Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7854416 www.bgdnes.bg

Балдъзата на Мутафчийски го наследи

Плажът на Слънчака с нов концесионер

След смъртта на вдовицата Ели богатството й поема към сестрата Илона

Експертка по радиация тихомълком е наследила част от богатството на покойния олигарх Младен Мутафчийски, показа проверка на "България Днес". До любопитната развръзка се стига, след като официалната съпруга на бизнесмена почина след онкологично заболяване. Тъй като двамата нямат деца, цялото имущество на Ели Гюлева е придобито от сестра й Илона.

Приживе Ели и любовницата на Мутафчийски водеха люта съдебна борба за подялба на наследството му. Сега честта да завърши битката се пада на сестра й. Докато делата приключат Илона е влязла във владение на немалка част от богатството.

Реклама

Богатата наследница по неволя не е публична личност. За нея е известно, че е сред водещите български специалисти по радиационна защита и безопасност. Макар и рязко замогнала се, тя и до момента продължава да работи по специалността си. Паралелно с това борбата около подялба на наследството на олигарха продължава, обясниха запознати.

До смъртта си през ноември 2013 г. Младен Мутафчийски бе собственик на мощен бизнес в туризма. Наред с фирмите някогашният оръжеен търговец притежава и десетки имоти и банкови сметки у нас и в чужбина. По неофициална информация стойността им е над 500 млн. лева. Претенденти за впечатляващата сума се оказаха две дами. От една страна, законната съпруга Ели Гюлева, с която Мутафчийски отдавна е разделен, макар и без развод. Срещу нея застана дългогодишната приятелка на олигарха Бойка Стоянова.

Малко след кончината на Мутафчийски в Швейцария бе отворено и завещанието му. От документа стана ясно, че огромна част от богатството си той оставя на своята любовница Бойка. Законната съпруга Ели Гюлева отказа да приеме волята на Мутафчийски и започна съдебни битки за богатството. Самата тя не успя да ги приключи до смъртта си през 2017 г. и така честта да довърши съдебната драма се падна на сестра й. Според запознати част от делата се водят в Лихтенщайн. Причината е, че там е регистрирана фондация "Ороит Щифтунг", по чиито сметки са прехвърлени голяма част от спестяванията на олигарха.

Междувременно сестрата Илона е успяла да влезе във владение на голяма част от българските фирми на Мутафчийски, показа проверка на вестника.

Перла в короната й е фирма "Булимпекс". Дружеството притежава вдигнатия от Младен Мутафчийски хотелския комплекс "Хелена ризорт" на Слънчака. Той се състои от два огромни хотела, оценявани от експерти на над 100 млн. евро. След смъртта на Мутафчийски част от собствеността във фирмата премина към бившия бос на СИК Младен Михалев-Маджо. Появата му съвпадна с разрастване бизнеса на фирмата.

Наред с хотелите "Булимпекс" през 2017 г. взе на концесия пясъчната ивица в северната част на курорта Слънчев бряг. Офертата на Маджо и наследничката на Мутафчийски бе да плащат годишна такса от 1,65 млн. лева, което е двойно повече спрямо преди. Отделно бе поет и ангажимент да намали цените на чадърите и шезлонгите от 10 на 8 лева.

Реклама

Съдружник с Маджо, Илона Гюлева е и във фирма "Гусберг България", макар името му да не присъства официално. Половината от акциите се държат от фирма "Тин Комерск", която от своя страна е притежание на регистрираната в Кипър "Алмара Трейдинг Лимитид". Чуждото дружество от своя страна е собственик на футболен клуб "Славия", чийто неформален собственик според запознати е именно Маджо.

До смъртта на Мутафчийски "Гусберг България" притежава множество вили, апартаменти, магазини и парцели в Слънчев бряг. Любопитното е, че те са приватизирани на скандално ниски цени от държавната фирма "Слънчев бряг" АД, докато олигархът е председател на борда на директорите. Дружеството притежава и четири магазина и апартамент в София на бул. "България", къща в кв. "Лозенец". Чрез "Гусберг България" бизнесменът притежаваше и множество акции в няколко алкохолни дружества. Чрез дъщерната си "Рейнхам - България" олигархът успя да приватизира и базар "Палма" в Слънчев бряг. Скандалът с неизгодните сделки гръмна преди години, след като бизнесменът бе освободен от поста си като шеф на държавното дружество продавач "Слънчев бряг" АД. С аферата се зае и прокуратурата, защото се оказа, че сделките са извършени без разрешението на Министерството на икономиката, но до момента резултат няма.

Реклама
Реклама
Реклама