Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7854516 www.bgdnes.bg

Диамантен бос оправдан в афера за хиляди долари

Пада условната му присъда за завлечени бизнес партньори

Ще ви върна парите по факса! Швейцарците сте глупаци, смеел им се по телефона Николай Димитров от Гара Елин Пелин

Български диамантен бос е оправдан, че завлякъл с хиляди долари свои партньори в бизнеса със скъпоценни камъни от Швейцария! През септември Софийският окръжен съд оневинява Николай Димитров по обвинения за измама, а преди броени дни станаха ясни и мотивите на съдия Пламен Петков и колегите му за решението, научи "България Днес".

Реклама

Диамантеният спец е погнат от Темида за случай от май 2006 г., когато се договорил в швейцарския град Хергисвил с двама чужденци да си партнират в бизнеса със скъпоценни камъни. В град Егеркинген той взел от швейцареца Франц 100 хиляди долара и от македонеца Зазе още 50 хиляди швейцарски франка с обещанието да купи диаманти от мина в Конго, да ги шлифова и да ги продаде на добра цена, пише в обвинителния акт.

Според прокуратурата, след като взел парите и диамантите, Димитров се покрил. Един от опарените успял да се свърже с българина по телефона и се поинтересувал какво става с инвестицията. Тогава подсъдимият го попитал има ли факс, защото щял да му прати парите по факса. Смеейки се по телефона, Димитров казал: "Вие швейцарците сте глупаци!", става ясно от материалите по делото.

От тях се разбира, че диамантената афера започнала година по-рано, когато Димитров се запознал с македонеца Зазе. Чужденецът искал да завъди бизнес контакти за търговия със скъпоценните камъни. Тогава българинът се похвалил, че купува от Африка диаманти от името на трети лица и има сертификат за търговия с диаманти и нужните контакти.

След това нашенецът заминал за Швейцария, където за няколко месеца се установил в дома на новия си приятел. Македонецът измъкнал от баща си общо 40 хиляди франка за пробна сделка с нешлифовани диаманти. На връщане от Конго при прекачване на летището в Амстердам Димитров накарал авера си да виси в чакалнята, защото нямал шенгенска виза и не можел да се шляе из града. След като се появил, Димитров казал, че е оставил диамантите при арменец, който да ги шлифова за 2-3 седмици.

Докато се чака крайният резултат от пробната сделка, Николай Димитров навил македонеца за голяма инвестиция в бизнеса със скъпоценности. Така той го свързал с швейцареца Франк. На срещата българинът обяснил, че притежава лиценз за закупуване на диаманти и показал мостри на 5-6 камъка, за да впечатли партньорите. Така успял да убеди присъстващите да сключат сделка, като обещал с парите да купи камъни, с които да търгуват, и да удвои инвестицията.

Димитров заминал за Африка заедно с македонеца и тогавашната му приятелка. Когато пристигнали, българинът се измъквал и не позволявал на другите да го придружават. Един ден взел парите и отпрашил за Сиера Леоне, като обяснил, че оттам получил добра оферта за необработени диаманти. Двойката искала да пътува с него, но той посочил, че там е опасно за жени и трябва да се забулват. Затова било по-добре да го чакат на сигурно място.

Реклама

Цяла седмица нямало ни вест, ни кост от Димитров. Той се обадил на авера си и му казал да се срещнат в Амстердам. Щом се видели, разказал, че е купил 470 карата необработени диаманти, но ги е дал за шлифоване. Пояснил, че трябва спешно да пътува до България, но ще се върне след седмица. На македонеца не му харесвало как се развиват нещата, но вярвал, че Димитров няма да го преметне.

След като десетина дни нямало новини от българина, притеснените партньори започнали да го търсят по телефона. След редица неуспешни опити се разиграла ситуацията, при която на македонеца му било обещано, че ще си получи парите по факса. Така чужденците разбрали, че са изиграни и потърсили адвокат, който да заведе дело срещу Димитров.

Българинът е родом от Бургас, но живее в Гара Елин Пелин. Затова процесът на първа инстанция се гледа в местния районен съд. Делото е вкарано през 2011 г. и се точи до началото на 2018 г. заради трудности с разпита на потърпевшите чужденци. Изпращани са редица молби за съдействие от швейцарските власти. В крайна двамата свидетели са разпитани чрез делегация. Македонецът дава показания от следствения арест на регионалния затвор, където се намира по това време. Франц също е открит от разследващите и разказва за случая, но подчертава, че не възнамерява да бъде на разположение на полицията или прокуратурата за бъдещи разпити и показания. Районните магистрати дават на диамантения бос 3 г. условно, но присъдата пада на втора инстанция заради противоречиви показания на свидетелите.

Фалирал милионер

Безработен, със средно специално образование и неосъждан се води тайнственият диамантен спец пред съда. Николай Димитров върти няколко фирми за скъпоценности, но няколко години след диамантената афера е подпукан от кредитори. Издирван е заради лизинг за автомобил чрез "Държавен вестник", след като не е открит на тогавашния си адрес в столичния жк "Младост". В свои интервюта Димитров разказва, че е геолог, завършил е военната школа в Горна Оряховица и е горд собственик на няколко мини за диаманти в Африка. Към 2010 г. той вече е фалирал милионер. По това време частни бирници обявяват за продан негови имоти на летището в землището на дупнишкото село Крайници.

Реклама
Реклама
Реклама