И явно е довело до край на отношенията им

Ванга вещае чудеса утре

Ванга вещае чудеса утре

Ванга предрекла пред Сергей Кастарной На 22.02.2020 г. в 22:02 часа България ще получи защита от извънземен разум, казала още пророчицата "В дните 22 февруари в 22:02 часа и на 22 декември 2020 г. ще се случат чудеса. В един от тези дни ще има слънчево затъмнение, много мощно - може да стане от взрив до голямо наводнение

Най-коментирани

"Левски" на война с Венци Стефанов

"Левски" на война с Венци Стефанов

"Левски" изригна срещу президента на "Славия" на Венцеслав Стефанов. Босът на "белите" захапа "сините" заради огромните заплати, които според него се плащат на "Герена". "В "Левски", гледам, са се нароили 30 треньори - на треньора-треньор, под треньор, над треньор - коментира Стефанов. - Директорът получава 22-23 хиляди лева заплата

ЦСКА-Р ГО РАЗДАВА ТУЗАР

ЦСКА-Р ГО РАЗДАВА ТУЗАР

Тузар с лъскава лимузина го раздава футболистът на ЦСКА Кристиян Малинов, видя "България Днес". Странно защо играчът шофираше своя баварец с ушанка на главата. Дали се крие от някой, студено ли му е или е някаква своего рода мода - само той си знае. След дербито с "Левски" играчът на сините Симеон Cлaвчeв пуcнa cнимкa от мача

Божо Кравата безстрашен броди без охрана

Божо Кравата безстрашен броди без охрана

Кримигероят Божидар Кузманов, познат като Божо Кравата, явно не се страхува от отмъщение от Митьо Очите и броди безстрашно из столичните булеварди. Припомняме, че Кравата е подсъдим за стрелбата в ресторант в Слънчев бряг преди 2 години, където по същото време се е намирал и Очите. Двамата са смъртни врагове

Професорът марсианец става индианец

Професорът марсианец става индианец

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

МОРЕ ОТ НАРУШЕНИЯ ЗА НАТАЛИЯ

МОРЕ ОТ НАРУШЕНИЯ ЗА НАТАЛИЯ

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Гадже подари джип на Бориса

Гадже подари джип на Бориса

За Свети Валентин  Тютюнджиева продължава  да крие мъжа си Джип от гаджето си получи Бориса Тютюнджиева. Мъжът до сексапилната моделка подари на брюнетката лъскаво и скъпарско возило за Деня на влюбените. Джипът е чисто нов и цената му е няколкостотин хиляди лева. Тузарската кола е паркирана пред дома на Бориса в навечерието на Св. Валентин

Диляна Попова: С Асен сме заедно!

Диляна Попова: С Асен сме заедно!

Моделката Диляна Попова разкри, че с Асен Блатечки са заедно. Двамата имат и син Борил, който се роди след взаимоотношения между двамата, докато Блатечки беше още с жена си Катерина Горанова. "Историята ни с Блатечки не трябва да се разказва. Тя си е такава, каквато е - с хубавите и лошите моменти. В момента с него сме заедно

Братя и синове - ЧЕРНИТЕ овце на звездите (ВИДЕО)

Братя и синове - ЧЕРНИТЕ овце на звездите (ВИДЕО)

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца

Сръбската попфолк звезда Теа Таирович: Още съм в шок от смъртта на Шабан!

Сръбската попфолк звезда Теа Таирович: Още съм в шок от смъртта на Шабан!

Забравен куфар спасява живота на дуетната половинка на Шаулич Още съм в шок от нелепата смърт на Шабан Шаулич! Това разкри пред "България Днес" нашумялата сръбска попфолк певица Теа Таирович. Тя е последната, която пее заедно с него на сцената, минути преди нелепия инцидент. Кралят на сръбската музика загина точно преди 1 година в автомобилна

Дъщерята на Стивън Спилбърг се впуска в порно кариера

Дъщерята на Стивън Спилбърг се впуска в порно кариера

Осиновената дъщеря на Стивън Спилбърг Микаела се впуска в порно кариера, като е получила пълната подкрепа от страна на своите родители, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. 23-годишната Микаела живее в Нашвил. Тя е била осиновена още като бебе от Спилбърг и неговата съпруга, актрисата Кейт Капшоу. Така тя става едно от седемте деца на семейството

Русия: САЩ стоят зад епидемията с коронавируса

Русия: САЩ стоят зад епидемията с коронавируса

Американски правителствени служители заподозряха Русия за това, че разпространява фалшиви новини за коронавируса, като така подкопава международните усилия за борба с епидемията, предаде АФП, цитирана от "Дарик Нюз". Информацията идва, след като хиляди профили в социалните мрежи, предимно на хора от Русия

Съблеченото момче в автобус: Питаха ме дали съм от ЦСКА и аз казах "да"

Съблеченото момче в автобус: Питаха ме дали съм от ЦСКА и аз казах "да"

„Прибирах се от залата на „Локомотив” (София), когато ме нападнаха на спирката на Подуяне. Бях с екип на ЦСКА, при което единият от нападателите ме удари, съблякоха ме и ми казаха „Махай го, идвай с нас и ще те набием”. Единият ме удари, след това аз останах само по долнище. Те разбиха вратата и избягаха”, посочи пострадалото момче

Вече се знае кой е убитият в София, имал транспортна фирма със съдружник

Вече се знае кой е убитият в София, имал транспортна фирма със съдружник

Установена е самоличността на 48-годишния мъж, който бе застрелян в София в петък вечерта. Мъжът бе застрелян пред жилищен блок в кв. "Фондови жилища". Полицията обаче засега не съобщава името му. По информация на БНР мъжът е бил криминално проявен и е родом от гр. Своге. Имал е криминална регистрация за грабежи и притежание на боеприпаси

7 круизни кораба по река Яндзъ се превръщат в „хотели" за медиците в Ухан

7 круизни кораба по река Яндзъ се превръщат в „хотели" за медиците в Ухан

Седем круизни кораба по река Яндзъ бяха вписани като „хотели" за медицинските служители, борещи се с новия коронавирус в огнището на епидемията - град Ухан. Управата на град Ичан в провинция Хубей информира в петък, че с координацията на Министерството на транспорта, туристическите кораби в зоната на „Трите клисури" са се отправили към Ухан по

Принц Хари и Меган се разделят с кралските си привилегии на 31 март

Принц Хари и Меган се разделят с кралските си привилегии на 31 март

Внукът на британската кралица принц Хари и съпругата му, американската актриса Меган Маркъл, ще загубят всичките си кралски привилегии на 31 март. По-специално те вече няма да бъдат наричани Негово и Нейно кралско височество, да изпълняват представителни функции на членове на кралското семейство и да получават средства от хазната

Професорът марсианец става индианец

Професорът марсианец става индианец

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

48-годишен мъж e застрелян в София

48-годишен мъж e застрелян в София

48-годишен мъж е застрелян в София в петък вечер, съобщи БНР. Мъжът е бил застрелян пред жилищен блок в кв. "Фондови жилища". По първоначална информация той е застрелян с един куршум в главата. Открит е от хора, които живеят в района и са подали сигнал в полицията. На място са били изпратени екипи на Спешна помощ и МВР

“Лафка” затваря, вижте къде ще намерите “България днес”

“Лафка” затваря, вижте къде ще намерите “България днес”

“България днес” и всички останали печатни издания търсете в търговските вериги, молове, бензиностанции и пунктовете за продажба на вестници Веригата “Лафка” от утре - събота, затваря своите обекти. Информацията неофициално бе потвърдена от двама източници. Официално писмо обаче до издателите все още няма

Продуцентът Джон Питърс се сгоди отново след краткия си брак с Памела Андерсън

Продуцентът Джон Питърс се сгоди отново след краткия си брак с Памела Андерсън

Продуцентът Джон Питърс се сгоди отново, три седмици след като се раздели с Памела Андерсън, съобщи Фимейл фърст. Джон Питърс и Памела Андерсън сключиха брак на 20-и януари, но той продължи само 12 дни. Сега 74-годишният продуцент е предложил на Джулия Бърнхайм, пише сп. "Ю Ес уикли", цитирано от БТА

МОРЕ ОТ НАРУШЕНИЯ ЗА НАТАЛИЯ

МОРЕ ОТ НАРУШЕНИЯ ЗА НАТАЛИЯ

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така